Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski.
Przepis na idealny rosół
Będziecie potrzebować:
- 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości)
- 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki)
- Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku
- 5 suszonych podgrzybków
- 1 świeżej natki pietruszki
- Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.
- Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz.
- Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze.
- Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną pokrywką. Na koniec wyjmijcie z niego mięso i oddzielcie je od kości. Możecie serwować je razem z rosołem lub wykorzystać do przyrządzenia innego dania. Warzywa również wyjmijcie. Te które do niczego wam się nie przydadzą wyrzućcie, resztę zostawcie do innych potraw lub pokrójcie i umieśćcie w rosole.
Smacznego!