Niektórzy o niej zapomnieli, a to skarb z czasów PRL-u. Nie ma lepszego posiłku dla układu trawiennego
Getty Images
Newsy

Niektórzy o niej zapomnieli, a to skarb z czasów PRL-u. W brzuszku zrobi się ciepło i zapomnicie o bólu

W dawnych czasach w każdym polskim domu, w każdej polskiej kuchni był woreczek z tą właśnie kaszą. Podawano ją i tym dużym, i tym trochę mniejszym. O czym mowa?

Pora przypomnieć sobie o kaszy mannie. Kiedy nachodzi was mały głód, a was żołądek burzy się na myśl o kolejnej kalorycznej i ciężkostrawnej przekąsce, czas wrócić do podstaw. Czyli do tego, czym karmiono nas w dzieciństwie i czym sami karmiliśmy swoje dzieci.

Bo po co rezygnować z kaszy manny, skoro wciąż jest szeroko dostępna, wciąż świetnie działa na organizm, a właściwie nasz brzuch i wciąż prezentuje wspaniałe cechy, których ze świecą szukać w innych gotowych daniach?

Kotlety mielone

Właściwości zdrowotne kaszy manny

Oto kilka z nich:

  • Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych i dostępnych posiłków. Stąd bierze się jej popularność jako pokarmu dla małych dzieci czy też osób przechodzących rekonwalescencję
  • Jest wręcz stworzona dla osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Nie nadwyręża zanadto żołądka. Ważne jest jednak, by w przypadku zaawansowanego refluksu i wrzodów żołądka przyrządzać ją na chudym mleku lub na wodzie, nie zaś na mleku pełnotłustym
  • Jest bardzo delikatna w smaku, niektórzy mówią też, że ma lekko słodkawy posmak – to zachęca do jej spożycia zwłaszcza najmłodszych
  • Zawiera fosfor, żelazo i miedź
  • Zawiera stosunkowo dużo błonnika, przez co polecana jest przy walce z nadprogramowymi kilogramami. Ważne jednak, by nie przesadzać z tuczącymi dodatkami do kaszy manny, czyli np. dżemami czy sosami
Zobacz także
Ta kasza wzmacnia serce i poprawia pracę mózgu. Jest tańsza niż gryczana, ale Polacy omijają ją z daleka

Ta kasza wzmacnia serce i poprawia pracę mózgu. Jest tańsza niż gryczana, ale Polacy omijają ją z daleka

Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność

Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność

Z czym podawać kaszę mannę?

Niemniej ważnym czynnikiem, który zachęca do jedzenia kaszy manny jest łatwość jej przygotowania. Wystarczy mały garnuszek lub rondelek, odrobina wody, soli i kapka cukru. Jak przed chwilą wspomnieliśmy, niektórzy lubią podawać mannę z dodatkami w postaci konfitury czy dżemu.

Ze swojej strony polecamy wam wzbogacenie deseru czy podwieczorka z kaszy manny świeżymi, sezonowymi owocami. Nadadzą się właściwie wszystkie, z poczciwym jabłkiem na czele, a kończąc na borówkach, truskawkach, malinach, jagodach czy śliwkach suszonych bądź świeżych.

Kaszę manną można podać także z rozdrobnionymi orzechami włoskimi, laskowymi, a nawet arachidowymi. Ograniczyć może was tutaj wyłącznie wasza wyobraźnia.

Kaszka manna z sokiem malinowym
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Nie czas na sentymenty. Prosty przepis na kaszkę mannę z sokiem malinowym przypomni wam smak dzieciństwa
Jest jedną z najbardziej popularnych kasz, ze względu na lekkostrawność często stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego.

Kasza manna, zwana potocznie grysikiem to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy zwyczajnej. Powstaje dzięki odsiewaniu i przemiału jej ziaren na mąkę. Poproszę kaszę Oczyszczona kaszka o ustalonej wielkości ziarna stanowi produkt handlowy o nazwie kasza manna. W obrocie produktów spożywczych można spotkać kaszę mannę oraz kaszę mannę preparowaną. Kasza manna preparowana podlega w procesie produkcji wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu można ją przygotować znacznie szybciej. Obydwie mają podobne wartości kaloryczne. Lekko żółta Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Kasza nie powinna być natomiast zbytnio zamączona. Od chwili wyprodukowania nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy. Współcześnie znaną nam z tradycji kaszę urozmaicono o różne jej odmiany. Obecnie produkowane są również: kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa oraz kasza manna orkiszowa razowa. Kasza to przede wszystkim łatwe danie o delikatnym smaku. Można ją podawać jako potrawę z sokiem lub przyrządzać z niej zupę mleczną, mus czy kisiel. Kaszy manny nie płucze się, ponieważ kasze drobne mocno nasiąkają wodą. W ten sposób możemy też usunąć rozdrobnione cząstki ziarna, które są cenne we właściwości odżywcze. Składniki na kaszkę mannę z sokiem malinowym: 3 łyżki ulubionej kaszy 1,5 szklanki mleka cukier kryształ maliny Sposób przygotowania Do garnka wlewamy mleko. Może być pełnotłuste, jeśli wolicie - bez laktozy. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kaszę i cukier (jedną lub dwie łyżeczki). Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy aż zrobi się gęsta. Kaszę przelewamy do miseczek. Maliny blendujemy z cukrem, aż całość będzie gładka i...

Pierogi leniwe bez mąki są jeszcze lepsze. Sprawdźcie czym można ją zastąpić
Adobe Stock
Newsy
Pierogi leniwe bez mąki są jeszcze lepsze niż te tradycyjne. Sprawdźcie, czym można ją zastąpić
Pierogi leniwe to smak, który nosi w sobie chyba każdy Polak. Są jak wspomnienie wakacji u dziadków i niedzielnego obiadu u rodziców. Słodkie, serowe, obficie polane bułką tartą z masłem. Czy może być lepiej? 

Ciężko znaleźć kogoś, kto nie przepada za pierogami leniwymi. Jednakże przygotowanie ich jest mimo wszystko dość czasochłonne, a i z całą pewnością pozostawia kuchenne blaty i podłogę w stanie wymagającym sprzątania i skrobania stolnicy... Dlatego czasami panie domów rezygnują z przygotowania pierogów. Zobaczcie, jak jeden składnik jest w stanie poradzić sobie z tymi problemami.  Co zrobić, by pierogi leniwe się nie rozpadały?  Smaczną alternatywą dla tradycyjnych leniwych pierogów jest wersja z kaszą manną. Nie jest tak czasochłonna, jak klasyczna, a dodatkowo pierogi wychodzą delikatne i wyjątkowe w smaku.  Zanim zaczniecie przygotowywać pierogi, wstawcie wodę na gaz. Nim woda się zagotuje, ciasto będzie już gotowe. Ważną rzeczą jest odciśnięcie twarogu. Musi być on suchy, wtedy pierogi nie będą się rozpadać.  Jeżeli nie lubicie kaszy manny, możecie oczywiście zastąpić ją mąką. Pamiętajcie jednak, że dzięki kaszy ciasto jest delikatniejsze, a wasze ręce i kuchnia pozostaną czyste.  Przepis na pierogi leniwe z kaszą manną  Składniki:  500 g twarogu białego  6 łyżeczek kaszy manny  10 g cukru z dodatkiem wanilii  25 g masła  1-2 jaja  cukier do smaku  Sposób przygotowania:  Twaróg odciśnijcie z wody (na przykład przy pomocy gazy) i włóżcie do miski.  Dodajcie do niego dwa rodzaje cukru, kaszę mannę oraz jajka.  Wszystkie składniki starannie wymieszajcie i odstawcie na mniej więcej 10 minut.  Ciasto rozprowadźcie po płaskim talerzu (uformujcie z niego placek). Po rozprowadzeniu powinno mieć ono grubość około 2 cm.   Pierogi leniwe możecie odrywać za pomocą łyżki....

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Przepis na naleśniki z kaszy manny bez mąki. Wyjdą tak puszyste, że nie uwierzycie
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Są idealne na każdą porę dnia, zarówno z dodatkami jak i solo. Przygotowane z dodatkiem kaszy manny dosłownie zachwycą waszych bliskich i na dłużej zagoszczą w waszym menu.

Myśląc o udanym, weekendowym poranku to zazwyczaj na myśl nasuwa się coś dobrego do zjedzenia, na co nie ma czasu w tygodniowym rytmie. Wówczas można nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować coś wyjątkowego. Wiele osób nie wyobraża sobie sobotniego bądź niedzielnego śniadania bez tradycyjnych naleśników podanych z ulubionym dżemem. To po prostu definicja dobrze rozpoczętego dnia! Naleśniki w różnych wariantach Ciasto na naleśniki jest tak uniwersalne, że można je przygotować na wiele sposobów. Można je podać zarówno na słono, jak i na słodko, choć ta druga opcja najczęściej sprawdza się na śniadania. Najtrudniejszą czynnością jest przygotowanie samej masy, a smażenie to już czysta przyjemność. Gotowe naleśniki można podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak słodki twarożek, dżem, krem czekoladowy, masło orzechowe czy świeże owoce. Jest tyle wersji do wyboru, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Naleśniki z kaszy manny bez mąki Tradycyjne naleśniki są przygotowywane z mąką, jednak te z kaszą manną są jeszcze lepsze! Dzięki niej usmażone naleśniki są niezwykle puszyste, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na leniwe śniadanie. Idealnie komponują się z dżemem truskawkowym. Przepis na naleśniki z kaszy manny Składniki: ¾ szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki syropu z agawy szczypta soli odrobina ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Kaszę przesypcie do większego naczynia i zalejcie ją zimnym, nieprzygotowanym mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek. Miskę ze składnikami odstawcie na pół godziny. Po upływie danego czasu do składników dodajcie rozbite jajko, olej, syrop z agawy, szczyptę soli oraz...

Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Adobe Stock
Newsy
Jaką kaszę podać do gulaszu i dlaczego wcale nie trzeba w kółko jeść gryczanej?
Wyjaśniamy, jakie każde pasują do mięsnych gulaszy tak samo, jak nieoceniona kasza gryczana.

Kto powiedział, że gdy na obiad jest gulasz, to trzeba do niego koniecznie podać kaszę gryczaną? To prawda, że smak mięsnego gulaszu, kaszy gryczanej palonej i ogórka kiszonego, to doskonałe trio. Ale przecież schabowych też nie jecie wyłącznie z ziemniakami. Te z frytkami czy po prostu z chlebem, są również smaczne. Dlaczego gulasz pasuje do kaszy? Zanim zastanowimy się, jakich innych kasz użyć do gulaszu, pomyślmy, dlaczego gulasz tak dobrze pasuje do kaszy gryczanej:  Najważniejszym łącznikiem tych składników dania są smaki. Prażona kasza gryczana ma charakterystyczny, intensywnie orzechowy smak i zapach. Z kolei smak mięsistego, gulaszu z samego mięsa czy mięsa z warzywami, dobrze wpasowuje się w smak tej orzechowej kaszy. Kolejnym jest konsystencja składników potrawy. Sypka kasza, dobrze łączy się z gęstym sosem z gulaszu. Kasza przykleja się do sosu i łatwo przenosi na widelec. „Comfort food". Gulasz i kasza to tradycyjne połączenie, któremu przypisywana jest wartość sentymentalna. To połączenie smaków pamiętamy z dzieciństwa i jedząc je dziś, czujemy się dobrze, bezpiecznie, po prostu komfortowo. Wymienione argumenty, nie oznaczają, że gulaszu nie można podawać z innymi dodatkami – jecie go przecież często z ziemniakami czy makaronem, ani, że do gulaszu nie można podawać innych kasz. Jakie kasze można podawać do gulaszu? Kasze powstają z ziaren zbóż, które są pozbawiane łusek i rozdrabniane. Mogą być drobniejsze lub grubsze, bardziej przetworzone, lub mniej. Wszystkie jednak są bogatym źródłem węglowodanów, a także witamin i minerałów. Oto, kasze, które także pasują do gulaszu: Kasza jęczmienna. Znamy ją przede wszystkim z krupników. Jest najbardziej popularną polska kaszą, stanowi nawet 70% kasz...