Kwiaty rumianku to lato w czystej postaci. Cieszą oko i subtelnie pachną, a oprócz tego są jadalne i delikatne w smaku. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza. 

Jak przygotować rumianek do ciasteczek 

Zanim zaczniecie przygotowywać ciasteczka z dodatkiem rumianku, to najpierw zbierzcie jego kwiaty. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu. Ten czas właśnie nastał - to początek lata. Właśnie teraz są najbogatsze w prozdrowotne związki. Najlepiej sięgać po nie z dala od ruchliwych ulic.  

  • Kwiaty rumianku rozłóżcie na niezadrukowanym papierze, w zacienionym i przewiewnym miejscu. Poczekajcie, aż się ususzą. W tym czasie kilkakrotnie je przemieszajcie. 

  • Ususzone kwiaty zmielcie przed dodaniem do ciasteczek np. w młynku do kawy lub w moździerzu.

Przepis na proste i kruche ciastka rumiankowe 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 

  • 125 g masła 

  • 50 g cukru pudru 

  • 2 łyżki miodu 

  • 1 żółtko 

  • 4 płaskie łyżki zmielonego, suszonego rumianku 

  • 2 łyki soku z cytryny 

  • odrobina soli 

Sposób przygotowania: 

Zobacz także:

  1. Przesiejcie mąkę, wsypcie do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli oraz dodajcie pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniećcie na ciasto.

  1. Następnie owińcie ciasto w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. 

  1. Zmiksujcie razem miód, żółtko i sok z cytryny. 

  1. Wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok. pół cm. 

  1. Wytnijcie niewielkie ciasteczka. 

  1. Posmarujcie je zmiksowaną masą. 

  1. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóżcie ciasteczka i pieczcie przez ok. 15 min w temperaturze 175 stopni. 

Smacznego! 

Źródło: dziendobry.tvn.pl