Kwiaty rumianku to lato w czystej postaci. Cieszą oko i subtelnie pachną, a oprócz tego są jadalne i delikatne w smaku. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza.
Jak przygotować rumianek do ciasteczek
Zanim zaczniecie przygotowywać ciasteczka z dodatkiem rumianku, to najpierw zbierzcie jego kwiaty. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu. Ten czas właśnie nastał - to początek lata. Właśnie teraz są najbogatsze w prozdrowotne związki. Najlepiej sięgać po nie z dala od ruchliwych ulic.
-
Kwiaty rumianku rozłóżcie na niezadrukowanym papierze, w zacienionym i przewiewnym miejscu. Poczekajcie, aż się ususzą. W tym czasie kilkakrotnie je przemieszajcie.
-
Ususzone kwiaty zmielcie przed dodaniem do ciasteczek np. w młynku do kawy lub w moździerzu.
Przepis na proste i kruche ciastka rumiankowe
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
125 g masła
-
50 g cukru pudru
-
2 łyżki miodu
-
1 żółtko
-
4 płaskie łyżki zmielonego, suszonego rumianku
-
2 łyki soku z cytryny
-
odrobina soli
Sposób przygotowania:
Zobacz także:
-
Przesiejcie mąkę, wsypcie do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli oraz dodajcie pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniećcie na ciasto.
-
Następnie owińcie ciasto w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny.
-
Zmiksujcie razem miód, żółtko i sok z cytryny.
-
Wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok. pół cm.
-
Wytnijcie niewielkie ciasteczka.
-
Posmarujcie je zmiksowaną masą.
-
Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóżcie ciasteczka i pieczcie przez ok. 15 min w temperaturze 175 stopni.
Smacznego!
Źródło: dziendobry.tvn.pl