Nie znaliście jeszcze rumianku od tej strony. Wypróbujcie przepis na ciastka rumiankowe
Flickr
Newsy

Przepis na ciastka rumiankowe  Nie znaliście jeszcze tego zioła od tej strony

Rumianek jako jadalna roślina służy m.in. do ozdabiania potraw. Pasuje choćby do deserów i sałatek. W nich właśnie rumianek może też zostać jednym z podstawowych składników, a nie tylko ozdobą. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasteczka z jego dodatkiem.

Kwiaty rumianku to lato w czystej postaci. Cieszą oko i subtelnie pachną, a oprócz tego są jadalne i delikatne w smaku. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza. 

Jak przygotować rumianek do ciasteczek 

Zanim zaczniecie przygotowywać ciasteczka z dodatkiem rumianku, to najpierw zbierzcie jego kwiaty. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu. Ten czas właśnie nastał - to początek lata. Właśnie teraz są najbogatsze w prozdrowotne związki. Najlepiej sięgać po nie z dala od ruchliwych ulic.  

  • Kwiaty rumianku rozłóżcie na niezadrukowanym papierze, w zacienionym i przewiewnym miejscu. Poczekajcie, aż się ususzą. W tym czasie kilkakrotnie je przemieszajcie. 

  • Ususzone kwiaty zmielcie przed dodaniem do ciasteczek np. w młynku do kawy lub w moździerzu.

Zobacz także
Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne

Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

Przepis na proste i kruche ciastka rumiankowe 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 

  • 125 g masła 

  • 50 g cukru pudru 

  • 2 łyżki miodu 

  • 1 żółtko 

  • 4 płaskie łyżki zmielonego, suszonego rumianku 

  • 2 łyki soku z cytryny 

  • odrobina soli 

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiejcie mąkę, wsypcie do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli oraz dodajcie pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniećcie na ciasto.

  1. Następnie owińcie ciasto w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na pół godziny. 

  1. Zmiksujcie razem miód, żółtko i sok z cytryny. 

  1. Wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie na grubość ok. pół cm. 

  1. Wytnijcie niewielkie ciasteczka. 

  1. Posmarujcie je zmiksowaną masą. 

  1. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóżcie ciasteczka i pieczcie przez ok. 15 min w temperaturze 175 stopni. 

Smacznego! 

Źródło: dziendobry.tvn.pl 

 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Piękne kwiaty w doniczce? Nie, to ciasto! Zróbcie je i zaskoczcie wszystkich bliskich
Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto. Nie będziecie mogli uwierzyć własnym oczom! Ten deser dosłownie zwala z nóg. Prezentuje się przepięknie!

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalny deser, który przyciągnie wzrokiem wszystkich, koniecznie zróbcie te donice z ciasta. Wyglądają jak doniczki z kwiatkami, a w rzeczywistości to przepyszny deser. Idealnie sprawdza się na letnie przyjęcie, komunię lub po prostu deser do kawy. Zaskoczcie domowników i gości. Przepis na czekoladowe doniczki z borówkami i truskawkami Zróbcie starannie ten deser. Wszyscy będą zachwyceni jego pomysłowym wyglądem. Składniki na czekoladowe doniczki 2 gorzkie czekolady 6 plastikowych jednorazowych kubeczków 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone Cukier Szklanka borówek amerykańskich 250 g truskawek 250 g ciasteczek typu Oreo Mięta Borówki i truskawki do dekoracji Przygotowanie czekoladowych doniczek Rozpuśćcie w kąpieli wodnej czekolady. Natnijcie kubeczki plastikowe w kilku miejscach na ok. 1,5 cm długości. Wlejcie do każdego z kubeczków ok. 3 łyżki rozpuszczonej czekolady. Obracajcie kubkiem, żeby wszystkie boki były wysmarowane czekoladą. Możecie posmarować boki pędzlem lub korzystać z łyżki. Kubeczki umieśćcie w lodówce do ścięcia czekolady. Co jakiś czas możecie obracać je, żeby warstwa czekolady była równa w każdym miejscu. Gdy czekolada będzie już twarda, zdejmijcie kubeczki. Złapcie za odstające elementy i delikatnie zsuńcie plastik. Rozdzielcie ciasteczka oreo: osobno odłóżcie nadzienie, osobno herbatniki.  Twarde części ciasteczek oreo zmiksujcie w blenderze kielichowym lub mocno pokruszcie. Mają imitować one ziemię.  Krem z ciasteczek zostawcie do masy. Śmietanę ubijcie z mascarpone, cukrem i kremem z ciasteczek. Pokrójcie na kawałki truskawki oczyszczone z szypułek. Umyjcie borówki. Do ubitej śmietany dodajcie truskawki i...

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Własne
Newsy
Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 
Jeszcze kilka lat temu te ciasteczka gościły niemal w każdym domu. Z czasem odeszły trochę w zapomnienie, kiedy kultowe maszynki zostały zastąpione przez wielofunkcyjne roboty kuchenne.

Tradycyjna maszynka do mielenia mięsa ma również inne zastosowanie, o którym nie wszyscy wiedzą. Doskonale sprawdza się jako urządzenie do przygotowywania pysznych, domowych słodkości! Z pewnością te ciasteczka pamiętają Wasi rodzice, a może i wy? Dla wielu osób te przysmaki są symbolem beztroskiego, błogiego dzieciństwa. Ciastka maszynkowe hitem PRL-u Wypieki z maszynki są dość proste w przyrządzeniu, dlatego poradzi sobie z nimi nawet laik kuchenny. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które zapewne każdy z was ma w domu. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale tak samo szybko znikają z talerzy! Ich dodatkową zaletą jest to, że mogą być przechowywane przez dłuższy czas w suchym i zacienionym miejscu. Dzięki nim zawsze będziecie mieć coś słodkiego pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości. Chyba, że wcześniej zostaną znalezione przez łakomczuszków! Sprawdźcie przepis na szybkie, przepyszne ciasteczka z maszynki! Chociaż dawniej nasze mamy i babcie często piekły tzw. maszynkowe na smalcu (nawet ze skwarkami), to dzisiaj polecamy wam wykorzystanie do ich zrobienia masła. Ten szlachetny tłuszcz nada im wyjątkowego aromatu. Przepis na ciastka z maszynki Składniki: 40 dag mąki pszennej 2 żółtka 20 dag miękkiego masła 10 dag cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych powyżej składników szybko zagniećcie jednolite ciasto. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa. Zamiast przystawki z dziurkami, wybierzcie tą do ciasteczek. Przygotowane ciasto wkładajcie partiami do maszynki i jednocześnie kręćcie korbką. W ten sposób powstaną węże, które należy podzielić na kilkucentymetrowe kawałki. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem. Ułóżcie na nim...

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis
ONS.pl/Instagram/chodakowskaewa
Newsy
Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka
Znana trenerka fitness, Ewa Chodakowska, podzieliła się ze swoimi fanami kolejnym, oszałamiająco zdrowym i łatwym przepisem na energetyczne ciasteczka.

W ramach kolejnego fitnessowego projektu Ewa Chodakowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami niesamowicie prostym przepisem na energetyczne ciasteczka. Mam dla Ciebie BEZPIECZNY POST, który - jak obstawiam - wywołuje tylko POZYTYWNE EMOCJE. No bo kto się przyczepi do CIASTECZEK, w dodatku ENERGETYCZNYCH – czytamy na Instagramie Ewy Chodakowskiej. Zdjęcie kokosowo-kakaowych ciasteczek, do złudzenia przypominających zwykłe, czekoladowe przysmaki, podbiło serca fanów zdrowego stylu życia. W komentarzach nie zabrakło głosów zachwytu. „Na pewno je zrobię, pycha!”, „Uwielbiam kokosowo czekoladowe słodkości”, „Pyszności. Na sam widok ślinka cieknie. Na pewno zrobię”, Uwielbiam te twoje przepisy na małe co nieco”, „Podobają mi się składniki - wszystkie mega korzystne dla organizmu” Jeśli myślicie podobnie, koniecznie przetestujecie ten przepis. Przepis na ciasteczka od Ewy Chodakowskiej Będziecie potrzebować 120 gramów mąki kokosowej 40 gramów mielonej guarany 50 gramów masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżek cukru kokosowego 2 łyżek kakao Ziarenek z 1 laski wanilii Szczypty cynamonu Szczypty soli 1 jajka Przygotowanie Wszystkie wymienione składniki umieśćcie w dużej misce i zagniećcie na jednolitą masę. Dla lepszego efektu możecie przesiać przez sitko sypkie składniki. Pamiętajcie, by masło było w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej wam będzie z nim pracować. Tak przygotowane ciasto umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki, zacznijcie z niego lepić niewielkie kuleczki, a następnie umieszczajcie je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia....