Nie wylewaj marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań
AdobeStock_
Newsy

Nie wylewajcie marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań

Wyciągacie ostatniego grzybka ze słoika i zostaje wam gęsta zalewa z mnóstwem przypraw? Podpowiadamy do czego ją wykorzystać.

Marynowanie, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania i konserwowania żywności. Najczęściej marynowane są grzyby leśne, ale też warzywa, w tym ogórki, papryka i buraki oraz owoce. Rzadziej ten sposób konserwowania jest wykorzystywany do przechowywania mięsa i ryb.

Gdy już zjecie zamarynowane przysmaki, czas na wykorzystanie pozostałej po grzybkach zalewy. Nie warto jej wylewać, bo ma zastosowania nie tylko w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Octowa zalewa to podstawa, ale nie zapominajcie też o przyprawach

Zalewę do marynat przygotowuje się z wody i octu, z odrobiną cukru. Najczęściej używa się do niej octu spirytusowego, jednak chcąc zwiększyć wartość marynaty i obniżyć wpływ marynaty na podrażnienia żołądka, zamiast octu spirytusowego możecie używać octu jabłkowego. Nie tylko jest łagodniejszy, ale też działa korzystnie, bo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Marynując grzyby nie zapominajcie o przyprawach. Podkręcą ich smak, przyczynią się do tego, że wasze grzybowe pikle będą niezwykle aromatyczne, a także staną się przekąską, która dzięki zawartych w niej ziołom, ułatwi trawienie.

Do grzybów koniecznie używajcie tych przypraw:

  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Czosnek
  • Koper

Marynując rydze czy kurki, nie zapomnijcie dodać gorczycy i czarnego pieprzu. W każdym przypadku do słoików można dodać cebulę pokrojoną w piórka.

Zobacz także
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie

Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Marynowane grzyby w occie Ewy Wachowicz. Lepsze niż z przepisu Gesslerowej?

Jak wykorzystać pozostałą marynatę z grzybów?

Choć grzyby nie są bardzo wartościowym pokarmem z racji zawartej w nich chityny, której nie trawimy, warto wiedzieć, że sama marynata nie niszczy minerałów, a dodatkowo zawarte z niej zioła, jak wspomnieliśmy, pomagają na trawienie.

Oto kilka sprawdzonych sposobów, które uchronią zalewę przed wylaniem do zlewu:

  • Drugie marynowanie. Przede wszystkim zlaną ze słoików marynatę możecie wykorzystać jeszcze raz, do zamarynowania kolejnych produktów.
  • Jako ocet do czyszczenia. Ponieważ w marynacie jest spora zawartość octu, może on być wykorzystany jako niżej stężony ocet do czyszczenia np. pralki czy fug. Ocet zapobiega rozwojowi pleśni a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Możecie użyć go do czyszczenia lodówki lub zostawić w środku spodeczek z odrobiną octowej zalewy, żeby usunąć nieświeżą woń.
  • Jako aromatyzowany ocet od sałatek. Zalewa z marynowanych grzybów to nic innego jak pachnący ziołami ocet, który świetnie nadaje się do sałatek czy ciasta chlebowego.
  • Po wysiłku i na kaca. Zarówno po intensywnym wysiłku, jak i po spożyciu alkoholu, pojawia się potrzeba uzupełnienia płynów i minerałów. Zalewa octowa jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi ich obu.

Źródło: wprost.pl, odżywianie.info.pl

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...

grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy
Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!  

Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy
SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...