Marynowanie, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania i konserwowania żywności. Najczęściej marynowane są grzyby leśne, ale też warzywa, w tym ogórki, papryka i buraki oraz owoce. Rzadziej ten sposób konserwowania jest wykorzystywany do przechowywania mięsa i ryb.

Gdy już zjecie zamarynowane przysmaki, czas na wykorzystanie pozostałej po grzybkach zalewy. Nie warto jej wylewać, bo ma zastosowania nie tylko w kuchni.

Octowa zalewa to podstawa, ale nie zapominajcie też o przyprawach

Zalewę do marynat przygotowuje się z wody i octu, z odrobiną cukru. Najczęściej używa się do niej octu spirytusowego, jednak chcąc zwiększyć wartość marynaty i obniżyć wpływ marynaty na podrażnienia żołądka, zamiast octu spirytusowego możecie używać octu jabłkowego. Nie tylko jest łagodniejszy, ale też działa korzystnie, bo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Marynując grzyby nie zapominajcie o przyprawach. Podkręcą ich smak, przyczynią się do tego, że wasze grzybowe pikle będą niezwykle aromatyczne, a także staną się przekąską, która dzięki zawartych w niej ziołom, ułatwi trawienie.

Zobacz także:

Do grzybów koniecznie używajcie tych przypraw:

  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Czosnek
  • Koper

Marynując rydze czy kurki, nie zapomnijcie dodać gorczycy i czarnego pieprzu. W każdym przypadku do słoików można dodać cebulę pokrojoną w piórka.

Jak wykorzystać pozostałą marynatę z grzybów?

Choć grzyby nie są bardzo wartościowym pokarmem z racji zawartej w nich chityny, której nie trawimy, warto wiedzieć, że sama marynata nie niszczy minerałów, a dodatkowo zawarte z niej zioła, jak wspomnieliśmy, pomagają na trawienie.

Oto kilka sprawdzonych sposobów, które uchronią zalewę przed wylaniem do zlewu:

  • Drugie marynowanie. Przede wszystkim zlaną ze słoików marynatę możecie wykorzystać jeszcze raz, do zamarynowania kolejnych produktów.
  • Jako ocet do czyszczenia. Ponieważ w marynacie jest spora zawartość octu, może on być wykorzystany jako niżej stężony ocet do czyszczenia np. pralki czy fug. Ocet zapobiega rozwojowi pleśni a także neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Możecie użyć go do czyszczenia lodówki lub zostawić w środku spodeczek z odrobiną octowej zalewy, żeby usunąć nieświeżą woń.
  • Jako aromatyzowany ocet od sałatek. Zalewa z marynowanych grzybów to nic innego jak pachnący ziołami ocet, który świetnie nadaje się do sałatek czy ciasta chlebowego.
  • Po wysiłku i na kaca. Zarówno po intensywnym wysiłku, jak i po spożyciu alkoholu, pojawia się potrzeba uzupełnienia płynów i minerałów. Zalewa octowa jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi ich obu.

Źródło: wprost.pl, odżywianie.info.pl