Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
AdobeStock
Newsy

Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości

Kurki smażone na patelni lub jajecznica z ich dodatkiem to jedne z najpopularniejszych dań grzybowych. Jednak polscy leśnicy gorąco namawiają, by zrezygnować z takiej obróbki tych grzybów. Mają ku temu ważny powód. 

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można zbierać nie tylko wczesną jesienią. Sezon na nie trwa bardzo długo, bo zaczyna się już w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. Wielu z was zapewne nie wyobraża sobie śniadań w tym czasie bez jajecznicy z kurkami.

Sos przygotowany na ich bazie smakuje wybornie z makaronem i kopytkami, a podsmażone na maśle, z dodatkiem pietruszki stanowią danie same w sobie. Dodatek soli do każdej z tych potraw wydaje się być czymś nieodzownym. Jak się bez niej obyć? 

Dlaczego nie można smażyć i solić kurek? 

Na Twitterze Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wzbudził ogromne emocje wśród czytających. Lasy Państwowe już nie raz publikowały materiały, które nie tylko wzbogacały wiedzę na temat leśnej przyrody, ale również podpowiadały, jak można wykorzystać zebrane tam owoce i grzyby. Tym razem najnowszy wpis dotyczy tego, jak inaczej można przygotować kurki. 

Jak słusznie zauważają polscy leśnicy, grzyby te nigdy nie są robaczywe. Mają one bowiem właściwości przeciwpasożytnicze. To bardzo cenne działanie również dla przewodu pokarmowego człowieka.  

Niestety, podczas obróbki cieplnej, a dokładniej w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza, a także podczas solenia - właściwości te zostają bezpowrotnie utracone. Jeżeli zatem chcecie zachować cenne wartości tych grzybów musicie wykluczyć smażenie, gotowanie, a także solenie. Jak zatem obrabiać kurki? 

Zobacz także
Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Jak wyczyścić kurki z piasku

Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda

Jak powinno się przyrządzać kurki, by nie straciły wartości?  

Po wykluczeniu dwóch podstawowych form obróbki tych grzybów nie zostało już zbyt wiele możliwości. Leśnicy znaleźli jednak smaczną alternatywę i nie chodzi tu wcale o jedzenie surowych kurek.  

Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem kurek w swoich potrawach, możecie je ususzyć, a następnie zmielić i przyprawić wybraną potrawę. W takiej formie wzbogacą smak każdego dania, a jednocześnie zachowają wszystkie właściwości. 

Czy podoba wam się takie rozwiązanie? 

Źródło: @LPanstwowe Twitter 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
AdobeStock
Newsy
Jedzą muchomory, a później chwalą się tym w internecie. Uważajcie na nowy, niebezpieczny trend
Jeszcze przed powszechnym dostępem do internetu mało kto słyszał o dziwnych pomysłach niektórych ludzi. Dziś niestety nierzadko mają oni bardzo dużą publiczność, której chwalą się niebezpiecznymi praktykami - takimi, jak choćby jedzenie trujących grzybów...

Już od małego uczy się nas, że muchomorów i innych trujących grzybów nie wolno zbierać do koszyka, ani tym bardziej ich jeść. Wygląda jednak na to, że niektórzy nie słuchali wówczas dorosłych uważnie. W ostatnim czasie w internecie można zauważyć niebezpieczny trend, który polega na tym, że ludzie świadomie jedzą trujące grzyby i co gorsza - na dodatek się tym chwalą. Uwagę na to zjawisko zwróciły także Lasy Państwowe. Zjadła jajecznicę z trującymi grzybami i wszystko nagrała Znana internautka udostępniła film, na którym wybrała się do lasu po „kurki”, z których następnie zrobiła jajecznicę i ze smakiem ją zjadła. Internauci od razu jednak zauważyli, że grzyby zebrane przez influencerkę to nie kurki, lecz lisówki - bardzo podobne do kurek, ale trujące.  @hanusiawielka #hanusia #hanusiawielka #grzybobranie #grzyby #grzyby2022 ♬ dźwięk oryginalny - H A N U S I A 🧚🏻‍♀️ Choć wpadka może zdarzyć się każdemu, problemem jest publikowanie takich rzeczy w internecie. Film z jedzeniem jajecznicy z lisówkami ma ponad milion wyświetleń! Głos w tej sprawie zabrały Lasy Państwowe: – My życzymy zdrowia, a na kolejne grzybobranie zalecamy zabranie ze sobą atlasu grzybów.  Owocniki lisówki zawierają arbitol, który może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne - czytamy w komunikacie państwowej instytucji. Na szczęście tiktokerka nie trafiła do szpitala po zjedzeniu trujących grzybów. Miała dużo szczęścia, ponieważ ta historia mogła się skończyć o wiele gorzej. Jedzą muchomory „dla zdrowia” Jeszcze bardziej niepokojącym trendem jest najnowsza moda na jedzenie muchomorów. Sprawę nagłośniła użytkowniczka serwisu Instagram o pseudonimie doktorka_od_7_bolesci. Przytoczyła wpis pewnej osoby, która...

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

Ceny kurek was przestraszą. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram
Pixabay
Newsy
Ceny kurek przerażają. Nie uwierzycie, ile trzeba zapłacić za kilogram tych grzybów
Inflacja i kurki to zdecydowanie nienajlepsze połączenie. Ile kosztują w tym sezonie? Sprawdźcie

Środek lata to okres, gdy w sprzedaży pojawiają się pierwsze grzyby – kurki.  Niepozorne, lecz bardzo smaczne dary lasu można kupić w wielu supermarketach, a także od stojących przy leśnej drodze sprzedawców. Kto skusił się w tym roku na zakup kurek, mocno przecierał oczy ze zdumienia.  Kiedy można wybrać się do lasu na kurki?  Lato oznacza sezon kurkowy. Te grzyby są jednymi z najbardziej cenionych w polskiej kuchni. Pieprznik jadalny, czyli kurka, to grzyb występujący na terenie całego naszego kraju. Któż z was, choć raz w życiu nie trafił na grupę żółtych kurek, gdy poszedł do lasu po deszczu? Zbierać je można od czerwca aż do października, więc sezon dopiero się rozpoczyna.  Ceny kurek odstraszają   W tym roku sezon kurkowy wystartował z początkiem lipca. I wystartowały z dużym hukiem, a mianowicie z ceną około 90-100 zł za kilogram. Tak kosztowały kurki na większości targowisk w dużych miastach, jak Warszawa czy Łódź, ale również w wielu mniejszych. Dwa tygodnie od rozpoczęcia sezonu, cena kurek na niektórych straganach spadła do ok. 75 zł za kilogram (dane z 14.07.2022). To niestety wciąż bardzo dużo.  Nie dajcie się nabrać na teoretycznie niższe ceny kurek na tackach. Zwracajcie uwagę na ciężar takiego opakowania. To zazwyczaj 200 g. A cena tacki kurek to obecnie 20 zł, co oznacza 100 zł za kilogram. Drogo.  Czy kurki potanieją?  Im dalej w sezon tym taniej. Takie jest odwieczne prawo sezonowości. Możecie więc poczekać trochę, aż ceny kurek się uspokoją i wtedy spróbować tego leśnego przysmaku. W zeszłym roku ceny tych grzybów w skupie startowały z pułapu 40-60 zł za kilogram (ta cena utrzymywała się od lipca aż od połowy sierpnia), by pod koniec sierpnia spaść do 25-30 zł za...

Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie pojechać na grzybobranie w tym roku?
Flickr
Newsy
Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie można pojechać na grzybobranie w tym roku?
W tym roku pogoda dość długo niweczyła plany grzybiarzy. Miłośnicy kurek zadowalali się jedynie szczątkowymi zbiorami, a amatorzy prawdziwków, póki co obchodzili się smakiem. Jest jednak światełko w tunelu. Pierwsze grzyby się pojawiły. 

Gdy nadchodzi sierpień, grzybiarze ruszają do lasów, z utęsknieniem wypatrując dorodnych okazów. W tym roku jednak było wyjątkowo sucho, a to nie sprzyja grzybobraniu. Ostatnio w końcu w części kraju intensywnie padało, co uruchomiło wysyp pierwszych grzybów.  W województwie lubelskim i śląskim rozpoczęło się grzybobranie  Jak donoszą grzybiarze z województw lubelskiego i śląskiego na portalu grzyby.pl pierwsze sztuki zaczęły się pojawiać w tamtejszych lasach. Kurki, podgrzybki i borowiki to gatunki, które najczęściej są wymieniane przez miejscowych zbieraczy.   Jeżeli wybierzecie się tutaj na spacer do lasu, to zapewne spakujecie do koszyka również maślaki oraz koźlaki. Pojawiają się także informacje od doświadczonych grzybiarzy, że można spotkać pierwsze kanie.  Również Dziennik Zachodni potwierdza doniesienia o rozpoczęciu sezonu grzybowego w okolicach Śląska, dodając do wymienionych już wcześniej gatunków również rydze.  Województwo małopolskie i wypełnione kosze z grzybami  W województwie małopolskim również rozpoczął się sezon. W lasach pojawiły się borowiki szlachetne i koźlaki. Są też podgrzybki i nieco kurek. Pojawiają się rydze.   Wielu zbieraczy grzybów z tego regionu informuje o satysfakcjonujących zbiorach. W koszykach można podobno przynieść do domu od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk.  Województwo mazowieckie i łódzkie, czyli borowiki i kurki  Na portalu grzyby.pl, grzybiarze z województwa mazowieckiego pokazują zdjęcia pierwszych zbiorów. Okazuje się, że na Mazowszu, pomimo suszy, można zebrać borowiki. Są to już wyrośnięte okazy, więc potrzeba deszczu by pojawiły się nowe sztuki.  Województwo łódzkie informuje z kolei o dużej ilości kurek i pojedynczych sztukach innych gatunków, które wyrosły...