Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości
AdobeStock
Newsy

Nie sólcie i nie smażcie tych grzybów. Stracą przez to cenne właściwości

Kurki smażone na patelni lub jajecznica z ich dodatkiem to jedne z najpopularniejszych dań grzybowych. Jednak polscy leśnicy gorąco namawiają, by zrezygnować z takiej obróbki tych grzybów. Mają ku temu ważny powód. 

Kurki to wyjątkowe grzyby, które można zbierać nie tylko wczesną jesienią. Sezon na nie trwa bardzo długo, bo zaczyna się już w czerwcu, a kończy dopiero w październiku. Wielu z was zapewne nie wyobraża sobie śniadań w tym czasie bez jajecznicy z kurkami.

Sos przygotowany na ich bazie smakuje wybornie z makaronem i kopytkami, a podsmażone na maśle, z dodatkiem pietruszki stanowią danie same w sobie. Dodatek soli do każdej z tych potraw wydaje się być czymś nieodzownym. Jak się bez niej obyć? 

Dlaczego nie można smażyć i solić kurek? 

Na Twitterze Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wzbudził ogromne emocje wśród czytających. Lasy Państwowe już nie raz publikowały materiały, które nie tylko wzbogacały wiedzę na temat leśnej przyrody, ale również podpowiadały, jak można wykorzystać zebrane tam owoce i grzyby. Tym razem najnowszy wpis dotyczy tego, jak inaczej można przygotować kurki. 

Jak słusznie zauważają polscy leśnicy, grzyby te nigdy nie są robaczywe. Mają one bowiem właściwości przeciwpasożytnicze. To bardzo cenne działanie również dla przewodu pokarmowego człowieka.  

Niestety, podczas obróbki cieplnej, a dokładniej w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza, a także podczas solenia - właściwości te zostają bezpowrotnie utracone. Jeżeli zatem chcecie zachować cenne wartości tych grzybów musicie wykluczyć smażenie, gotowanie, a także solenie. Jak zatem obrabiać kurki? 

Zobacz także
Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Sekret doskonałych kurek z patelni? Wystarczy pamiętać o tych 3 żelaznych zasadach

Jak wyczyścić kurki z piasku

Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda

Jak powinno się przyrządzać kurki, by nie straciły wartości?  

Po wykluczeniu dwóch podstawowych form obróbki tych grzybów nie zostało już zbyt wiele możliwości. Leśnicy znaleźli jednak smaczną alternatywę i nie chodzi tu wcale o jedzenie surowych kurek.  

Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem i aromatem kurek w swoich potrawach, możecie je ususzyć, a następnie zmielić i przyprawić wybraną potrawę. W takiej formie wzbogacą smak każdego dania, a jednocześnie zachowają wszystkie właściwości. 

Czy podoba wam się takie rozwiązanie? 

Źródło: @LPanstwowe Twitter 

Magda Gessler odpowiada na pytania

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć
Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie. Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia?  Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni. Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic. Jak przygotować grzyby do suszenia?  Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków . Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć...

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Sprawdźcie, jak je prawidłowo zbierać, by nie uszkodzić nie tylko grzybni, ale i samego grzyba.

Sezon na grzybobranie zbliża się wielkimi krokami. Tak naprawdę już teraz możecie spotkać w polskich lasach pierwsze okazy grzybów. Czy wiecie, jak prawidłowo je zbierać? Sprawdźcie, bo ma to ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania grzybni. Jak prawidłowo zbierać grzyby - wykręcać, wyrywać a może wycinać? Wybierając się do lasu na grzyby powinniście zaopatrzyć się nie tylko w odpowiedni strój, ale także w ostry scyzoryk lub nóż, którym będziecie wycinać grzyby. Nie wszystkie grzyby należy jednak wycinać - niektóre z nich możecie wyrywać przy użyciu dłoni. Czy znalezione w lesie grzyby należy wykręcać, wyrywać czy wycinać? Na oficjalnej stronie Lasów Państwowych możemy przeczytać, że tak naprawdę możemy stosować zarówno wycinanie, jak i wykręcanie, ale należy to robić z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki – czytamy na stronie Lasów Państwowych. A co z mniejszymi grzybami, takimi jak kurki, rydze czy zielonki? Je lepiej wykręcać. Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy...

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...