Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Wikipedia Commons
Newsy

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje

Soki warzywne to nic nowego. Są zdrowe, smaczne i mogą je pić osoby borykające się z podwyższonym cukrem. Jednak założymy się, że tego soku jeszcze nie próbowaliście. A naprawdę warto. 

Sok z marchwi, buraka, a także popularny sok z pomidorów od dawna goszczą w polskich domach. Nic dziwnego, soki warzywne potrafią leczyć i dodawać energii, są bogactwem antyoksydantów i witamin, dlatego korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, lecz również urodę. 

Taki też jest ten sok. Oczyszcza organizm, odtruwa i usprawnia pracę jelit, a pity regularnie wpływa pozytywnie na cerę. Warto go sobie serwować codziennie dla dobrego samopoczucia i urody. 

Na co działa sok z rzodkiewki? 

Rzodkiewka to warzywo, które możecie kupić przez cały rok. Jest niepozorna, lecz bardzo smaczna i świetnie pasuje do kanapek, sałatek i twarożków. Jednak niewiele osób wie, że można ją również spożywać w postaci soku. A taki sok to prawdziwy skarb dla waszego zdrowia. 

  • Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę.  

  • Pobudza również wydzielanie żółci.  

  • Wzmacnia żołądek, a nawet zapobiega rakowi żołądka. 

  • Poprawia odporność. 

  • Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. 

  • Pobudza także trawienie i poprawia apetyt. 

  • Łagodzi kaszel i ból gardła. 

  • Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. 

Zobacz także
Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw

Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie

Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe

Sok z rzodkiewki na piękną i gładką skórę 

Rzodkiewka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Witaminy z grupy B, cynk, fosfor i witamina C pomagają w gojeniu się skóry. Zawarte w niej związki siarki i potas są pomocne w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry, a także dbają o dobry stan włosów i paznokci. 

Z uwagi na zawartość wody, rzodkiewka zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Przeciwbakteryjne właściwości tego warzywa, pomagają leczyć suchą, a nawet popękaną skórę i zapobiegają jej infekcji. 

Rzodkiewkę można używać do soków w towarzystwie innych warzyw, natki pietruszki, jak również łączyć ją z owocami i miodem lub pić sok z niej osobno. W ten sposób każdego dnia będziecie pić wartościowy sok z jej udziałem w nowych odsłonach. 

Przepis na sok „piękna cera” z rzodkiewki, jabłek i cytryny 

Składniki: 

  • 1 pęczek rzodkiewki 

  • 2 jabłka 

  • 0,5 cytryny 

  • 1 łyżeczka miodu 

  • 1 łyżeczka cynamonu 

Sposób przygotowania: 

  1. Rzodkiewki i jabłka umyjcie i wyciśnijcie sok w wyciskarce, możecie też zblendować je na gładką masę. 

  1. Wyciśnijcie sok z połówki cytryny i dolejcie go soku z jabłek i rzodkiewek. 

  1. Na końcu dodajcie miód oraz cynamon do smaku. Dokładnie wymieszajcie, aż miód się rozpuści. 

  1. Pijcie od razu po przygotowaniu. 

Na zdrowie i piękną cerę! 

Źródło: beszamel.pl, blog.terapiasokami.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem
Koktajle i soki to świetne rozwiązanie, aby odżywić organizm i dostarczyć mu szeregu potrzebnych składników odżywczych. Skomponowane z odpowiednich produktów usprawniają działanie wielu narządów, a co najważniejsze pomagają w szybkim tempie spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Wystarczy szklanka dziennie takiej mikstury.

Wraz z nadejściem cieplejszych dni, wiele osób decyduje się na zgubienie nadwyżki kilogramów po zimie. Wówczas w życie wchodzą różnego rodzaju diety niskokaloryczne czy nadmierna aktywność fizyczna. Takie działanie może niestety skończyć się nie do końca pożądanym efektem jo-jo. Do sprawy warto podejść z głową, a przede wszystkim włączyć suplementy. Koktajl spalający tłuszcz Idealnym rozwiązaniem dla przyspieszenia metabolizmu jest włączenie do codzienności napojów, które wspomagają działanie układu trawiennego. Połączenie wody, soku z cytryny, pieprzu cayenne oraz syropu klonowego, to iście wybuchowa mieszanka, która działa cuda. Stanowi świetną alternatywę dla porannej kawy, gdyż pobudza znacznie lepiej. Poza tym pomaga oczyścić organizm ze zbędnych toksyn oraz spalić nadmiar tkanki tłuszczowej! Regularne spożywanie mikstury ma zbawienne działanie.  Pieprz cayenne na odchudzanie  Przyprawy są używane do poprawiania smaku dań, ale mają również szereg innych właściwości. Mają one istotny wpływ na działanie organizmu. Pieprz cayenne idealnie podkręca aromat, ale nie tylko. Świetnie poprawia funkcjonowanie układu trawiennego oraz usprawnia przemianę materii. Poza tym reguluje poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze. To świetny dodatek do codziennej, dobrze zbilansowanej diety.  Przepis na koktajl spalający tłuszcz Składniki: ¾ szklanki wody źródlanej sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka pieprzu cayenne syrop klonowy Przygotowanie: Do większego słoika przelejcie wodę źródlaną.  Cytrynę dokładnie sparzcie, a następnie rozmasujcie, aby uzyskać więcej soku.  Cytrusa przetnijcie na pół i dobrze wyciśnijcie sok. Następnie dodajcie go do wody. Do składników dodajcie...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy
Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...

Zupa która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Adobe Stock
Newsy
Zupa, która chroni przed przeziębieniami. Zrobicie ją z najpopularniejszego polskiego owocu
Zastanawiacie się co jest najpopularniejszym polskim owocem? Pewnie nie będziecie zaskoczeni, że mamy na myśli jabłka. Są dostępne i tanie, zróbcie z nich zupę.

Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Pierwsze, jedzone rano ma poprawiać urodę, a drugie, jedzone wieczorem – zdrowie. Zupa, która proponujemy zaskoczy was smakiem. Sprawdźcie czy zasmakuje wam tak, że będziecie chcieli ją jeść i na śniadanie i na kolację. Zupa pełna witamin i minerałów Właściwości lecznicze jabłek są znane już od 6500 r p.n.e. Owoce były przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Także w polskich wykopaliskach pod Biskupinem znaleziono ślady drzew jabłoni datowane na 1600 r p.n.e. Jabłka zawierają wiele witamin: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E, K. Minerały, jakie znajdziecie w jabłkach to: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jabłka nie tylko wzmacniają odporność i mogą pomóc wam uchronić się przed infekcjami, ale także pomagają na niestrawność, chorobę wrzodową, zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem, wspierają prace mózgu i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika regulują prace jelit chroniąc zarówno przed zaparciami, jak i rakiem jelita grubego. Ważnym składnikiem zupy jest sok z cytryny. Nie tylko dodaje smaku, ale jest też bogatym źródłem witaminy C, szczególnie potrzebnej nam w okresie jesienno- zimowym. Cytryna w zupie jabłkowej wzmacnia odpornościowe działanie dania. Przepis na zupę jabłkową chroniącą przed przeziębieniami Składniki: 4 średniej wielkości jabłka dowolnego gatunku Szczypta cynamonu Szczypta imbiru w proszku Szczypta brązowego cukru Kilka kropel soku z cytryny 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Umyjcie, obierzcie jabłka i dokładnie wyjmijcie gniazda nasienne, a następnie pokrójcie owoce.  Przełóżcie jabłka do garnka,...