Regularne spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, a także węglowodany proste nie jest korzystne dla zdrowia. To powszechna wiedza, dlatego wielu konsumentów studiuje etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu danych o składnikach, którymi najczęściej straszą media i lekarze.
Okazuje się jednak, że znacznie bardziej zdradliwe mogą być konkretne połączenia składników.
Które produkty są najbardziej szkodliwe dla serca?
Naukowcy z Oksfordu opublikowali badanie na temat wpływu niektórych produktów na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (a także zgonów z ich powodu!).
„Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja” – ostrzega Carmen Piernas, autorka badań prowadzonych przez zespół z Oksfordu.
Badaczka podkreśla więc, że warto unikać konkretnych produktów, a nie kilku składników, na które jest się wyczulonym. Najgorsze dla serca okazały się być:
Zobacz także:
- Czekolada
- Ciastka
- Masło
- Cukier
- Napoje gazowane
- Dosładzane soki owocowe
Słodycze, tłuszcz, białe pieczywo – skutki dla organizmu
Badanie przeprowadzone zostało na grupie 117 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które regularnie sięgały po słodycze, masło i jasne pieczywo zwiększały ryzyko zachorowania na schorzenia sercowe aż o 40 proc. 37 proc. z nich ryzykowało także wcześniejszym zgonem.
„Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze (…) Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to występuje u nich większe ryzyko chorób serca i wczesnej śmierci” – informuje Carmen Piernas.
Źródło: Radio Zet
Czytaj też: