Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
Adobe Stock
Newsy

Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

To nie same tłuszcze nasycone czy cukry stanowią zagrożenie dla zdrowia, a szkodliwe połączenia kilku składników! 

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, a także węglowodany proste nie jest korzystne dla zdrowia. To powszechna wiedza, dlatego wielu konsumentów studiuje etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu danych o składnikach, którymi najczęściej straszą media i lekarze.

Okazuje się jednak, że znacznie bardziej zdradliwe mogą być konkretne połączenia składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które produkty są najbardziej szkodliwe dla serca?

Naukowcy z Oksfordu opublikowali badanie na temat wpływu niektórych produktów na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (a także zgonów z ich powodu!).

„Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja” – ostrzega Carmen Piernas, autorka badań prowadzonych przez zespół z Oksfordu.

Badaczka podkreśla więc, że warto unikać konkretnych produktów, a nie kilku składników, na które jest się wyczulonym. Najgorsze dla serca okazały się być:

  • Czekolada
  • Ciastka
  • Masło
  • Cukier
  • Napoje gazowane
  • Dosładzane soki owocowe

Słodycze, tłuszcz, białe pieczywo – skutki dla organizmu

Badanie przeprowadzone zostało na grupie 117 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które regularnie sięgały po słodycze, masło i jasne pieczywo zwiększały ryzyko zachorowania na schorzenia sercowe aż o 40 proc. 37 proc. z nich ryzykowało także wcześniejszym zgonem. 

Zobacz także
Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.

Ten ser fatalnie wpływa na serce, podwyższa ciśnienie i cholesterol.

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania

„Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze (…) Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to występuje u nich większe ryzyko chorób serca i wczesnej śmierci” – informuje Carmen Piernas.

Źródło: Radio Zet

Czytaj też:

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Po jakie produkty nie należy sięgać po 30. roku życia? Wykluczcie je z diety!
Po 30. roku życia organizm zaczyna coraz gorzej tolerować składniki, które z łatwością trawił kiedyś. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Chociaż 30-latkowie są dziś nadal młodzi, pełni energii i często dopiero zakładają rodziny i zaczynają się statkować, ich organizm działa już inaczej niż 10 lat temu – zwłaszcza jeśli jest regularnie narażony na niehigieniczny tryb życia, stres, smog i niezdrową dietę. Czego nie należy jeść po 30. urodzinach? Nawet jeśli jeszcze kilka lat temu byliście w stanie zjeść tłustą potrawę i zapić ją butelką piwa, teraz wasz organizm może nie być już tak wyrozumiały... Nawet przejście na piwo bezalkoholowe może nie być łatwe do zniesienia dla waszego ciała. Po 30 urodzinach wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób na skutek nieprawidłowej diety. Z tych produktów lepiej więc zrezygnować lub je ograniczyć: Słodzone jogurty Soja Napoje… ze słomkami! Ssanie słomki może przyspieszyć występowanie zmarszczek wokół ust Ryby z dużych hodowli Słodzone soki i napoje gazowane Białe pieczywo Popcorn z mikrofali (zwłaszcza maślany) Gotowe wypieki (croissanty, pizzeriny, drożdżówki) Powyższe produkty należą do żywności, której dietetycy generalnie radzą unikać, jednak po ukończeniu 30. roku życia organizm toleruje je znacznie gorzej niż wcześniej. Warto pamiętać, że z wiekiem zdolności do regenerowania się organizmu znacząco spadają, a uszkodzone komórki nie „wymieniają się” już na nowe tak, jak wcześniej. Co za tym idzie, organizm zaczyna wybaczać znacznie mniej błędów dietetycznych, a zakazy i nakazy, których wcześniej się nie przestrzegało, stają się znacznie bardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania. Źle dostosowana dieta po 30. roku życia może prowadzić nie tylko do różnych chorób, ale także do zaburzeń snu , nadmiernego zmęczenia lub częstego bólu głowy, migreny czy bólu brzucha....

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie
Adobe Stock
Newsy
Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie
Długotrwałe niedotlenienie komórek mięśnia sercowego niesie ze sobą poważne konsekwencje. Wiele osób z tego powodu ponosi śmierć. By uchronić się przed taką sytuacją warto zadbać o dietę i wykluczyć z niej niebezpieczne produkty.

Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję.  Powszechna choroba wieńcowa  Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.  Symptomy choroby wieńcowej  Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez: bóle w klatce piersiowej,  płytki oddech, mdłości, kołatanie serca, zawroty głowy, osłabienie, nadmierna potliwość.  W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji.  Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie.  Produkty zakazane w chorobie wieńcowej Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca,...

Mężczyźni wolą żyć 10 lat mniej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
AdobeStock
Newsy
Mężczyźni wolą żyć 10 lat krócej niż zrezygnować z mięsa? Wyniki badań zaskakują
Czy jedzenie mięsa jest „zbyt męskie", aby można było z niego zrezygnować?

Zdania na temat jedzenia mięsa są mocno podzielone. Z jednej strony mówi się o jego dobroczynnym wpływie na organizm, z drugiej o tym, że zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, m.in. nowotworów. Jak jest naprawdę? Jak zawsze – prawda leży pośrodku i liczy się przede wszystkim umiar. Mężczyźni wolą żyć krócej niż nie jeść mięsa Autorzy zachęcającej do przejścia na dietę roślinną akcji No Meat May przeprowadzili ostatnio badanie wśród 1000 australijskich mężczyzn, w trakcie którego zapytali ich o ich stosunek do konsumpcji mięsa. Wyniki ankiety wprowadziły ich w osłupienie. Okazało się, że aż 73 proc. mężczyzn wolałoby żyć o 10 lat krócej niż zrezygnować ze spożywania mięsa. Zdaniem autorów badania, większość mężczyzn nadal postrzega jedzenie mięsa jako „męskie" i nie wyobraża sobie, żeby miało z niego zrezygnować. Badanie pokazało, że mężczyźni nie martwią się również o to, jaki wpływ produkcja mięsa wywiera na nasz klimat. Aż 79 proc. ankietowanych stwierdziło, że nie wyeliminuje mięsa z diety tylko po to, aby zmniejszyć ślad węglowy. Nasze badanie alarmująco pokazuje, że australijscy mężczyźni albo nie są świadomi żadnego z tych faktów, albo w nie nie wierzą, albo po prostu ich to nie obchodzi – powiedział jeden z twórców kampanii No Meat May. Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Mimo tego, że mięso jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, lekarze i eksperci od spraw żywienia, zalecają ograniczenie lub wręcz całkowite zrezygnowanie z jedzenia czerwonego lub wysokoprzetworzonego mięsa. Liczne badania potwierdziły, że przesadna konsumpcja tego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego i wielu innych groźnych chorób. Czy to znaczy, że całkowicie powinniśmy z niego...