Nie patrzcie na konkretne składniki, tylko na produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce
Adobe Stock
Newsy

Nie patrzcie na składniki, tylko na konkretne produkty. Tych nie jedzcie, jeśli dbacie o serce

To nie same tłuszcze nasycone czy cukry stanowią zagrożenie dla zdrowia, a szkodliwe połączenia kilku składników! 

Regularne spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, a także węglowodany proste nie jest korzystne dla zdrowia. To powszechna wiedza, dlatego wielu konsumentów studiuje etykiety produktów spożywczych w poszukiwaniu danych o składnikach, którymi najczęściej straszą media i lekarze.

Okazuje się jednak, że znacznie bardziej zdradliwe mogą być konkretne połączenia składników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które produkty są najbardziej szkodliwe dla serca?

Naukowcy z Oksfordu opublikowali badanie na temat wpływu niektórych produktów na zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (a także zgonów z ich powodu!).

„Gdy mówimy ludziom, że muszą zmniejszyć spożycie cukru, to jest to dla nich bardzo myląca informacja” – ostrzega Carmen Piernas, autorka badań prowadzonych przez zespół z Oksfordu.

Badaczka podkreśla więc, że warto unikać konkretnych produktów, a nie kilku składników, na które jest się wyczulonym. Najgorsze dla serca okazały się być:

  • Czekolada
  • Ciastka
  • Masło
  • Cukier
  • Napoje gazowane
  • Dosładzane soki owocowe

Słodycze, tłuszcz, białe pieczywo – skutki dla organizmu

Badanie przeprowadzone zostało na grupie 117 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii. Osoby, które regularnie sięgały po słodycze, masło i jasne pieczywo zwiększały ryzyko zachorowania na schorzenia sercowe aż o 40 proc. 37 proc. z nich ryzykowało także wcześniejszym zgonem. 

Zobacz także

„Być może w kontekście diety zapobiegającej chorobom powinniśmy przestać mówić o cukrze i tłuszczu i zacząć mówić o czekoladzie, słodyczach, białym chlebie, maśle, tłustym serze (…) Właśnie to powinniśmy mówić pacjentom: jeśli w ich diecie jest dużo takich produktów, a mało warzyw i owoców, to występuje u nich większe ryzyko chorób serca i wczesnej śmierci” – informuje Carmen Piernas.

Źródło: Radio Zet

Czytaj też:

Komentarze
orzechy
Pixabay
Zdrowie Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...
Anna Borkowska
listopad 17, 2020

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...

Przeczytaj
domowe masło przepis
Adobe Stock
Newsy Macie dosyć sklepowego masła? Zróbcie je sami. Przepis jest banalnie prosty
Na sklepowych półkach roi się od różnego typu smarowideł. Wśród nich można znaleźć m.in. masła. Niestety, większość tego typu produktów nie może się pochwalić dobrym składem i wysoką zawartością zdrowego tłuszczu. To duży problem dla osób, które nie wyobrażają sobie bez nich posiłków.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Eksperci twierdzą, że dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 85 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem wiele sklepowych produktów mało tego, że nie przekracza wspomnianego progu to jeszcze zawiera szkodliwy tłuszcz roślinny.  Nie brakuje w nich również barwników, zagęstników, wody oraz emulgatorów. Takie smarowidła lepiej omijać szerokim łukiem. Bowiem mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Najlepiej będzie, jeśli przyrządzicie je samodzielnie! Przepis na domowe masło Będziecie potrzebować 1 litr śmietany 30 proc. Sól Przygotowanie Kupioną śmietanę umieśćcie w lodówce na całą noc. Aby powstało z niej masło powinna być naprawdę bardzo dobrze schłodzona. Następnego dnia zimną śmietanę umieśćcie w misie miksera i ubijajcie na wysokich obrotach tak długo aż się zważy, a na powierzchni zacznie być widoczne masło. Tak przygotowany produkt umieśćcie w sitku i przelejcie bieżącą zimną wodą. To pomoże wypłukać maślankę.  Następnie pozostawcie sitko nad zlewem, tak aby pozostała z płukania woda mogła całkowicie oddzielić się od masła. Dobrym sposobem będzie również  dodatkowe odciśnięcie go przy pomocy cienkiej gazy. Po kilkunastu minutach doprawcie masło solą i uformujcie z niego kostkę. Tak przygotowane od razu nadaje się do jedzenia. Smacznego! Pamiętajcie, że ów przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając go na przykład o czosnek. W ten sposób przygotujecie domowe masło czosnkowe. Jeśli jednak nie przepadacie za tego typu smakami, możecie również przyrządzić masło ziołowe. To już zależy od waszych preferencji. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Jak schudnąć z brzucha
Adobe Stock
Zdrowie Chcesz stracić tłuszcz z brzucha? Unikaj TYCH 6 pokarmów!
Nagromadzony w organizmie tłuszcz to największy wróg każdego człowieka. Walka z nim jest niesamowicie trudna. Jeśli więc nie chcesz za kilka lat mierzyć się z nadwagą, sprawdź jakich produktów powinnaś unikać!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Idąc do sklepu za każdym razem walczymy sami ze sobą, żeby nie wrócić do domu z masą niepotrzebnych, niezdrowych i słodkich rzeczy. Nie zawsze to się jednak udaje. I dopóki małe przyjemności są tylko dodatkiem do zdrowej diety nie stanowią ogromnego zagrożenia. Jednak spożywane w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Z uwagi na różną genetykę i skłonności każdy z nas tyje w innym miejscu. Najczęściej jednak problematyczną strefą okazuje się brzuch. Oto lista produktów, które sprawiają, że tłuszcz może gromadzić się właśnie w tym miejscu. Kawa Przyrządzona w domu kawa nie stanowi ogromnego zagrożenia, szczególnie jeśli pijesz ją bez cukru i mleka. Szkodliwa okazuje się jednak ta zamawiana w rozmaitych kawiarniach . Serwowane w takich miejscach kawy najczęściej są smakowe i z dodatkiem ogromnej ilości cukru. Choć smakują wyśmienicie, są tak samo niezdrowe jak kolorowe napoje gazowane. Chleb pszenny Chleb zrobiony z mąki pszennej nie należy do najzdrowszych. Zawiera on ziarna rafinowane , które wpływają negatywnie między innymi na twoją wagę. Spróbuj go zamienić, na przykład na ciemne pieczywo pełnoziarniste. Popcorn Często siadamy z nim przed telewizorem, ale czy kiedykolwiek sprawdziliśmy jego skład? Problem żywności przetworzonej, do której zaliczamy między innymi popcorn, polega na zawartości tak zwanych tłuszczów typu trans. Ich spożywanie prowadzi nie tylko do otyłości, ale też do chorób serca i udaru. Przetworzone mięso Mowa tu o tak uwielbianym przez nas sklepowym pepperoni i bekonie, ale również kiełbasie, a nawet wędlinach. Jeśli nie chcesz, żeby twój brzuch był jak balon lepiej unikaj tych produktów. Ciasto Nie chodzi oczywiście o domowe wypieki, a sklepowe ciasta...

Przeczytaj
Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Przeczytaj