Niektórzy nie potrafią się obyć bez aromatycznej dawki kofeiny z samego rana. Towarzyszy im ona również często w ciągu dnia. Rekordziści potrafią wypić nawet 5 kaw dziennie, choć optymalna ich ilość to 2. Powinniście jednak pamiętać, że wasz organizm nie lubi pewnych kawowych połączeń.
Czy można łączyć kawę z aspiryną lub alkoholem?
Popijanie leków innymi napojami niż woda może osłabiać lub wzmacniać ich działanie, jak również być niekorzystne dla zdrowia. Tak dzieje się w przypadku aspiryny popijanej kawą, która w tym układzie negatywnie oddziałuje na przewód pokarmowy, w tym trzustkę i wątrobę.
Wątroba to narząd, który również jest obciążony w przypadku łączenia kawy i alkoholu. Kawa opóźnia reakcję na alkohol, w związku z czym łatwo go przedawkować i zadziałać szkodliwie na samopoczucie i zdrowie.
Zobacz także:
Kawa ogranicza wchłanianie wapnia
Pijąc kilka kaw dziennie i jedząc wraz z nimi produkty na bazie mleka sprawicie, że zaburzone zostanie wchłanianie ważnego dla organizmu pierwiastka. Jest on odpowiedzialny za twarde i mocne kości, które powyżej 50. roku życia są na wagę złota.
Jeżeli lubicie kanapki z serem, twarożki, różnego rodzaju jogurty, owsianki na mleku, czy zapiekaną fetę - nie łączcie ich z kawą, a przynajmniej nie zawsze. Jedząc je oddzielnie, macie pewność, że cały wapń w nich zawarty zostanie właściwie przyswojony.
Jakie produkty obniżają przyswajanie wapnia?
Wapń to budulec kości i zębów. Do 50. roku życia kości znajdują się w stanie tzw. równowagi metabolicznej. Po tym okresie rozpoczynają się niestety stopniowe ubytki ich masy. Dlatego tak szalenie istotne jest utrzymanie właściwego poziomu wapnia w przyjmowanych wówczas posiłkach. Przeszkadzają temu niektóre produkty.
W trosce o własne zdrowie i zdrowie kości powinniście ograniczyć ich spożycie i starać się jeść posiłki nabiałowe bez ich towarzystwa. Część wymienionych tu produktów może was zaskoczyć:
-
kawa
-
herbata
-
alkohol
-
Coca-Cola
-
zupki w proszku
-
szczaw
-
szpinak
Źródło: zywienie.medonet.pl