Nie łączcie kawy z tymi produktami. To nic dobrego dla osób po 50
Flickr
Newsy

Nie łączcie kawy z tymi produktami. To nic dobrego dla osób po pięćdziesiątce

W okolicach 50. roku życia trzeba szczególnie uważać na to, co się je i jak łączy się pokarmy. Niektóre zestawy mogą osłabiać wasze kości. A przecież zdrowie oznacza sprawność. Zobaczcie, czego nie powinniście dokładać do porannej kawy. 

Niektórzy nie potrafią się obyć bez aromatycznej dawki kofeiny z samego rana. Towarzyszy im ona również często w ciągu dnia. Rekordziści potrafią wypić nawet 5 kaw dziennie, choć optymalna ich ilość to 2. Powinniście jednak pamiętać, że wasz organizm nie lubi pewnych kawowych połączeń. 

Czy można łączyć kawę z aspiryną lub alkoholem? 

Popijanie leków innymi napojami niż woda może osłabiać lub wzmacniać ich działanie, jak również być niekorzystne dla zdrowia. Tak dzieje się w przypadku aspiryny popijanej kawą, która w tym układzie negatywnie oddziałuje na przewód pokarmowy, w tym trzustkę i wątrobę. 

Wątroba to narząd, który również jest obciążony w przypadku łączenia kawy i alkoholu. Kawa opóźnia reakcję na alkohol, w związku z czym łatwo go przedawkować i zadziałać szkodliwie na samopoczucie i zdrowie. 

Zobacz także
Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć

Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam zrzucić kg

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju

Kawa ogranicza wchłanianie wapnia 

Pijąc kilka kaw dziennie i jedząc wraz z nimi produkty na bazie mleka sprawicie, że zaburzone zostanie wchłanianie ważnego dla organizmu pierwiastka. Jest on odpowiedzialny za twarde i mocne kości, które powyżej 50. roku życia są na wagę złota.

Jeżeli lubicie kanapki z serem, twarożki, różnego rodzaju jogurty, owsianki na mleku, czy zapiekaną fetę - nie łączcie ich z kawą, a przynajmniej nie zawsze. Jedząc je oddzielnie, macie pewność, że cały wapń w nich zawarty zostanie właściwie przyswojony. 

Jakie produkty obniżają przyswajanie wapnia? 

Wapń to budulec kości i zębów. Do 50. roku życia kości znajdują się w stanie tzw. równowagi metabolicznej. Po tym okresie rozpoczynają się niestety stopniowe ubytki ich masy. Dlatego tak szalenie istotne jest utrzymanie właściwego poziomu wapnia w przyjmowanych wówczas posiłkach. Przeszkadzają temu niektóre produkty. 

W trosce o własne zdrowie i zdrowie kości powinniście ograniczyć ich spożycie i starać się jeść posiłki nabiałowe bez ich towarzystwa. Część wymienionych tu produktów może was zaskoczyć: 

  • kawa 

  • herbata 

  • alkohol 

  • Coca-Cola 

  • zupki w proszku 

  • szczaw  

  • szpinak 

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia
Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa.  Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny. Cukier Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu. Wapno Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń. Mięso Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór....

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...

Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie łączcie kawy z tym rodzajem mięsa. Sprawdźcie, dlaczego
Kucharze są jak alchemicy. Nie tylko z pojedynczych składników potrafią wyczarować kulinarne cudo, ale tez wiedzą, których z nich nie warto ze sobą łączyć, bo może z tego powstać mieszanka wybuchowa. Lub po prostu źle na siebie działają — tak jest na przykład z kawą i mięsem.

Nie wszystko warto popijać kawą. Pod wpływem czarnego, aromatycznego naparu, substancje zawarte w niektórych pokarmach są znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Popijajcie więc potrawy wodą, a kawę wypijcie dłuższą chwilę po posiłku. Dlaczego kawy nie wolno łączyć z czerwonym mięsem? Wyobraźcie sobie taką sytuację: szykujecie dobrej jakości, drogi stek. Choć ograniczacie jedzenie czerwonego mięsa, które jak udowodniono rujnująco wpływa na zdrowie, od czasu do czasu jecie takie mięso ze względu za zawarte w nim składniki mineralne, takie jak cynk czy żelazo. Myślicie sobie, że jednak lepiej jest pobierać mikroelementy z pokarmów niż z suplementów, co oczywiście jest bardzo słusznym rozumowaniem. Wystarczy jednak, że potrawę z czerwonego mięsa popijecie czarną kawą, a garbniki występujące w kawie, choć same w sobie mają korzystne działanie, ograniczają wchłanianie żelaza czy cynku. Zjedzenie takiego kawałka mięsa staje się więc obojętne dla zdrowia. Z jakimi jeszcze produktami nie należy łączyć kawy? Przede wszystkim kawy nie wolno łączyć z lekami. Dotyczy to bardzo wielu z nich, nie tylko tych wspomnianych poniżej, ale przede wszystkim leków na choroby przewlekłe, jak nadciśnienie, czy cukrzyca: Kawa i aspiryna – może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha. Kawa i leki przeciwgorączkowe i przeciwbólowe – mogą nadmiernie zwiększać stężenie leków we krwi pod wpływem tłuszczy zawartych w kawie. Inne, błędne połączenia: Kawa i alkohol – kofeina zawarta w kawie jest stymulatorem „ukrywającym” wpływ alkoholu na organizm. W efekcie nie odczuwamy skutków upojenia i pijemy dalej, doprowadzając do przeciążenia wątroby. Kawa i fasola oraz orzechy – to niebezpieczne połączenie szczególnie dla...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...