Mało jaka potrawa byłaby w stanie zastąpić pyszny, aromatyczny rosół. Polacy go uwielbiają. Rosół jada się przecież nie tylko na niedzielny czy odświętny obiad, ale na wywarze o głębokim smaku przygotowuje się wszystkie zupy i najlepsze sosy.

Na pewno znacie wiele sposobów na wzbogacenie smaku rosołu. Niektórzy dodają do niego rozgniecione ziele angielskie i pieprz, inni praktykują dodawanie do rosołu podpalonej cebuli lub czosnku, a niektóre osoby dodają do bulionu osobliwe dodatki takie jak puree z dyni, kurkumę lub imbir, by wzbogacić jego kolor. Wiecie dlaczego rosół smakuje tak wyśmienicie?

Sekret dobrego rosołu

Głęboki, aromatyczny smak, który powoduje, że rosół chce się jeść to smak zwany umami. Umami jest też zwane przez wielu „piątym smakiem”, który niektórzy porównują właśnie do smaku mocnego bulionu mięsnego. Japończycy wiedza doskonale jak balansować tym smakiem. Opracowali oni własna wersję rosołu, która podbija menu restauracji na całym świecie.

Ramen – niezwykle aromatyczny bulion

Chodzi o ramen, czyli japoński bulion serwowany z makaronem i dodatkami. Restauracje oferujące ramen można spotkać w Japonii na każdym kroku. Jaki jest sekret tego bulionu?

Zobacz także:

Składniki na bulion w ramenie

Bulion do zupy ramen gotuje się w różny sposób. Trzeba gotować go długo i na wielu składnikach. Dodaje się do niego na przykład:

  • Kości wieprzowe, drobiowe i wołowe (najlepiej ze szpikiem)
  • Sporo imbiru
  • Czosnek
  • Marchewkę
  • Wodorosty
  • Sos sojowy
  • Wino ryżowe
  • Suszone grzyby shitake
  • Pastę miso

Dodatki do ramenu

Ramen to dość bogata potrawa. W przeciwieństwie do rosołu, serwuje się go nie tylko z makaronem i warzywami. W ramenie może znaleźć się też:

  • Jajko na miękko
  • Sezam
  • Szczypiorek
  • Kiełki
  • Pędy bambusa
  • Glony
  • Pieczona wołowina
  • Grzyby suszone z gotowania wywaru

Przepis na ramen

Poznajcie przepis na ten aromatyczny bulion w wersji dostosowanej do polskich standardów.

Składniki na ramen

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 litry domowego bulionu z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku + 1 ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 marchewki
  • pęczek szalotki ze szczypiorkiem
  • 4-6 jajek
  • 8 grzybów shitake (mogą być też grzyby mun )
  • Opakowanie makaronu ramen
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/3 opakowania grzybów enoki (opcjonalnie )
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz

Przygotowanie ramenu

  1. Połączcie ze sobą imbir i siekany czosnek. Dodajcie pół szklanki sosu sojowego. Włóżcie do marynaty filety z kurczaka. Odstawcie do zamarynowania.
  2. Filety ugotujcie w wodzie przez ok. 30 minut.
  3. Do garnka wlejcie bulion drobiowy, dodajcie obraną marchewkę, grzyby, siekany czosnek, imbir, siekane chili i cebule szalotki. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
  4. Bulin doprawcie sosem sojowym do smaku. Przecedźcie go. Marchewkę pokrójcie w plasterki, grzyby w paski. 
  5. Makaron przygotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Ugotujcie jajka na miękko. Obierzcie je. 
  7. Zaserwujcie makaron z jajkiem, plasterkami kurczaka, marchewką, grzybami. Dodajcie szczypiorek i grzyby enoki.
  8. Zalejcie miskę gorącym bulionem. Posypcie wszystko sezamem i podawajcie.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: