Od momentu wybuchu światowej pandemii COVID-19, ludzka wiedza w zakresie jego poznania coraz bardziej się poszerza.

Powszechnie wiadomo już, że przed transmisją koronawirusa najlepiej zabezpieczać się poprzez dystans społeczny, maseczki i dezynfekowanie rąk.

Wysiłki uczonych

Wiele mówiło się także jeszcze w zeszłym roku na temat tego, że wirus SARS-COV2 może być obecny na różnych powierzchniach.

Szybki rozwój badań w wielu laboratoriach rozsianych po całym świecie, pozwolił naukowcom na błyskawiczne opracowanie szczepionki przeciwko koronawirusowi.

Zobacz także:

Poszczególne państwa, w tym Polska, ruszyły z akcją szczepień przeciwko wirusowi, który swój początek miał w chińskim mieście Wuhan.

Uczeni nie skupili się tylko i wyłącznie na poszukiwaniu odpowiedniego składu chemicznego długo oczekiwanej szczepionki.

Hamowanie proteazy

Oprócz tego, badacze przyjrzeli się dokładnie setkom produktów spożywczych, których działanie może przyczynić się do hamowania koronawirusa.

Amerykańscy naukowcy z North Carolina State University, dokonali podczas swojej pracy niezwykle ciekawego i wartościowego odkrycia.

Badacze dowiedli, że niektóre produkty spożywcze, mogą być pomocne w unikaniu zachorowania na COVID-19.

Dogłębne badania komputerowe, a także próby przeprowadzane metodą in vitro dowiodły, że związki zawarte w niektórych produktach mogą hamować proteazę.

Czym jest proteaza? To nic innego jak substancja niezbędna, by nieszczęsny koronawirus mógł się namnażać.

Zdrowotne trio

Pora, byśmy przedstawili wam, które produkty wskazali badacze z Północnej Karoliny. Będziecie zaskoczeni.

W pierwszej kolejności mowa tu o zielonej herbacie, która zawiera kilka związków, które przyczyniają się do zwalczania koronawirusa.

Można więc powiedzieć, że częściowo potwierdziły się popularne jeszcze na wiosnę zeszłego roku pogłoski, o dobrotliwym wpływie zielonego napoju na odporność przed COVID-19.

Oprócz tego, amerykańscy naukowcy wskazali jeszcze dwa produkty, które mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju koronawirusa.

Chodzi o gorzką czekoladę i winogrona z odmiany muscadine. W przypadku tych owoców pozytywny wpływ na zwalczanie wirusa ma jedynie skórka i pestki owoców.