Ziemniaki to chyba najbardziej kochane przez Polaków warzywo. Zajadamy się nimi niemal codziennie w różnorakich postaciach.

Kartofle są nieodzownym składnikiem takich potraw jak wiele zup, pierogi ruskie, placki ziemniaczane, kluski, kopytka, pyzy i wiele, wiele innych.

Oprócz tego objadamy się ziemniaczkami w postaci dodatku do drugiego dania. Jedni wolą maziste puree, drudzy optują za tak zwanymi ziemniakami z wody. Jeszcze inni preferują frytki. My przedstawimy wam dziś jeszcze jedną super smaczną propozycję ziemniaczaną, która na pewno zagości w waszych domach.

Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki z piekarnika?

Chodzi o ziemniaki pieczone. Być może wielu z was piecze je regularnie z dodatkiem soli czy też papryki w proszku. Jeżeli dodacie do nich jeszcze kilka prostych przypraw, nabiorą ciekawszego, przepysznego smaku i wyglądu.

Zobacz także:

Zwróćcie uwagę zwłaszcza na kurkumę. Ta niepozorna i tania jak barszcz przyprawa sprawi, że ziemniaczki nabiorą fantastycznego złotego koloru. Nie można zapominać także i o zdrowotnych walorach tego złotego proszku. A zatem do dzieła!

Przepis na ziemniaki pieczone z kurkumą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • Rozmaryn suszony lub świeży
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie z wszelkich zabrudzeń i niedoskonałości – nie będą dobrze prezentowały się na talerzu.
  2. Ubrane ziemniaki pokrójcie na kształt łódeczek.
  3. Ziemniaczane łódeczki obsypcie kurkumą, obiema paprykami w proszku, polejcie obficie miodem i tłuszczem.
  4. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie, by przyprawy dobrze oblepiły całe warzywa.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.
  6. Wyłóżcie równomiernie ziemniaki na blachy z papierem do pieczenia tak, by nie powstała zbyt gruba warstwa ziemniaków w poszczególnych miejscach na blasze.
  7. Pieczcie ziemniaki ok. 40 minut, pilnując by zanadto się nie przypaliły. Pamiętajcie koniecznie o różnicach w mocy poszczególnych piekarników i programach.

Smacznego!