Natrzyjcie ziemniaki tą złotą przyprawą i upieczcie. Trik za parę gr zamieni kartofle w rarytas
Adobe Stock
Newsy

Natrzyjcie ziemniaki tą złotą przyprawą i upieczcie. Trik za parę groszy zamieni kartofle w rarytas

Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Sprawdźcie naszą mieszankę przypraw na czele z pewnym złocistym proszkiem, a na pewno się nie zawiedziecie.

Ziemniaki to chyba najbardziej kochane przez Polaków warzywo. Zajadamy się nimi niemal codziennie w różnorakich postaciach.

Kartofle są nieodzownym składnikiem takich potraw jak wiele zup, pierogi ruskie, placki ziemniaczane, kluski, kopytka, pyzy i wiele, wiele innych.

Oprócz tego objadamy się ziemniaczkami w postaci dodatku do drugiego dania. Jedni wolą maziste puree, drudzy optują za tak zwanymi ziemniakami z wody. Jeszcze inni preferują frytki. My przedstawimy wam dziś jeszcze jedną super smaczną propozycję ziemniaczaną, która na pewno zagości w waszych domach.

Kotlety mielone

Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki z piekarnika?

Chodzi o ziemniaki pieczone. Być może wielu z was piecze je regularnie z dodatkiem soli czy też papryki w proszku. Jeżeli dodacie do nich jeszcze kilka prostych przypraw, nabiorą ciekawszego, przepysznego smaku i wyglądu.

Zwróćcie uwagę zwłaszcza na kurkumę. Ta niepozorna i tania jak barszcz przyprawa sprawi, że ziemniaczki nabiorą fantastycznego złotego koloru. Nie można zapominać także i o zdrowotnych walorach tego złotego proszku. A zatem do dzieła!

Zobacz także
Ziemniaki z pędami

Ziemniaki zaczynają puszczać pędy? Można je zjeść tylko pod 1 warunkiem

Ziemniaki

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Dietetycy nie mają już żadnych złudzeń w tym temacie

Przepis na ziemniaki pieczone z kurkumą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • Rozmaryn suszony lub świeży
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie z wszelkich zabrudzeń i niedoskonałości – nie będą dobrze prezentowały się na talerzu.
  2. Ubrane ziemniaki pokrójcie na kształt łódeczek.
  3. Ziemniaczane łódeczki obsypcie kurkumą, obiema paprykami w proszku, polejcie obficie miodem i tłuszczem.
  4. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie, by przyprawy dobrze oblepiły całe warzywa.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do temperatury 180-190 stopni Celsjusza.
  6. Wyłóżcie równomiernie ziemniaki na blachy z papierem do pieczenia tak, by nie powstała zbyt gruba warstwa ziemniaków w poszczególnych miejscach na blasze.
  7. Pieczcie ziemniaki ok. 40 minut, pilnując by zanadto się nie przypaliły. Pamiętajcie koniecznie o różnicach w mocy poszczególnych piekarników i programach.

Smacznego!

Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki pieczone hasselback. Obłędny szwedzki dodatek do obiadu
Szwedzka kuchnia podbija serca Polaków. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na szybkie i efektowne pieczone ziemniaki z masłem i przyprawami. Ziemniaki hasselback pokochacie za ich sam wygląd!

Kotlety mielone, pieczone ziemniaki i inne proste, charakterystyczne dla kuchni całej Skandynawii i północy Europy dania. Co sprawiło, że zapanowała moda na szwedzkie klopsiki  i ziemniaki pieczone w całości? Chodzi oczywiście o sieć sklepów meblowych IKEA. Od wielu lat szwedzka sieć to po prostu już instytucja, która nie ogranicza się do sprzedaży szafek czy krzeseł. Klienci na całym świecie pokochali przysklepowe restauracje i szwedzkie dania w nich serwowane. Szwedzkie ziemniaki hasselback Dzisiaj przedstawimy wam inny szwedzki przysmak, czyli wspomniane już ziemniaki hasselback pieczone w całości. Ciekawie pokrojone w plastry całe ziemniaki to pomysł, który narodził się w głowie niejakiego Leifa Ellisona, początkującego kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Przepis na te ziemniaczane dzieła sztuki młody szwedzki szef kuchni opracował w 1953 r. Cały pomysł opiera się na niepełnym pokrojeniu ziemniaków, doprawieniu ich przyprawami i okraszeniu solidną dawką masła. Całość daje niesamowity wizualny efekt. Spróbujecie? Przepis na pieczone ziemniaki hasselback po szwedzku Składniki: 1 kg ziemniaków Słodka papryka w proszku Sól Tymianek Olej Masło Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. Jeżeli dysponujecie młodymi ziemniakami lub kartoflami z ładną, czystą skórką, ziemniaki możecie upiec wraz ze skórką. Wcześniej wystarczy je dokładnie wytrzeć za pomocą gąbki. Wszystkie ziemniaki ponacinajcie na całej długości na cienkie plastry, nie przekrawając ziemniaka do końca. Przygotujcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki ułóżcie na blasze i wysmarujcie solidnie olejem. Oprószcie kartofle solą, tymiankiem i papryką słodką w proszku. Pieczcie ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. W połowie pieczenia...

Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
oddaszfartucha/Instagram, AdobeStock
Newsy
Trik Tomasza Strzelczyka na dokładne obranie młodych ziemniaków. Wystarczy 5 minut
Jak w szybki i prosty sposób obrać młode ziemniaki? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i prezentuje swoją niecodzienną metodę.

Nie ma chyba nic lepszego, niż młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Nie trzeba ich w ogóle obierać - mają tak delikatną skórkę, że wystarczy wyczyścić je np. szczotką pod bieżącą wodą. Ale czy wiedzieliście, że istnieją jeszcze sprytniejsze sposoby na obranie młodych ziemniaków? Poznajcie trik Tomasza Strzelczyka. Jak łatwo obrać młode ziemniaki? Niektórzy młode ziemniaki obierają, co nie ma większego sensu przy tak delikatnej skórce. Zamiast szorować szczotką, możecie je łatwo wyczyścić z pomocą gruboziarnistej soli - tak, jak robi to Tomasz Strzelczyk. Ziemniaki włóżcie do dużej miski i posypcie obficie solą. Rękami mieszajcie ziemniaki przez kilka minut - gruboziarnista sól zadziała jak tarka i usunie wszelkie zanieczyszczenia. Później ziemniaki wystarczy dokładnie opłukać i gotowe - już nadają się do ugotowania i dalszych przygotowań. Przepis na młode ziemniaki według Tomasza Strzelczyka Jeżeli jeszcze nie próbowaliście ziemniaków przyrządzonych w ten sposób, to koniecznie zróbcie je według tego przepisu. Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około kilogram młodych ziemniaków 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia słodka papryka zioła prowansalskie koperek (pęczek) sól pieprz Przygotowanie: Korzystając z triku Tomasza, obierzcie młode ziemniaki. Następnie włóżcie je do garnka z wodą i ugotujcie. Odcedźcie po ugotowaniu.  Cebulę pokrójcie w piórka.  Na dużą patelnię wylejcie olej, podgrzejcie i wrzućcie cebulę. W momencie, gdy cebula się ozłoci, zdejmijcie ją z patelni. Ponownie dodajcie olej na patelnię i wrzućcie ugotowane ziemniaki. Smażcie do zrumienienia. Doprawcie szczyptą czerwonej...

Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie
Wikipedia Commons
Newsy
Macie chrapkę na placek po zbójnicku jak z knajpy? Koniecznie podajcie go z sosem na tym mięsie
Jesteście gotowi na sycący placek po zbójnicku? Czy ktoś zgłosi się po dokładkę? Uwaga, trudno będzie się oprzeć temu sosowi na bazie tego 1 gatunku mięsa.

Co tu ukrywać... W zimniejszych miesiącach jemy zdecydowanie więcej i o wiele bardziej tłusto. Eksperci twierdzą, że ma to swoje źródło w naszych instynktach. Placek po zbójnicku, zwany także przez wiele osób plackiem po węgiersku to niestety bardzo pracochłonne danie. Jak robi się placek po zbójnicku? Najbardziej dokuczliwą częścią ich przygotowania jest oczywiście ścieranie ziemniaków na tarce. Odpada użycie robota kuchennego czy też maszynki. Dlaczego? Tak starte ziemniaki będą miały zbyt rozrzedzoną strukturę. Lepiej zetrzeć je na małych i cienkich oczkach tarki – w proporcjach pół na pół. Do tego oczywiście dochodzi przygotowanie tradycyjnego mięsnego sosu, który pokryje wysmażony placek ziemniaczany. Na jakim mięsie najlepiej go przygotować? Świetnie sprawdzi się niedroga, ale idealna do długiego gotowania łopatka wieprzowa w kawałkach. Zadbajcie jedynie o to, by mięso było dobrej jakości - w przeciwnym wypadku nie zmięknie nawet po parogodzinnym duszeniu. Całość wieńczy się rzecz jasna kleksem ze śmietany i odrobiną natki pietruszki. Placek po zbójnicku zrobi piorunujące wrażenie nawet na najbardziej wybrednych domownikach! Dlatego też raz na jakiś czas, najlepiej właśnie w okresie zimowym, pokusić się o przygotowanie takiej uczty dla całej rodziny. Placek po zbójnicku - przepis Składniki na placki ziemniaczane: 50 dag ziemniaków 1 cebula 2 jajka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Olej Składniki na mięsny sos: 30 dag łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 średni ogórek kiszony 10 dag pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Kilka łyżek śmietany 12% Sól Pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Olej Przygotowanie: Przygotujcie tradycyjne ciasto na...

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...