Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nasze stoły aż ugną się pod ciężarem wszelkich smażonych wspaniałości. Faworki, chruściki, pączki, pączusie, a także lubiane przez chyba wszystkich smakołyki z dziurką, czyli oponki.
Co prawda od zwykłych pączków różnią się głównie swoją formą i brakiem nadzienia, to w obiegu nie brakuje ich różnych wersji i rozmaitych przepisów. Jak wybrać ten najlepszy? My dzisiaj polecamy wam pewną nieoczywistą recepturę, gdzie mąkę wymieszacie w proporcji 1:1 z innym składnikiem.
Jak zrobić oponki ziemniaczane?
Wcale nie chodzi tutaj o zwykły twaróg – pączki twarogowe biją ostatnio rekordy popularności i nie sposób odmówić im smakowitości.
Tym niemniej warto poznać jeszcze jeden przepis na oponki nie z samej mąki pszennej. Wymieszajcie ją w stosunku 1:1 z gotowanymi ziemniakami, a na pewno docenicie smak takiego tłustego, ale słodkiego i przyjemnego smażonego wyrobu.
Zobacz także:
Przepis na oponki z ziemniakami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg ziemniaków
- 50 g drożdży (pół kostki)
- 2 jajka
- Ćwierć szklanki cukru
- Cukier waniliowy (1 torebka)
- Ćwierć kostki masła lub margaryny (50 g)
- Cukier puder do podania
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotujcie ziemniaki z odrobiną soli. Gotowe i jeszcze ciepłe kartofle przeciśnijcie przez praskę i wyróbcie razem z masłem lub margarynę. Odstawcie do ostygnięcia.
- Następnie dodajcie do ziemniaków wszystkie pozostałe składniki – mąkę, jajka, cukier i drożdże i wyróbcie gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki.
- Odstawcie ciasto na ok. pół godziny do podrośnięcia.
- Podzielcie ciasto na 2-3 części i wałkujcie je na stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm.
- Z placków wycinajcie za pomocą szklanki okrągłe kawałki, a w nich wykrajajcie małe dziurki za pomocą naparstka lub kieliszka.
- Odstawcie znów do wyrośnięcia, tym razem na ok. 10-15 minut, przykrywając szmatką.
- Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania ładnej, jasnobrązowej barwy.
- Wykładajcie oponki na ręcznik papierowy do ocieknięcia tłuszczu i podawajcie obsypane cukrem pudrem.
Smacznego!