Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Nasze stoły aż ugną się pod ciężarem wszelkich smażonych wspaniałości. Faworki, chruściki, pączki, pączusie, a także lubiane przez chyba wszystkich smakołyki z dziurką, czyli oponki.

Co prawda od zwykłych pączków różnią się głównie swoją formą i brakiem nadzienia, to w obiegu nie brakuje ich różnych wersji i rozmaitych przepisów. Jak wybrać ten najlepszy? My dzisiaj polecamy wam pewną nieoczywistą recepturę, gdzie mąkę wymieszacie w proporcji 1:1 z innym składnikiem.

Jak zrobić oponki ziemniaczane?

Wcale nie chodzi tutaj o zwykły twaróg – pączki twarogowe biją ostatnio rekordy popularności i nie sposób odmówić im smakowitości.

Tym niemniej warto poznać jeszcze jeden przepis na oponki nie z samej mąki pszennej. Wymieszajcie ją w stosunku 1:1 z gotowanymi ziemniakami, a na pewno docenicie smak takiego tłustego, ale słodkiego i przyjemnego smażonego wyrobu.

Zobacz także:

Przepis na oponki z ziemniakami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • 2 jajka
  • Ćwierć szklanki cukru
  • Cukier waniliowy (1 torebka)
  • Ćwierć kostki masła lub margaryny (50 g)
  • Cukier puder do podania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ziemniaki z odrobiną soli. Gotowe i jeszcze ciepłe kartofle przeciśnijcie przez praskę i wyróbcie razem z masłem lub margarynę. Odstawcie do ostygnięcia.
  2. Następnie dodajcie do ziemniaków wszystkie pozostałe składniki – mąkę, jajka, cukier i drożdże i wyróbcie gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki.
  3. Odstawcie ciasto na ok. pół godziny do podrośnięcia.
  4. Podzielcie ciasto na 2-3 części i wałkujcie je na stolnicy na placki o grubości ok. 1 cm.
  5. Z placków wycinajcie za pomocą szklanki okrągłe kawałki, a w nich wykrajajcie małe dziurki za pomocą naparstka lub kieliszka.
  6. Odstawcie znów do wyrośnięcia, tym razem na ok. 10-15 minut, przykrywając szmatką.
  7. Smażcie na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania ładnej, jasnobrązowej barwy.
  8. Wykładajcie oponki na ręcznik papierowy do ocieknięcia tłuszczu i podawajcie obsypane cukrem pudrem.

Smacznego!