Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie
Flickr
Newsy

Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie 

Sezon ogórkowy w pełni. Panie domu przygotowują przetwory na zimę, więc zapotrzebowanie na ogórki jest duże. Pomimo podwyższonego, aczkolwiek nie zaskakującego, jak na ten czas popytu - ogórków zaczyna brakować. Jakie są tego przyczyny? Zobaczcie.

W tym roku ogórki gruntowe są wyjątkowo drogie. Ich cena sięga 4, a nawet 6 zł za kg. To zdarza się w środku sezonu niezwykle rzadko. Ogórków w tym roku jest mniej niż zazwyczaj, a zapotrzebowanie jest spore. W końcu przed Polakami ciężka zima, a przecież ogórki kiszone to jeden z naszych ulubionych weków. 

Dlaczego zbiory ogórków w tym roku są małe?

Paweł Myziak, wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, tak mówi o całej sytuacji: 

- Nie ma chętnych do pracy na tzw. „samolotach” do zbioru ogórków. Nikomu się nie chce leżeć po 10 godzin w jednej pozycji z głową do dołu i zbierać ogórki. W tym roku jest jeszcze większy problem z pracownikami. Druga sprawa to presja chorób. Warzywa dyniowate narażone są na choroby grzybowe. Zdrowotność wielu plantacji jest fatalna i dlatego ogórków brakuje. 

Zobacz także
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście

Jakie jeszcze przyczyny stoją za brakiem ogórków gruntowych? 

Choroby i problemy z pracownikami nie są jednak jedynymi przyczynami, dla których brakuje ogórków w sprzedaży. Istotnym czynnikiem jest tu również pogoda. Ten rok jest wyjątkowo suchy, a temperatury w lipcu przekraczały zdecydowanie 30 stopni. Jak twierdzi Paweł Myziak: 

- Uprawie ogórków nie sprzyjają ekstremalnie wysokie temperatury i brak wody.  - Ogórki należą do warzyw ciepłolubnych, lubią ciepło – ale umiarkowane. Upałów na poziomie 38 st. C nie tolerują. 

Kolejną rzeczą, którą wskazuje jako powód deficytu ogórków gruntowych, jest zmniejszenie ich dostaw z zagranicy. Część krajów, w tym Rumunia, nie dostarcza obecnie tego produktu do naszego kraju. 

Po cukrze i occie przyszedł teraz czas na ogórki. Tym razem jednak nie jest to zasługa „paniki ogórkowej”,  tylko zaś kilku przyczyn związanych z pogodą, czynnikiem ludzkim i sytuacją gospodarczą na świecie. 

Źródło: sadyogrody.pl, portalspozywczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?
Pixabay
Newsy
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana
Jeśli planujecie robić kiszone ogórki, musicie poznać zasady, które warto stosować przy wyborze ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na kilka elementów, by ogórki po ukiszeniu wyszły jędrne i smaczne.

Robicie własne przetwory? Jeśli tak, niedługo będziecie na pewno wybierać owoce i warzywa, z których powstaną dżemy, przeciery i kiszone przetwory . Jeśli robicie kiszone ogórki , na pewno wiecie, że ważny jest wybór odpowiednich ogórków do kiszenia. Musicie zwrócić uwagę na ich wielkość, rodzaj oraz stopień dojrzałości. Dzięki odpowiednio dobranym warzywom na kiszenie, ogórki po ukiszeniu będą jędrne i twarde . Wybór ogórków do kiszenia – zasady Wybierając ogórki, które zamierzacie ukisić, kierujcie się kilkoma zasadami: Kupujcie krajowe ogórki na kiszenie Kupujcie krajowe ogórki, jeśli mają powstać z nich ogórki kiszone. Musicie wiedzieć,  jak rozpoznać polskie warzywa i owoce , albo zapytać o to sprzedawcę, jeśli kupujecie je ze sprawdzonego źródła. Dlaczego to ważne? Krajowe warzywa przeszły krótszą drogę od uprawy do waszych koszyków na zakupy. Są świeższe i utraciły w tym procesie mniej wody. Zapytajcie sprzedawcę o najlepsze ogórki do kiszenia Jeśli kupujecie ogórki na targu, pewnie rozmawiacie też ze sprzedawcami. Często znają dobrze swój produkt i dobrze doradzą, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia. Zazwyczaj wiedzą też od klientów, które ogórki sprawdzają się jako materiał na kiszonki. Ogórki gruntowe są najlepsze na kiszenie Wybierajcie do kiszenia ogórki gruntowe. Większości z was ta zasada może wydać się oczywista, jednak trzeba o tym wspomnieć. Ogórki gruntowe mają grubszą skórkę, są mniejsze i lepiej nadają się na korniszony i ogórki kiszone lub małosolne. Wielkość i kształt ogórków do kiszenia Najlepsze do kiszenia są mniejsze ogórki. Są twardsze, bardziej chrupiące i smaczniejsze po ukiszeniu. Wybierajcie proste ogórki, łatwiej pakuje się je do słoików. Możecie też spakować do torby na zakupy kilka...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Pixabay
Newsy
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora
Nie wiecie, dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Prawdopodobnie popełniliście któryś z tych błędów… Unikajcie ich w przyszłości!

Dobre kiszone ogórki nie mogą być zbyt gorzkie ani zbyt kwaśne, powinny być twarde, jędrne i chrupiące . Niektórzy cenią sobie też wyraźny smak ogórków kiszonych. Wiemy, jak zrobić najlepsze ogórki kiszone i jakich błędów trzeba unikać, żeby ogórki nie były gorzkie. Dlaczego ogórki kiszone wyszły gorzkie? Są dwa najbardziej prawdopodobne powody tego, że ogórki kiszone mają gorzki smak. Przeczytajcie o tym i wiedzcie, jakich błędów unikać w przyszłości przy przygotowywaniu ogórków kiszonych. Użyte przyprawy powodem gorzkich ogórków kiszonych Pierwszym z możliwych powodów gorzkiego smaku ogórków są użyte przyprawy . Nie bez powodu do przygotowania ogórków kiszonych używa się zazwyczaj świeżych przypraw. Te suszone mogą być powodem gorzkawego smaku lub posmaku, który nie każdemu pasuje. Unikajcie więc: Suszonych liści laurowych Suszonego kopru Suszonego chrzanu Pieprzu w ziarnach Gorczycy Lepiej użyć świeżych przypraw: czosnku, świeżych gałązek kopru, świeżego chrzanu, papryczki chili czy liści winogron lub porzeczek. Niektórzy wręcz uwielbiają gorzkawy smak ogórków. Jeśli wam też on nie przeszkadza, zróbcie wręcz odwrotnie: oprócz świeżych przypraw, dodajcie do ogórków też te suszone. Zostawiają one gorzkawy posmak. Odmiana ogórków powodem gorzkiego smaku Innym powodem gorzkiego smaku ogórków kiszonych mogą być ogórki same w sobie. Gorycz w ogórkach skupia się głównie w skórce. To ona jest gorzką częścią ogórka. Jeśli do kiszenia wykorzystacie ogórki z bardzo grubą skórką, które nie ukiszą się dokładnie, to może być powód goryczy. Zwróćcie uwagę na rodzaj wybieranych ogórków do kiszenia lub ogórków na ogórki małosolne, aby uzyskać pożądany przez siebie smak.

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
W tym roku nie najecie się truskawek! Plony będą dużo słabsze niż w poprzednich latach
Obecnie trwa szczyt zbiorów truskawek spod folii, jednak plantatorzy przewidują, że zbiory gruntowe będą w tym roku skąpe…

Plantator z Bielin w województwie kieleckim informuje, że sezon na truskawki spod folii wciąż trwa. Chociaż w tym roku truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem , obecnie ceny owoców szklarniowych spadają. Zbiory gruntowe jednak nie zapowiadają się dobrze i mogą być wyjątkowo skąpe.  „Jesteśmy na półmetku zbiorów truskawek w tunelach foliowych. Szczyt sezonu był dokładnie dwa dni temu. Tegoroczne zbiory oceniam jako udane, plon jest dobry, jakość owoców także. Ceny hurtowe truskawek z tuneli wynoszą obecnie około 13-14 złotych za kilogram. W przyszłym tygodniu ich cena na pewno spadnie i spodziewana jest na poziomie 12 złotych – oznajmił Jacek Czekaj, plantator z Bielin.  Jak obfite będą zbiory truskawek u szczytu sezonu? „Na podstawie ogólnej kondycji roślin można powiedzieć, że zbiory truskawek gruntowych będą dużo słabsze niż w poprzednich latach - przynajmniej o 30-40 procent. W tym roku truskawka w gruncie nie rokuje wysokich plonów” – podkreśla plantator.  Przedłużająca się zima i wyjątkowo chłodna wiosna sprawiły, że ceny pierwszych owoców i warzyw sezonowych urosły do kuriozalnych poziomów: ile kosztują pierwsze polskie truskawki?  W pierwszych tygodniach sezonu sięgały nawet 50 zł za kilogram! Przed zakupem owoców, warto też jednak wiedzieć,  jak odróżnić polskie truskawki od importowanych . Kupując te lokalne macie gwarancję, że są one świeże i nie spędziły całych godzin, a nawet dni w podróży, a także że nie zostały zerwane z krzaka w niedojrzałej formie.  Źródło: sadyiogrody.pl Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok....