Moja mama zawsze robiła pączki serowe z tego starego przepisu. Wychodzą idealnie miękkie tylko pod 1 warunkiem
Adobe Stock/Własne
Newsy

Moja mama zawsze robiła pączki serowe z tego starego przepisu. Wyjdą tylko pod 1 warunkiem

Pączki serowe wyjdą miękkie i puszyste, jeśli wyrobicie ciasto w odpowiedniej proporcji sera, jajek i mąki. Ten przepis z zeszytu mamy nie ma sobie równych.

Mini pączki serowe to dla wielu wspaniała alternatywa wobec tradycyjnego chrustu, oponek czy zwykłych pączków z nadzieniem różanym. Rzadko można je kupić w sklepie, dlatego warto zrobić je na tłusty czwartek samemu.

Smażone kulki serowe są apetyczne, robi się je dosłownie w mgnieniu oka. Dzięki sodzie nie potrzebują czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu ciasta – zwiększą swoją objętość już podczas smażenia w gorącym tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego pączki serowe wychodzą twarde i zbite?

Częstym problemem w przygotowaniu mini pączusiów serowych jest ich nadmierna twardość. Taki błąd nowicjusza często bierze się z nieodpowiedniej ilości jajek użytych do wyrobienia ciasta. Nie da się ich zastąpić śmietaną, chociaż ta często figuruje jako dodatek i kolejny składnik do tego przepisu. Kluczowa jest bowiem proporcja sera białego do mąki i jajek.

W tym starym, prostym i sprawdzonym przepisie z maminego kajetu wszystko zgadza się co do joty. Połączcie ze sobą składniki i w 15 minut usmażcie deser, którym będzie zajadała się cała rodzina z uśmiechem na ustach.

Zobacz także
Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta

Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta

Pączuszki z serem

Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta

Przepis na pączki serowe

Składniki:

  • ½ kg sera białego
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier waniliowy do posypania lub zwykły cukier puder
  • Olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie przez sito razem z sodą. Dzięki temu nabierze więcej puszystości.
  2. Twaróg przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie w maszynce. Im lepiej zmielony, tym bardziej delikatna będzie tekstura pączków.
  3. Na wysypaną na stolnicę mąkę wbijcie jajka, dodajcie ser i cukier puder. Wyróbcie składniki o temperaturze pokojowej na gładkie ciasto.
  4. Formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego posypanymi mąką dłońmi – ciasto klei się do rąk.
  5. Rozgrzejcie dobrze tłuszcz i smażcie kulki na średnim lub dość małym ogniu tak, aby pączki nie były w środku surowe. Wystarczy kilka minut z każdej strony. Pączki powinny mieć złoty, lekko brązowawy kolor.
  6. Gotowe pączki wyłóżcie na papier kuchenny, by te wsiąkły nadmiar tłuszczu. Obsypcie delikatnie ostudzone pączki cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.

Smacznego!

Pączuszki z serem
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Serowe mini-pączki zaskoczą was swoim smakiem. Zrobicie je w 30 minut bez długiego wyrastania ciasta
Pączki z dodatkiem twarogu to inna, ciekawa odsłona tych tradycyjnych polskich słodkości. Trochę roboty i smaczny deser gotowy.

Jak Polska długa i szeroka, tak Polacy zajadają się pączkami z różnego rodzaju nadzieniami. Dżem truskawkowy, powidła śliwkowe, nadzienie różane. Takie są nasze gusta i guściki. Mniej znanym przepisem jest receptura na mini-pączuszki z dodatkiem twarogu. Cała ich idea sprowadza się do tego, że ser biały dodaje się do ciasta, a nie jako nadzienie. Twaróg nadaje pączkom lekkiej kwaskowości i bardziej wyrafinowanego smaku. Co więcej - nie ma żadnych szans, że takie ciasto wam nie wyjdzie. Dlaczego? W tym przepisie nie użyjecie do pączków drożdży. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta drożdżowego, rośnięcie zapewni wam po prostu proszek do pieczenia i soda. Taki patent pozwoli na osiągnięcie wspaniałej miękkości i puszystości ciasta. Po drugie, to też spora oszczędność czasu. Krótko mówiąc – mini-pączuszki to świetne rozwiązanie na szybki deser! Przepis na serowe mini-pączuszki Składniki: 40 dag sera białego półtłustego lub tłustego 2 jajka Pół szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki spirytusu 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka sody oczyszczonej Olej Cukier puder Przygotowanie: Twaróg rozgniećcie widelcem lub przekręćcie w maszynce. Wymieszajcie go z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i spirytusem. Do masy serowej dodawajcie powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiajcie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawcie na 15 min, by lekko „odpoczęło”. Formujemy pączki o wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Pączki powinny same obracać się na gorącym oleju. W tym celu, nie wkładajcie na olej zbyt wielu sztuk na raz! Składajcie pączki na talerzu wyłożonym papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru...

pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości
Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych! Składniki: 200 g białego sera 100 g serka śmietankowego naturalnego  2 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania 1i ½ łyżki wódki lub octu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy  opcjonalnie aromat do ciasta Dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia Lukier: sok z jednej cytryny cukier puder (ilość zależna od soku) skórka pomarańczowa Wykonanie: Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta.  Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z...

Pączki serowe
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Unikalny przepis na pączki. Bije na głowę ten od Magdy Gessler i siostry Anastazji. Dodajcie ten składnik, a wyjdą bajecznie pyszne
Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich – czyli pączki, przeszły w swojej historii ciekawą ewolucję. Wy też możecie lekko zmodyfikować klasyczny przepis.

Zapusty, czyli dawny polski karnawał, był okresem,  w którym ludność mogła sobie odrobinę pofolgować. Czas między Bożym Narodzeniem a Wielkim Postem, był momentem, w którym lubiano jeść tłuste potrawy. Tak samo zresztą jak i dzisiaj, w przededniu Tłustego Czwartku, kiedy testujemy wszelkiego rodzaju przepisy na faworki i pączki. Nie zgadlibyście jednak, czym Polacy niegdyś nadziewali swoje smażone ciasto. Podobno na początku pączki nadziewano słoniną! Ciekawe czy taki „frykas” przeszedłby wielu osobom przez gardło… Zostawmy jednak słoninę i inne dziwnego rodzaju pomysły. A zamiast nadzienia dodajcie… Smaczne pączki to oczywiście smaczne nadzienie. Konfitury różane, różnego rodzaju dżemy, a nawet w ostatnim czasie czekoladowe kremy czy toffi. Wszystko to brzmi fenomenalnie, ale mamy jeszcze lepszy pomysł. Taki, który pobije na głowę przepisy Magdy Gessler i siostry Anastazji. Chcecie delikatnej odmiany? Przygotujcie pączki z dodatkiem twarogu! Taki dodatek sprawi, że karnawałowe pączki będą smakowały zupełnie inaczej. Uważajcie jednak podczas wyboru sera. Jeśli twaróg będzie zbyt kwaśny, przełoży się to na smak pączków. Lepiej poszukać słodkiego sera białego, który sprawi, że pączki będą rozpływały się w ustach. Warto dodać, że takie pączki powinno się kształtować w nieco mniejsze kulki. Wszystko to przez brak nadzienia. Małe kulki pozwolą na dokładne dosmażenie ciasta wewnątrz pączka. Przepis na pączki z twarogiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dag twarogu tłustego (upewnijcie się, że jest delikatny i słodki w smaku) 2 jajka 10-15 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nieco przetartej laski wanilii 2 łyżki spirytusu Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka sody...

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...