
Mini pączki serowe to dla wielu wspaniała alternatywa wobec tradycyjnego chrustu, oponek czy zwykłych pączków z nadzieniem różanym. Rzadko można je kupić w sklepie, dlatego warto zrobić je na tłusty czwartek samemu.
Smażone kulki serowe są apetyczne, robi się je dosłownie w mgnieniu oka. Dzięki sodzie nie potrzebują czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu ciasta – zwiększą swoją objętość już podczas smażenia w gorącym tłuszczu.
Dlaczego pączki serowe wychodzą twarde i zbite?
Częstym problemem w przygotowaniu mini pączusiów serowych jest ich nadmierna twardość. Taki błąd nowicjusza często bierze się z nieodpowiedniej ilości jajek użytych do wyrobienia ciasta. Nie da się ich zastąpić śmietaną, chociaż ta często figuruje jako dodatek i kolejny składnik do tego przepisu. Kluczowa jest bowiem proporcja sera białego do mąki i jajek.
W tym starym, prostym i sprawdzonym przepisie z maminego kajetu wszystko zgadza się co do joty. Połączcie ze sobą składniki i w 15 minut usmażcie deser, którym będzie zajadała się cała rodzina z uśmiechem na ustach.
Przepis na pączki serowe
Składniki:
- ½ kg sera białego
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- Cukier waniliowy do posypania lub zwykły cukier puder
- Olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie przez sito razem z sodą. Dzięki temu nabierze więcej puszystości.
- Twaróg przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie w maszynce. Im lepiej zmielony, tym bardziej delikatna będzie tekstura pączków.
- Na wysypaną na stolnicę mąkę wbijcie jajka, dodajcie ser i cukier puder. Wyróbcie składniki o temperaturze pokojowej na gładkie ciasto.
- Formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego posypanymi mąką dłońmi – ciasto klei się do rąk.
- Rozgrzejcie dobrze tłuszcz i smażcie kulki na średnim lub dość małym ogniu tak, aby pączki nie były w środku surowe. Wystarczy kilka minut z każdej strony. Pączki powinny mieć złoty, lekko brązowawy kolor.
- Gotowe pączki wyłóżcie na papier kuchenny, by te wsiąkły nadmiar tłuszczu. Obsypcie delikatnie ostudzone pączki cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.
Smacznego!