Mini pączki serowe to dla wielu wspaniała alternatywa wobec tradycyjnego chrustu, oponek czy zwykłych pączków z nadzieniem różanym. Rzadko można je kupić w sklepie, dlatego warto zrobić je na tłusty czwartek samemu.

Smażone kulki serowe są apetyczne, robi się je dosłownie w mgnieniu oka. Dzięki sodzie nie potrzebują czasu na wyrośnięcie po wyrobieniu ciasta – zwiększą swoją objętość już podczas smażenia w gorącym tłuszczu.

Dlaczego pączki serowe wychodzą twarde i zbite?

Częstym problemem w przygotowaniu mini pączusiów serowych jest ich nadmierna twardość. Taki błąd nowicjusza często bierze się z nieodpowiedniej ilości jajek użytych do wyrobienia ciasta. Nie da się ich zastąpić śmietaną, chociaż ta często figuruje jako dodatek i kolejny składnik do tego przepisu. Kluczowa jest bowiem proporcja sera białego do mąki i jajek.

W tym starym, prostym i sprawdzonym przepisie z maminego kajetu wszystko zgadza się co do joty. Połączcie ze sobą składniki i w 15 minut usmażcie deser, którym będzie zajadała się cała rodzina z uśmiechem na ustach.

Zobacz także:

Przepis na pączki serowe

Składniki:

  • ½ kg sera białego
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • Cukier waniliowy do posypania lub zwykły cukier puder
  • Olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiejcie przez sito razem z sodą. Dzięki temu nabierze więcej puszystości.
  2. Twaróg przeciśnijcie przez praskę lub zmielcie w maszynce. Im lepiej zmielony, tym bardziej delikatna będzie tekstura pączków.
  3. Na wysypaną na stolnicę mąkę wbijcie jajka, dodajcie ser i cukier puder. Wyróbcie składniki o temperaturze pokojowej na gładkie ciasto.
  4. Formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego posypanymi mąką dłońmi – ciasto klei się do rąk.
  5. Rozgrzejcie dobrze tłuszcz i smażcie kulki na średnim lub dość małym ogniu tak, aby pączki nie były w środku surowe. Wystarczy kilka minut z każdej strony. Pączki powinny mieć złoty, lekko brązowawy kolor.
  6. Gotowe pączki wyłóżcie na papier kuchenny, by te wsiąkły nadmiar tłuszczu. Obsypcie delikatnie ostudzone pączki cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.

Smacznego!