Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. Idealnie soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Jest serwowany zarówno na co dzień, jak i podczas wielu uroczystości. Dzięki wyjątkowemu smakowi sprawdza się w każdych warunkach. Właściwe przyprawienie mięsa, usmażenie pozwala cieszyć się świetnym aromatem potrawy.

Jakie mięso wybrać na schabowe?

Przed przygotowywaniem kotletów schabowych warto szczególną uwagę zwrócić na odpowiedni wybór mięsa. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika. Wówczas będziecie mieć pewność, iż mięso jest świeże i wysokiej jakości. Schab można również zakupić w sklepie mięsnym, gdzie sprzedawczynie mogą pokroić większy kawałek mięsa na plastry, a także jednocześnie je rozbić. Decydując się na taki zakup w markecie, szczególną uwagę należy zwrócić na datę przydatności oraz czy produkt nie zawiera zbędnych konserwantów i dodatków.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Przygotowanie tradycyjnych kotletów nie należy do zbyt skomplikowanych czynności. Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Schab trzeba pokroić w plastry, a następnie je lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą, pieprzem. Później obtacza się je kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Schabowe powinno się smażyć najlepiej na smalcu bądź maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety idealnie wpisują się na tradycyjny obiad podany z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżą surówką czy mizerią. 

W czym moczyć schabowe?

Aby mięso w kotletach nie było twarde czy gumowate, a idealnie soczyste i z wierzchu z chrupiącą, rumianą panierką wystarczy zastosować podczas przygotowań pewien trik. Po rozbiciu plastrów schabu a przed panierowaniem warto zamoczyć je w pewnej miksturze. Do jej przyrządzenia należy przygotować mleko, cebulę oraz przyprawy. Obraną, pokrojoną w piórka cebulą przełóżcie poszczególne części mięsa w większym naczyniu, a całość zalejcie mlekiem z dodatkiem soli, pieprzu, papryki mielonej słodkiej oraz ostrej. Mięso powinno się marynować w takiej miksturze przynajmniej pół godziny. Przed smażeniem wyjmijcie plastry schabu z naczynia i tradycyjnie panierujcie w mące, jajku oraz bułce tartej. Dzięki temu zabiegowi kotlety schabowe po usmażeniu będą jeszcze bardziej delikatne, soczyste i aromatyczne. Dodatek papryk w proszku podkręca cały smak, który jeszcze bardziej się uwydatnia. Zdecydowanie przebijają te przygotowane w klasyczny sposób. Gdy przyrządzicie mięso według tego przepisu, to więcej nie wrócicie do poprzedniego.