Czy zastanawiacie się, jak żyjąc w zanieczyszczonym środowisku, nie zawsze pilnując zdrowej diety, prowadząc niezdrowy tryb życia, możecie poprawić swój stan zdrowia?

Oczywiście nie istnieją cudowne mikstury. Dietę należy zmienić na zdrowszą i zrezygnować z jedzenia tłustych potraw, nie mówiąc o papierosach czy alkoholu, bo tylko w ten sposób znacząco zmniejszycie ryzyko takich chorób jak miażdżyca czy zawał serca.

Uzdrawiające mikstury nie istnieją, ale są takie, które mogą wesprzeć poszczególne organy czy pomagają oczyścić organizm. Jak ta, na którą przepis podajemy dzisiaj.

Przepis na miksturę z 3 składników

Składniki

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka cytryn
  • 12 szklanek wody

Przygotowanie

  1. Umyjcie dokładnie cytryny, przełóżcie do garnka, wlejcie wodę i pozostawcie na 1 godzinę.
  2. Po godzinie odlejcie z cytryn wodę z sodą. Same cytryny pokrójcie na grube kawałki, plastry lub ósemki. Natkę dokładnie umyjcie i poszatkujcie.
  3. Do garnka przełóżcie pokrojone cytryny, natkę i zalejcie czysta wodą, bez sody. Gotujcie wywar na małym ogniu około 2 godzin.
  4. Po ugotowaniu przecedźcie przez sito lub gazę, rozlejcie do butelek i wstawcie do lodówki.

Pijcie codziennie rano 1 łyżeczkę syropu.

Zobacz także:

Jak działa mikstura z cytryny i sody oczyszczonej?

Połączenie wody, soku z cytryny i sody oczyszczonej powoduje powstanie syropu, który poprawia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe np. zgagę, a przede wszystkim pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Soda oczyszczona wraz z sokiem z cytryny stanowi doskonały detoks organizmu. Oczyszcza wątrobę z toksyn, dostarcza potasu, antyoksydantów i dużej ilości witaminy C. Ten nietypowy duet jest także świetnym wsparciem dla osób na diecie odchudzającej.

Rola natki pietruszki w syropie

Natka pietruszki to nie tylko zioło, które wprowadza urozmaicenie smakowe do potraw przygotowywanych z jej dodatkiem. Natka jest wartościową rośliną, której spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Połączenie zawartych w niej witaminy C, żelaza i kwasu foliowego powoduje, że dodana od posiłków znacząco poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia.

Zapobiega powstawaniu niedokrwistości. Dzięki zawartości betakarotenu i witaminy C wpływa na poprawę stanu skóry i kondycji wzroku. Natomiast dzięki właściwościom przeciwutleniającym, obniża poziom cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne, a także może zapobiegać powstawaniu nowotworów.

Źródło: Poradnik Zdrowie, O2, DOZ