Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną nie w postaci zestawu, tylko osobno, a także mięso mieszane wysokiej jakości.

Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. 

Jak doprawia rosół Magda Gessler?

Słynna restauratorka nie ogranicza się tylko wyłącznie do klasycznego lubczyku, pieprzu, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych, które jedni do rosołu dodają, drudzy nie. Oprócz tego wszystkiego w zupie Gessler ląduje jeszcze jedna, aromatyczna przyprawa.

Zobacz także:

Mało kto zapewne były w stanie wpaść na to, by dodać do rosołu goździki. W końcu ta korzenna przyprawa bardziej kojarzy się ze świątecznym kompotem czy też grzanym winem, a nie zaś z niedzielnym pierwszym daniem.

Niemniej jednak właśnie aromatyczne goździki wspaniale podkreślą smak każdego wołowo-kurzego bulionu. Magda Gessler wie co robi, łącząc goździki z klasycznymi rosołowymi przyprawami. Efekt zadowoli każdego, nawet największe marudy!

Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami 

Składniki:

  • ½ kg szpondra wołowego  
  • 1 kura rosołowa  
  • 6 pietruszek  
  • 6 marchewek  
  • 2 cebule 
  • 1 seler 
  • 1 por 
  • ¼ kapusty włoskiej 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 5 goździków  
  • 2 łyżki lubczyku 
  • 5 liści laurowych  
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • sól do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.  
  2. Cebulę opalcie przed dodaniem. 
  3. Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, a także lubczyku i natki. 
  4. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 3 godziny. 
  5. Dodajcie lubczyk, natkę i posólcie do smaku. Gotujcie całość przez następne 30 minut. Po lekkim wystudzeniu odcedźcie rosół. 
  6. Podawajcie z makaronem i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!