Magda Gessler tylko tak robi rosół. Dzięki temu 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający
Ons/Flickr
Newsy

Magda Gessler rosół robi tylko w ten sposób. Dzięki 1 składnikowi jest aromatyczny i rozgrzewający

Ten rosół jest prawdziwą bombą aromatu i składników odżywczych. Idealny na coraz chłodniejsze dni. Doskonałe proporcje warzyw i mięsa, a do tego pachnące przyprawy, które działają na zmysły i zdrowie. W końcu na gotowaniu Magda Gessler zna się najlepiej. 

Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka. 

Jakie właściwości posiadają goździki? 

Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.  

Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.   

Zobacz także
Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

Szarlotka Magdy Gessler powala kruchością. Sekret tkwi w ilości 1 składnika. Ten przepis uzależnia

żurek najlepszy przepis

Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 

Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami 

Składniki:

  • ½ kg szpondra wołowego  
  • 1 kura rosołowa  
  • 6 pietruszek  
  • 6 marchewek  
  • 2 cebule 
  • 1 seler 
  • 1 por 
  • ¼ kapusty włoskiej 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 5 goździków  
  • 2 łyżki lubczyku 
  • 5 liści laurowych  
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • sól do smaku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.  
  2. Cebulę opalcie przed dodaniem. 
  3. Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, a także lubczyku i natki. 
  4. Gotujcie na wolnym ogniu przez około 3 godziny. 
  5. Dodajcie lubczyk, natkę i posólcie do smaku. Gotujcie całość przez następne 30 minut. Po lekkim wystudzeniu odcedźcie rosół. 
  6. Podawajcie z makaronem i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego! 

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik
iStock,ONS
Newsy
Dorota Szelągowska dzieli się przepisem na rosół. Uwagę zwraca jeden nietypowy składnik
Rosół to niekwestionowany król kuchni polskiej, a jednocześnie baza do każdej innej zupy. Mówi się więc, że jest on najlepszym wyznacznikiem poziomu restauracji, a także pokazem umiejętności każdej pani domu. Jak zrobić ten idealny? Tym razem testujemy przepis, którym podzieliła się Dorota Szelągowska!

Dorota Szelągowska to jedna z ulubionych osobowości telewizyjnych, która prężnie działa także w internecie. W social mediach prezenterka pokazuje nie tylko kulisy pracy, ale także życie codzienne. Na swoim blogu, prezenterka postanowiła podzielić się przepisem na idealny rosół. To receptura, którą dostała od narzeczonego koleżanki z biura. Klasyka z jednym nietypowym składnikiem Przepis na pierwszy rzut okaz wydaje się tradycyjnym bulionem jak u babci, jednak twistem jest jeden dość nietypowy dla zup składnik. Sama prezenterka nazwała przepis „Rosół na opak, czyli aromatyczny bulion z anyżem". To właśnie aromatyczne gwiazdki anyżu są tajemnicą wyjątkowego smaki i aromatu tego dania. Co jeszcze będzie potrzebne? Zobaczcie pełny przepis i wypróbujcie go w swoich kuchniach. Przepis na rosół od Doroty Szelągowskiej Składniki: 1 ogon wołowy 1 szponder wołowy 1 pręga wołowa 3 skrzydełka kacze (można też użyć ćwiartki lub skrzydełek z kurczaka) 1 spora cebula 1 niewielki seler 1 nieduży por 4 marchewki 3 pietruszki 4-5 suszonych grzybów 5 goździków 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 gałązki świeżego lubczyku 3-4 liście laurowe 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 gwiazdka anyżu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu Worcestershire sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka (o pojemności około 7 litrów). Zalewamy je wodą i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzyby. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze...

Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek
Talerz pożywnego, rozgrzewającego rosołu to prawdziwa rozkosz w chłodny dzień. Zazwyczaj przyrządza się go na włoszczyźnie i dwóch rodzajach mięs, a podaje razem z makaronem. Ewa Wachowicz robi go jednak inaczej. Jej wersja jest nie tylko pyszna, ale również bardzo tania.

Prowadząca program „Ewa gotuje” nieraz już zaskakiwała swoimi pomysłami na rosół. Ta wersja jest jednak rewolucyjna. Nie chodzi w niej o dodatkowe przyprawy, czy inny gatunek mięsa. Zmiany następują już na poziomie wywaru warzywnego, a kończą się na dodatkach - albowiem w tym rosole nie uświadczycie tradycyjnych klusek.  Co dodaje do rosołu Ewa Wachowicz?  Do przyrządzenia tej smakowitej zupy wykorzystuje się pieczone w piekarniku obierki z ziemniaków. Razem z porcją włoszczyzny stworzą one niezwykle aromatyczny wywar warzywny o głębokiej barwie. Tradycyjną wkładkę mięsną w tym daniu Ewa Wachowicz zamieniła na błyskawiczne w przygotowaniu knedelki z wątróbki. Takie podroby to niezwykle wartościowe, smaczne i niedrogie mięso, a knedelki z niego przygotowane godnie zastąpią kurczaka czy szponder, jak również porcję makaronu.  Przepis na rosół na obierkach Ewy Wachowicz  Składniki:   2 marchewki  1 duża cebula  natka pietruszki  kawałek selera  obierki z 6 dużych ziemniaków  1 ząbek czosnku  gałązka lubczyku   1 łyżka domowej mieszanki przypraw do rosołu  sól i pieprz  oliwa   1 ½ l wody  Składniki na knedelki wątróbkowe: 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej   2 ząbki czosnku   1 cebula   1 bułka namoczona w mleku  1 jajko   garść posiekanej natki pietruszki   ½ łyżeczki majeranku   ½ szklanki bułki tartej   1 łyżka masła  Sposób przygotowania:  Obierki z ziemniaków rozłóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropcie oliwą i posypcie solą i pieprzem. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny.  Włoszczyznę umyjcie, obierzcie i...

rosół z czosnkiem
Koper/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie do rosołu czosnek z łupinami czy bez? W ten 1 sposób tylko marnujecie to cenne warzywo
Jak poprawić smak rosołu? Wykorzystać stare triki! Spróbujcie dodać do bulionu czosnek – robi ogromną różnicę.

Złoty i aromatyczny rosół to wizytówka każdego kucharza. Każdy wie, jak przygotować tę zupę. Jednak nie wszyscy znają triki przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki którym rosół wychodzi wyjątkowo smaczny! Wydaje się bowiem, że bulion to jedna z najprostszych potraw do przygotowania. To prawda, jednak tylko odpowiednie dobranie składników sprawi, że będzie naprawdę dobry. Trzeba też wiedzieć nie tylko co dodać do rosołu, ale i kiedy! Czy powinno się dodawać czosnek do rosołu? Większość osób dodaje do rosołu por i cebulę. Ale czy wiecie, że można zamiast tego ugotować rosół z czosnkiem? Dzięki temu smak zupy zdecydowanie się wyostrzy, a kolor poprawi. Do tego bulion z dodatkiem czosnku jest jeszcze zdrowszy, dzięki witaminom zawartym w tym warzywie! Jeśli nigdy nie gotowaliście rosołu z czosnkiem, to musicie pamiętać o tym, że aby móc maksymalnie wykorzystać jego właściwości, należy dodać czosnek dopiero po tym, jak mięso się zagotuje oraz koniecznie obrany i posiekany! Dodanie całych ząbków czosnku nie da tak spektakularnego efektu. Przepis na rosół z czosnkiem Do przygotowania smacznego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 porcja korpusu z kurczaka 1 udko z kurczaka 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy Odrobina świeżego lubczyku 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka posiekanego koperku Pieprz czarny mielony 1 domowa kostka rosołowa Przygotowanie Mięso opłuczcie pod bieżącą, zimną wodą i włóżcie do garnka. Dodajcie 3 ziarna ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz kostkę rosołową. Zalejcie wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso. Zagotujcie. Gdy woda będzie już wrzała, wyciągnijcie zebrane na powierzchni szumowiny. Dodajcie umyte i obrane warzywa oraz...

rosół
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na to, żeby rosół był jeszcze bardziej esencjonalny. Koniecznie dodajcie to do opalonej cebuli
Niedziela bez rosołu to dzień stracony. Aby zupa była naprawdę esencjonalna warto do niej dodać opaloną cebulę z dodatkiem… goździków.

Esencjonalny i aromatyczny rosół to podstawa udanego obiadu. Wiele osób zastanawia się czym wzbogacić tę tradycyjną, polską zupę, aby smakowała jak najlepiej. Okazuje się, że wystarczy wbić kilka goździków w opaloną wcześniej cebulę. Zaufajcie nam, dzięki temu rosół wyjdzie naprawdę nieziemski. Przepis na idealny rosół Będziecie potrzebować: 600 gramów udek i korpusu z kurczaka (lub kurczaka w całości) 500 gramów wołowiny (szpondra lub łopatki) Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, ½ pora, ½ selera, 2 cebul, 3 ząbków czosnku 5 suszonych podgrzybków 1 świeżej natki pietruszki Przypraw: soli, pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, liści laurowych, goździków, lubczyku, sosu sojowego Przygotowanie: Mięso opłuczcie pod ciepłą wodą, a następnie umieśćcie na dnie dużego garnka, oprószcie solą i zalejcie zimną wodą. Całość odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie mięso z wody i zalejcie je na nowo, pamiętając, że woda musi być zimna, a garnek wypełniony do ¾ wysokości. Naczynie ustawcie na kuchence i zagotujcie jego zawartość.  Kiedy na powierzchni pojawią się szumowiny, zbierzcie je przy pomocy łyżki cedzakowej i wylejcie do zlewu. Następnie zmniejszcie ogień do minimum, przykryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu do zupy dodajcie suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sos sojowy, sól oraz pieprz. Warzywa – marchewki, pietruszkę i selera oskrobcie z wierzchniej warstwy. Pora, czosnek i cebulę obierzcie. W tę ostatnią dodatkowo wbijcie 2-3 goździki i opalcie na kuchence gazowej lub w piekarniku. Tak przygotowane warzywa umieśćcie w wywarze. Rosół gotujcie jeszcze przez ok. 1 godzinę pod lekko uchyloną...