
Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną na sztuki i mięso mieszane wysokiej jakości. Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie. Zobaczcie, co wrzuciła do garnka.
Jakie właściwości posiadają goździki?
Goździki to cudownie pachnąca przyprawa o działaniu rozgrzewającym i leczniczym. Są wykorzystywane i doceniane od wieków. Pomagają budować odporność i walczyć ze stanami zapalnymi, a to dzięki właściwościom antywirusowym i antybakteryjnym goździków. Od dawna stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż łagodzą ból gardła i udrażniają zatkany nos.
Doskonale również działają na niestrawność i bóle brzucha, a także zwalczają pasożyty. Obniżają poziom cholesterolu, co przy jedzeniu tłustego rosołu niewątpliwie ma znaczenie.
Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami
Składniki:
- ½ kg szpondra wołowego
- 1 kura rosołowa
- 6 pietruszek
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 1 seler
- 1 por
- ¼ kapusty włoskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 goździków
- 2 łyżki lubczyku
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.
- Cebulę opalcie przed dodaniem.
- Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, a także lubczyku i natki.
- Gotujcie na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Dodajcie lubczyk, natkę i posólcie do smaku. Gotujcie całość przez następne 30 minut. Po lekkim wystudzeniu odcedźcie rosół.
- Podawajcie z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl, kuchnia.wp.pl