Znana restauratorka i gwiazda telewizji dzieli się ze swoimi fanami przepisami na wiele różnych potraw. Jej rosół przeszedł już do legendy. Zawsze dodaje do niego włoszczyznę kupowaną nie w postaci zestawu, tylko osobno, a także mięso mieszane wysokiej jakości.
Oprócz najlepszych składników bazowych, Magda Gessler ogromną wagę przywiązuje również do przypraw. Dzięki nim jej rosół jest nie tylko esencjonalny, ale także aromatyczny i działający prozdrowotnie.
Jak doprawia rosół Magda Gessler?
Słynna restauratorka nie ogranicza się tylko wyłącznie do klasycznego lubczyku, pieprzu, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych, które jedni do rosołu dodają, drudzy nie. Oprócz tego wszystkiego w zupie Gessler ląduje jeszcze jedna, aromatyczna przyprawa.
Zobacz także:
Mało kto zapewne były w stanie wpaść na to, by dodać do rosołu goździki. W końcu ta korzenna przyprawa bardziej kojarzy się ze świątecznym kompotem czy też grzanym winem, a nie zaś z niedzielnym pierwszym daniem.
Niemniej jednak właśnie aromatyczne goździki wspaniale podkreślą smak każdego wołowo-kurzego bulionu. Magda Gessler wie co robi, łącząc goździki z klasycznymi rosołowymi przyprawami. Efekt zadowoli każdego, nawet największe marudy!
Przepis na aromatyczny rosół Magdy Gessler z goździkami
Składniki:
- ½ kg szpondra wołowego
- 1 kura rosołowa
- 6 pietruszek
- 6 marchewek
- 2 cebule
- 1 seler
- 1 por
- ¼ kapusty włoskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 goździków
- 2 łyżki lubczyku
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa umyjcie. Warzywa obierzcie i pokrójcie. Mięso podzielcie na mniejsze kawałki.
- Cebulę opalcie przed dodaniem.
- Mięso i warzywa zalejcie zimną wodą i dodajcie wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, a także lubczyku i natki.
- Gotujcie na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Dodajcie lubczyk, natkę i posólcie do smaku. Gotujcie całość przez następne 30 minut. Po lekkim wystudzeniu odcedźcie rosół.
- Podawajcie z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!