drożdże
Adobe Stock
Newsy

Macie w domu kostkę drożdży? Zamiast ciasta zróbcie z nich napój. Efekty będą szokujące

Drożdże dzięki wielu cennym wartościom, są ważnym składnikiem nie tylko w kuchni, ale i dla zdrowia. Picie tego napoju daje niesamowite efekty. Sprawdźcie sami!

Spód do pizzy, drożdżówki, pączki czy ciasto drożdżowe to produkty, do których wykorzystuje się drożdże. Dla większości osób kojarzą się głównie właśnie z wypiekami. Sprawiają, że ciasto jest pulchne, delikatne i puszyste. Wiele ciast bez tego składnika nie ma sensu. Jednak drożdże mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne drożdży

Drożdże mają wiele cennych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wymienić, takie jak: witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas czy cynk. Poprzez zawartość tych składników, drożdże mają wiele właściwości zdrowotnych. Wśród nich można wyróżnić:

  • źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • poprawa stanu włosów oraz skóry,
  • łatwiejsze transportowanie glukozy do poszczególnych komórek,
  • łagodzą stany migrenowe,
  • pomagają w leczeniu chorób układu krążenia,
  • wspomagają odporność,
  • wyrównują stan bakteryjny w organizmie,
  • zwiększają wydolność fizyczną,
  • sprawdzają się u osób przemęczonych bądź zmagających się z ciągłym stresem, 
  • pomagają w leczeniu trądziku.

Dzięki tym wielu cennym wartościom drożdże powinny częściej gościć w domu, a nie tylko z okazji przygotowywania ciasta drożdżowego.

Do czego wykorzystać drożdże?

Wbrew pozorom drożdże można wykorzystać w wielu innych celach, a nie tylko do wypieków, choć te są niesamowicie pyszne. Przygotowane maseczki z dodatkiem tego składnika idealnie sprawdzą się u osób, które borykają się z problemami skórnymi bądź trądzikiem. Z drożdży można również przyrządzić pastę kanapkową. Jednak największą sławą oprócz ciast, cieszy cię napój.

Na co pomagają drożdże?

Jeśli nie przekonuje was przygotowanie maseczki czy pasty kanapkowej, to napój z dodatkiem drożdży idealnie się sprawdzi. Regularne jego picie zdecydowanie poprawia funkcjonowanie organizmu. Pomaga przy senności, ciągłym zmęczeniu czy wypadaniu włosów. Spożywanie tej mikstury polepsza stan skóry, a wszelkie problemy związane z cerą znikną w mgnieniu oka. Napój jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. 

Przepis na napój drożdżowy

Składniki:

  • ½ kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszcie, a następnie zalejcie wrzątkiem. Całość dokładnie wymieszajcie i przykryjcie. 
  2. Odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Napój jest gotowy do spożycia. Na zdrowie!
     
ciasto drożdżowe
Pexels
Newsy
Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne
Drożdżówki, ciasta drożdżowe i najlepiej z kruszonką, to wspomnienie czasów dzieciństwa. Podawane z ciepłym mlekiem, smakowały najlepiej. Sprawdźcie patent na idealne ciasto!

Ciasto drożdżowe bywa nieraz kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, aby cała praca poszła na marne. To rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu, a przede wszystkim odpowiedniego podejścia. Dzięki temu trikowi, drożdżówka zawsze wyjdzie idealna. Do przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego potrzeba kilku kluczowych składników, a są to: jajka, mleko, mąka, cukier, masło, drożdże. Może być ono przyrządzone na wiele sposobów. Można zrobić je z serem, ze śliwkami, wiśniami, jagodami, czekoladą lub po prostu kruszonką. Jeszcze ciepła smakuje najlepiej! Drożdże to niepozorne źródło witamin  Drożdże wbrew pozorom są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o zawartość witamin z grupy B. Poza tym stanowią idealne źródło łatwo przyswajalnego białka. Ponadto w ich składzie można również znaleźć takie składniki jak fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, chrom czy selen . Dzięki bogatemu składowi są idealne dla osób mających problemy z włosami bądź skórą. Zastosowanie drożdży poza kuchnią Produkt ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, ale nie każdy wie iż drożdże, dzięki swoim cennym wartościom, mogą być również wykorzystywane w innych celach. Przykładowo mogą być użyte jako: odżywcze maseczki - idealnie sprawdzą się dla osób mających problemy z trądzikiem, gdyż pomagają w pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę zaskórników. napój z drożdży - picie mikstury przygotowanej na bazie drożdży świetnie wzmocni włosy, a także poprawi jakość cery. naturalny nawóz do roślin doniczkowych - dzięki nim kwiaty będą bujnie oraz zdrowo rosły. Jeden krok do idealnego ciasta drożdżowego Przygotowywanie drożdżówki rozpoczyna się od zrobienia...

rozczyn ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Drożdże do ciasta drożdżowego zalewacie gorącym czy chłodnym mlekiem? Uważajcie, bo nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe to jeden z lepszych wypieków. Gwarancją jego udania jest dobrze przygotowany rozczyn, co dla wielu może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, jak go przyrządzić by wyszedł idealnie!

Bułeczki, ciasta drożdżowe, kapuśniaczki czy pizza to dania powstałe na bazie rozczynu drożdżowego. Są idealne delikatne w środku, a z wierzchu lekko chrupiące. Swoją formę zawdzięczają właśnie drożdżom, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, wkomponowują się w cały wypiek. Ciasto drożdżowe - co można z niego zrobić? Ten rodzaj wypieku wyróżnia się na arenie wśród innych ze względu na swoją delikatną strukturę. Obowiązkowym składnikiem tego ciasta są drożdże. Dzięki nim dochodzi do spulchniania masy, która w konsekwencji wyrasta na niezwykle puszysty wypiek. Drożdżowy rozczyn jest podstawą do wielu ciast. Można na jego bazie przygotować różnego rodzaju drożdżówki, pączki, ciasta z owocami i kruszonką, wigilijne kapuśniaczki, chałkę, pizzę, bułeczki cynamonowe czy klasyczną babkę. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez tego produktu. Jak przygotować rozczyn do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe jest dla wielu osób zagadką, a rozczyn trudnym zadaniem, które zniechęca do przygotowania tego wypieku. Wbrew pozorom jego przyrządzenie nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek należy pamiętać o pewnych zasadach oraz składnikach. Do zrobienia rozczynu należy przygotować, takie produkty jak świeże drożdże, mąka, cukier oraz mleko. Z tych kilku składników powstanie masa będąca wstępem do dalszych czynności. Jaką temperaturę powinno mieć mleko dodane do drożdży?  Przed rozpoczęciem przygotowywania rozczynu trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, zaś mleko należy podgrzać. Idealną temperaturą dla niego jest około 37 stopni, wówczas będziecie mieć pewność iż rozczyn wyjdzie idealnie. Jeśli jednak mleko będzie zbyt zimne to fermentacja będzie zbyt powolna, a za gorący napój sparzy...

drożdże rozpuszczone w mleku dla zdrowia
Adobe Stock
Zdrowie
Rozpuść to w mleku i pij przez miesiąc. Zaskakujące, co możesz dzięki temu zyskać
Niektórzy mówią „pij mleko, będziesz wielki”. My nieco przekształciliśmy to stwierdzenie w „pij mleko z drożdżami, będziesz zdrowy”. Ten napój może bowiem naprawdę korzystnie wpływać na twój organizm.

Rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże to przepis stary jak świat. Stosowały go nasze babcie i mamy. Nic dziwnego, bo drożdże to wspaniała i zdrowa alternatywa dla wyniszczających wątrobę tabletek i suplementów. Ich niesamowite właściwości mogą bowiem sprawić, że twoje ciało zyska nowy blask nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz. Drożdże drożdżom nierówne Wszystkie drożdże dostępne na rynku są zdrowe, jednak z niektórymi ich rodzajami powinno się wyjątkowo uważać. Bowiem drożdży piekarniczych, które tak powszechnie dodajemy do ciasta, pod żadnym pozorem nie można spożywać na surowo. Najlepsze i jednocześnie najbezpieczniejsze dla organizmu okazują się drożdże piwowarskie. Drożdże i ich cenne wartości odżywcze Można powiedzieć, że drożdże nie mają sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witamin z gruby B . Na tym jednak nie koniec ich zalet. Znajdujące się w nich żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk oraz witamina H, potrafią zdziałać cuda w każdym organizmie. Picie drożdży rozpuszczonych w gorącym mleku zaleca się przede wszystkim osobom zmagającym się z problemami skórnymi, takimi jak na przykład trądzik. Z powodzeniem można więc przyrządzać tę miksturę swoim nastoletnim dzieciom, a przy okazji zostawić coś dla siebie. Bowiem drożdże to również idealny sposób na piękne, lśniące i mocne włosy . Produkt ten hamuje także ich siwienie i wypadanie. Drożdże mogą pozytywnie wpłynąć nie tylko na twój wygląd Napój może jednak poprawić nie tylko twój wygląd. Jeśli często zmagasz się z przemęczeniem i migreną , także powinnaś spróbować tego sposobu. Warto również wspomnieć, że drożdże pomagają w leczeniu rozmaitych chorób układu krążenia oraz pobudzają funkcjonowanie układu...

świeże drożdże nie tylko do wypieków
Adobe Stock
Newsy
Nie tylko do wypieków i ciasta. Zdziwicie się, jak jeszcze można wykorzystać drożdże
Kiedy tylko w Polsce zaczęła się pandemia koronawirusa, ze sklepów w zastraszającym tempie zaczęły znikać niektóre produkty.

Wystraszeni Polacy zaczęli penetrować supermarkety w poszukiwaniu papieru toaletowego, ryżu i różnego rodzaju kasz . Obok tych produktów wielką popularnością wśród klientów zaczęły się cieszyć drożdże. Domysłom nie było końca. Po co Polacy kupowali drożdże w czasie pandemii? Wielu dopatrywało się w takim nawrocie popularności piekarskich kultur bakterii, niekoniecznie kulinarnych zainteresowań Polaków. Ile z wykupionych na wiosnę zeszłego roku drożdży Polacy przerobili na domowej roboty alkohol, tego nie jesteśmy w stanie zliczyć. Tak czy inaczej, faktem był zwiększony popyt konsumentów na składniki niezbędne do domowych wypieków. Mąka, olej, mleko, drożdże – wzrost tych produktów zanotowali statystycy z firm analizujących rynek sprzedaży w Polsce. Nie ma więc wątpliwości. Polacy znów zaczęli na dużą skalę piec bułki, chleby i ciasta we własnych domach. Jak działają drożdże na ciasto? Drożdże pełnią niezwykle ważną rolę przy wyrabianiu wielu ciast – odpowiadają za ich prawidłowe spulchnianie . Podczas zagniatania ciasta zaczynają wydzielać dwutlenek węgla, który towarzyszy trwającej fermentacji drożdżowej i po prostu podnosi ciasto. Obecnie w sprzedaży oprócz drożdży świeżych  dostępne są także drożdże suche, które po zalaniu wodą odzyskują aktywność i także nadają się do sporządzenia rozczynu. A czy słyszeliście o tym, że drożdże mogą posłużyć nie tylko do przygotowania zaczynu do ciasta i pobudzenia fermentacji alkoholowej? Prozdrowotne walory drożdży Co ciekawe drożdże, zwłaszcza w postaci suchej, nadają się do bezpośredniego spożycia jako źródło wielu cennych witaminy, zwłaszcza z grupy B. Kiedyś podobno były wykorzystywane przez np. więźniów, by pokryć braki witamin w organizmie. Nic w tym...