Chleby, spody do pizzy, drożdżówki, pączki czy owocowe ciasta drożdżowe to produkty, do których wykorzystuje się w kuchni drożdże. Większości osób kojarzą się głównie właśnie z wypiekami. Sprawiają, że ciasto jest pulchne, delikatne i puszyste. Mało tego. Wiele ciast bez tego składnika nie ma po prostu sensu. Jednak drożdże mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni.

Właściwości zdrowotne drożdży

Drożdże mają wiele cennych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wymienić, takie jak: witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas czy cynk. Poprzez zawartość tych składników, drożdże mają wiele właściwości zdrowotnych. Wśród nich można wyróżnić:

  • źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • poprawa stanu włosów oraz skóry,
  • łatwiejsze transportowanie glukozy do poszczególnych komórek,
  • drożdże łagodzą stany migrenowe,
  • pomagają w leczeniu chorób układu krążenia,
  • wspomagają odporność,
  • wyrównują stan bakteryjny w organizmie,
  • zwiększają wydolność fizyczną,
  • sprawdzają się u osób przemęczonych bądź zmagających się z ciągłym stresem, 
  • pomagają w leczeniu trądziku.

Dzięki tym wielu cennym wartościom drożdże powinny częściej gościć w domu, a nie tylko z okazji przygotowywania ciasta drożdżowego.

Na co pomaga picie drożdży?

 Regularne jego picie zdecydowanie poprawia funkcjonowanie organizmu. Pomaga przy senności, ciągłym zmęczeniu czy wypadaniu włosów. Spożywanie tej mikstury polepsza stan skóry, a wszelkie problemy związane z cerą znikną w mgnieniu oka. Napój jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. 

Przepis na napój drożdżowy

Składniki:

  • Ok. 1/6 kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszcie, a następnie zalejcie wodą. Całość dokładnie wymieszajcie i przykryjcie. 
  2. Odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Napój jest gotowy do spożycia. Na zdrowie!