Chleby, spody do pizzy, drożdżówki, pączki czy owocowe ciasta drożdżowe to produkty, do których wykorzystuje się w kuchni drożdże. Większości osób kojarzą się głównie właśnie z wypiekami. Sprawiają, że ciasto jest pulchne, delikatne i puszyste. Mało tego. Wiele ciast bez tego składnika nie ma po prostu sensu. Jednak drożdże mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni.
Właściwości zdrowotne drożdży
Drożdże mają wiele cennych wartości odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich należy wymienić, takie jak: witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas czy cynk. Poprzez zawartość tych składników, drożdże mają wiele właściwości zdrowotnych. Wśród nich można wyróżnić:
- źródło łatwo przyswajalnego białka,
- poprawa stanu włosów oraz skóry,
- łatwiejsze transportowanie glukozy do poszczególnych komórek,
- drożdże łagodzą stany migrenowe,
- pomagają w leczeniu chorób układu krążenia,
- wspomagają odporność,
- wyrównują stan bakteryjny w organizmie,
- zwiększają wydolność fizyczną,
- sprawdzają się u osób przemęczonych bądź zmagających się z ciągłym stresem,
- pomagają w leczeniu trądziku.
Dzięki tym wielu cennym wartościom drożdże powinny częściej gościć w domu, a nie tylko z okazji przygotowywania ciasta drożdżowego.
Na co pomaga picie drożdży?
Regularne jego picie zdecydowanie poprawia funkcjonowanie organizmu. Pomaga przy senności, ciągłym zmęczeniu czy wypadaniu włosów. Spożywanie tej mikstury polepsza stan skóry, a wszelkie problemy związane z cerą znikną w mgnieniu oka. Napój jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Przepis na napój drożdżowy
Składniki:
- Ok. 1/6 kostki świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
- Drożdże pokruszcie, a następnie zalejcie wodą. Całość dokładnie wymieszajcie i przykryjcie.
- Odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Napój jest gotowy do spożycia. Na zdrowie!