sposoby na wątrobę
AdobeStock
Newsy

Macie problemy z wątrobą? Jedzcie te rzeczy, a problemy z trawieniem odejdą w zapomnienie

Na problemy z trawieniem i wątrobą pomogą naturalne produkty, które każdy z was ma w domu. Dowiedzcie się, czego używać!

Dolegliwości związane z chorą wątrobą bywają naprawdę nieprzyjemne. I do tego trzeba niestety ograniczać ulubione przysmaki, które mogą wywołać bolesne objawy. Warto więc włączyć do swojej diety takie produkty, które polepszą trawienie i przyniosą ulgę dla wątroby. A wszystko to naturalnie i zdrowo, ponieważ nie są to suplementy z apteki, tylko jedzenie i zioła, które każdy z was na pewno ma w domu! Nawet jeśli nie, to są one łatwo dostępne w każdym sklepie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy chorej wątroby

Nieprawidłowo pracująca wątroba daje szereg charakterystycznych objawów. Jeżeli zauważycie je u siebie, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem. Typowe objawy chorej wątroby to:

  • Zmiana koloru moczu na ciemny, a nawet ciemnokrwisty
  • Ból brzucha – chora wątroba nie będzie boleć, za to może uciskać na znajdujące się wokół niej organy i tym samym wywoływać ból
  • Zmęczenie
  • Złe samopoczucie
  • Obrzęk dłoni, kostek, nóg i twarzy

Co jeść na chorą wątrobę?

Nieprzyjemnie objawy ze strony chorej wątroby można nieco złagodzić, stosując naturalne i łatwo dostępne produkty. Poniżej zebraliśmy dla was to, co warto jeść jeśli cierpicie na problemy trawienne:

  • Maślanka – przy wytwarzaniu masła z ubijanej śmietany wydziela się płyn, czyli właśnie maślanka! Zawiera ona bardzo dużo lecytyny, która ma dobroczynny wpływ na wątrobę. Pomoże także tym, którzy muszą uważać na wysoki poziom cholesterolu. Ponadto maślanka świetnie usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Czosnek – naturalny „oczyszczacz”, który świetnie usuwa toksyny z organizmu, odciążając tym samym wątrobę.
  • Cytryna – szklanka przegotowanej wody z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny pitej na czczo świetnie wspomoże pracę wątroby.
  • Kurkuma – przyśpiesza proces oczyszczania wątroby. To smaczna przyprawa, która pasuje do wielu dań, zwłaszcza tych z kuchni orientalnej.
  • Orzechy – zawierają dużo zdrowych tłuszczów, a ponadto odciążają wątrobę.
Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy
Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą. Objawy chorej tarczycy Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego. Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież.  Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania. Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko. Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce? Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach. Tyrozyna na lepsze samopoczucie Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie...

Te dania ogromnie obciążają wątrobę. Niestety, uwielbia je większość Polaków
Adobe Stock
Newsy
Te dania ogromnie obciążają wątrobę. Niestety, uwielbia je większość Polaków
Smaczne i aromatyczne potrawy nie zawsze równają się ze zdrowym posiłkiem. Wiele z nich może być może szkodzić organizmowi, a zwłaszcza wątrobie. Te dania mimo wszystko są uwielbiane przez Polaków.

Świadome i zdrowe odżywianie gwarantuje nie tylko smukłą sylwetkę, ale również dobre zdrowie na lata. Z tego też powodu warto wybierać wartościowe produkty bez zbędnych dodatków. Świetnym uzupełnieniem całości jest także regularna aktywność fizyczna.  Kluczowy narząd w organizmie człowieka Wątroba jest jednym z ważniejszych i największych narządów w organizmie człowieka, gdyż odpowiada ona za szereg funkcji. Wśród nich można wyróżnić: detoksykacyjną, metaboliczną, magazynującą, czy filtracyjną. Warto dodać, iż wątroba ma zdolność do samoregeneracji, jednak stosowanie nieodpowiedniej diety czy używek niezwykle ją obciąża, co prowadzić do powolnego jej niszczenia. Ten organ nie ma receptorów czuciowych, przez co nie odczuwa się jego bólu.  Objawy uszkodzonej wątroby Ten narząd, jako iż nie boli, to objawy jego uszkodzenia są uwidocznione poprzez inne aspekty. Rozpoznanie schorzenia związanego z wątrobą jest niezwykle trudne, gdyż konsekwencje schorzeń są niespecyficzne i mogą być często mylone z innymi chorobami. Zazwyczaj leczenie wymaga odpowiedniej opieki lekarskiej. Do popularnych objawów problemów z wątrobą zalicza się: bóle brzucha, liczne obrzęki ciała, zmiana koloru moczu, czy pogorszenie samopoczucia. Takie objawy mogą dać podstawę do dalszej diagnostyki leczenia wątroby.  Potrawy niesłużące wątrobie  Wątroba mimo, iż sama się regeneruje to jest dość delikatnym narządem w organizmie. Długotrwałe zaniedbanie może skutkować nieodwracalnymi skutkami. Szczególnie jest ona przeciążona częstym spożywaniem alkoholu czy spożywaniem tłustych dań. Wśród potraw niesłużących wątrobie można wyróżnić takie jak: kotlet schabowy, smażona wątróbka z...

domowe sposoby na wątrobę
AdobeStock
Newsy
Połączcie te 2 składniki wieczorem, a rano wypijcie napar. Wasza wątroba odetchnie z ulgą
Dokucza wam wątroba? Przygotujcie domowy napar, który złagodzi nieprzyjemne dolegliwości. Składniki macie na półce w kuchni.

Wątroba to jeden z ważniejszych organów w organizmie człowieka. To ona chroni wasze ciało przed toksynami, które znajdują się w spożywanym przez was jedzeniu. Dotyczy to także, a nawet zwłaszcza alkoholu! Wątroba filtruje składniki dostarczane wraz z jedzeniem tak, aby nic niepożądanego nie trafiło do krwi. Jakie funkcje wypełnia wątroba? Jeżeli kiedykolwiek wymienialiście filtr w odkurzaczu albo oczyszczaczu powietrza, to na pewno wiecie, ile zanieczyszczeń się tam gromadzi. A właśnie takim filtrem dla organizmu jest wątroba, która przyjmuje na siebie wszystkie toksyny i inne składniki, by go chronić. Jej funkcje to m.in.: Neutralizowanie toksyn – głównie z alkoholu, ale też innych używek, np. narkotyków, Neutralizowanie szkodliwych dla organizmu substancji – mowa przede wszystkim o składnikach leków, ale także konserwantach znajdujących się w spożywanej żywności, Niszczenie alkoholu – odpowiada za rozkład wypijanego alkoholu Produkcja żółci – żółć odtruwa organizm oraz umożliwia trawienie tłuszczów Problemy z wątrobą Jeżeli zaczynacie odczuwać dolegliwości ze strony wątroby to znak, że została ona czymś przeciążona. Nie oznacza to od razu, że cierpicie na marskość wątroby. Często za ból w okolicy tego organu odpowiedzialne jest przyjmowanie silnych leków, picie dużych ilości alkoholu albo przejedzenie się tłustymi i ciężkimi potrawami. W takim przypadku dobrze jest przygotować sobie napar, który złagodzi nieprzyjemne objawy. Przepis na łagodzący napar na wątrobę z rodzynek Gdy dokucza wam wątroba, możecie z łatwością przygotować napar ze składnika, który każdy z was na pewno ma w domu.  Składniki: 150 g rodzynek 400 ml wody Ważne, by rodzynki były ekologiczne i pozbawione szkodliwego dwutlenku siarki. Najlepiej kupić je w sklepie ze zdrową...

Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
AdobeStock
Newsy
Dieta na zdrową wątrobę. Te produkty przyniosą ulgę
Wątroba daje o sobie znać? Wprowadźcie do swojej diety kilka zmian.

Gdy dokuczają wam dolegliwości ze strony wątroby , poza wizytą u specjalisty warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiele produktów, które codziennie spożywacie, ma negatywny wpływ na działanie wątroby, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie. Stosowanie diety wątrobowej jest zalecane nie tylko w trakcie leczenia różnych chorób wątroby, ale także w ramach profilaktyki. Poznajcie zasady tej diety i dowiedzcie się, jakie produkty można jeść, a jakie są niewskazane. Na czym polega dieta wątrobowa? Dietę wątrobową zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na różne dolegliwości ze strony wątroby. Stosuje się ją nie ze względu na konkretne choroby tego organu, a jego stan i wydolność. Bardzo ważna jest regularność posiłków . W diecie wątrobowej należy jeść nawet 5-6 razy dziennie, dzieląc posiłki na mniejsze porcje. Wszystko po to, by odciążyć wątrobę. Wszystkie dania powinny być świeże – zdecydowanie nie zaleca się jedzenia posiłków odgrzewanych. Niedozwolone są także ciężkie, pełne tłuszczu potrawy, zwłaszcza smażone i duszone w tłustym sosie. Zasada dotycząca ograniczania tłuszczu w tej diecie dotyczy wszystkich potraw, nie tylko mięs. Należy maksymalnie ograniczyć zupy gotowane na tłustym mięsie i kościach oraz majonez , żółtka jaj i śmietanę. Tak samo jak w przypadku większości diet służących poprawie zdrowia, w diecie wątrobowej niewskazane są słodycze i żywność wysokoprzetworzona, np. konserwy, gotowe dania i wszelkie produkty zawierające dużo konserwantów. Jak gotować potrawy w diecie wątrobowej? W diecie dla zdrowej wątroby zaleca się nie tylko jedzenie konkretnych produktów, ale także odpowiedni sposób ich przygotowania. Powinny być one głównie gotowane na parze , pieczone lub duszone, ale pod warunkiem, że nie zawierają...