Zapalenie pęcherza moczowego to niezwykle przykre i dolegliwe schorzenie, które w większym stopniu dotyczy zwykle kobiet. Panie, bardziej podatne na infekcje dróg moczowych od panów, powinny przykładać szczególną wagę do diety w czasie przebywania takiej choroby.

Czy na zapalenie pęcherza dobra jest tylko żurawina?

Najczęściej polecanym przez aptekarzy środkiem na problemy z pęcherzem jest żurawina w wielu postaciach. Tabletki, syropy, dżemy – o tym wszystkim wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w walce z zapaleniem pęcherza moczowego pomaga także odpowiednio dobrane jedzenie.

Nie ma prostej odpowiedzi na to, co jeść w trakcie przebywania tej niezwykle nieprzyjemnej choroby. Eksperci są jednak zdania, że w trakcie walki z infekcjami dróg moczowych i z zapaleniem pęcherza ważne jest utrzymywanie ciepła narządów wewnętrznych.

Usuwanie zimna i wilgoci z organizmu jest możliwe dzięki konsumpcji ciepłych posiłków. To nie znaczy jednak, że chorzy na zapalenie pęcherza powinni popijać „wiadrami” wrząca herbatę i zarzucać organizm wściekle gorącą zupą…

Zobacz także:

Co jeść w czasie chorowania na zapalenie dróg moczowych i pęcherza?

Zamiast tego, należy spożywać m.in. te pokarmy, które nie tylko rozgrzewają, ale też po prostu dłużej utrzymują ciepło – także wewnątrz organizmu, już w trakcie procesu trawienia.

Oto lista dań, które warto jeść w trakcie zapalenia pęcherza moczowego:

Czego nie jeść w czasie zapalenia pęcherza moczowego?

Ciepłe posiłki to jednak nie wszystko. Podczas walki ze schorzeniami pęcherza ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu i unikanie pokarmów bogatych w histaminę. Unikajcie więc wtedy takich produktów jak:

Źródło: agnieszkamaciąg.pl, zdrowypecherz.pl

Czytaj także: