Zapalenie pęcherza moczowego to niezwykle przykre i dolegliwe schorzenie, które w większym stopniu dotyczy zwykle kobiet. Panie, bardziej podatne na infekcje dróg moczowych od panów, powinny przykładać szczególną wagę do diety w czasie przebywania takiej choroby.
Czy na zapalenie pęcherza dobra jest tylko żurawina?
Najczęściej polecanym przez aptekarzy środkiem na problemy z pęcherzem jest żurawina w wielu postaciach. Tabletki, syropy, dżemy – o tym wszystkim wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w walce z zapaleniem pęcherza moczowego pomaga także odpowiednio dobrane jedzenie.
Nie ma prostej odpowiedzi na to, co jeść w trakcie przebywania tej niezwykle nieprzyjemnej choroby. Eksperci są jednak zdania, że w trakcie walki z infekcjami dróg moczowych i z zapaleniem pęcherza ważne jest utrzymywanie ciepła narządów wewnętrznych.
Usuwanie zimna i wilgoci z organizmu jest możliwe dzięki konsumpcji ciepłych posiłków. To nie znaczy jednak, że chorzy na zapalenie pęcherza powinni popijać „wiadrami” wrząca herbatę i zarzucać organizm wściekle gorącą zupą…
Zobacz także:
Co jeść w czasie chorowania na zapalenie dróg moczowych i pęcherza?
Zamiast tego, należy spożywać m.in. te pokarmy, które nie tylko rozgrzewają, ale też po prostu dłużej utrzymują ciepło – także wewnątrz organizmu, już w trakcie procesu trawienia.
Oto lista dań, które warto jeść w trakcie zapalenia pęcherza moczowego:
- Kasza jęczmienna
- Kasza gryczana
- Kasza jaglana
- Dania z ryżu
- Płatki owsiane
- Dania z imbirem, cynamonem i czosnkiem
- Orzechy włoskie
- Koper włoski
- Dania z żurawiną
Czego nie jeść w czasie zapalenia pęcherza moczowego?
Ciepłe posiłki to jednak nie wszystko. Podczas walki ze schorzeniami pęcherza ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu i unikanie pokarmów bogatych w histaminę. Unikajcie więc wtedy takich produktów jak:
- Kiszona kapusta
- Kiszone ogórki
- Sery pleśniowe
- Dojrzewające wędliny
- Ryby wędzone
- Ocet
- Ketchup
- Cytrusy
Źródło: agnieszkamaciąg.pl, zdrowypecherz.pl
Czytaj także: