Macie oponki na brzuchu? Jedzcie ten ser, a krągłości staną się przeszłością
Wikipedia Commons
Newsy

Macie oponki na brzuchu? Jedzcie ten ser, a krągłości staną się przeszłością

Mówi się, że sery raczej nie sprzyjają odchudzaniu. Istnieje jednak ser, który jest prawdziwym sojusznikiem w walce o idealną wagę i figurę.

To dobra informacja dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, a jednocześnie nie wyobrażają sobie diety bez nabiału. Okazuje się, że ser ten, jedzony z umiarem nie tylko nie tuczy, ale nawet pomaga schudnąć. Wszystko dzięki zawartemu w nim sprzężonemu kwasowi linolowemu (CLA). 

Co to jest sprzężony kwas linolowy i jakie znaczenie ma dla zdrowia? 

Sprzężony kwas linolowy jest członkiem rodziny kwasów tłuszczowych omega. Zalicza się go do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że jest on niezbędnym składnikiem diety i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć.  

Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne. W tym: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, poprawiające działanie układu odpornościowego, zwiększające wrażliwość insulinową oraz… redukujące tkankę tłuszczową.   

Zobacz także
Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Ta zupa mocy podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie. Naprawdę gorący przepis

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Poznajecie to warzywo? Zróbcie z niego zdrową surówkę. Pomaga na trawienie i wspiera odchudzanie

Czy ser feta sprzyja odchudzaniu? 

Ser feta to bardzo lubiany przez Polaków dodatek do sałatek, kasz, czy pieczonych warzyw. W ostatnim czasie jest coraz łatwiej dostępny, a jego cena już nie odstrasza klientów tak jak jeszcze kiedyś. Dobrej jakości produkt z mleka owczego lub z mieszanki mleka koziego i owczego można dostać prawie w każdym sklepie spożywczym. 

W jaki sposób feta ser wpływa na odchudzanie? Zawarty w tym serze sprzężony kwas linolowy pobudza metabolizm i wpływa na zmniejszenie masy tłuszczowej organizmu. Dodatkowo ser ten ma niski indeks glikemiczny, co również jest dobrą informacją dla osób na diecie.

Oryginalna feta nie jest też zbyt kaloryczna. Proporcje pomiędzy zawartymi w niej tłuszczami a białkiem, są korzystne dla zdrowia. 100 g tego sera to wartość energetyczna rzędu 263 kcal. 

Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzać z ilością jedzonego produktu. Tylko spożywany z umiarem, będzie sprzymierzeńcem odchudzania. 

Porcja sera feta (28 g) zawiera: 

  • 1,2 g węglowodanów,  

  • 4 g białek,  

  • 6 g tłuszczu, 

  • 1 g cukru,  

  • 260 mg sodu, 

  • 140 mg wapnia,  

  • 0,2 mg witaminę B2, 

  • 0,5 mg witaminy B12,  

  • 0,1 mg witaminy B6,  

  • 4,2 mg selenu, 

  • 94 mg fosforu. 

Jaki ser feta wybrać w sklepie? 

Jak już wspomnieliśmy, oryginalna grecka feta jest wytwarzana wyłącznie z mleka owczego i ewentualnie koziego. Dobrej jakości feta jest krucha i jednocześnie aksamitna, a jej kolor to czysta biel.  

Kupując ją, patrzcie na skład zamieszczony na tyle opakowania. Dietetycy przestrzegają, żeby unikać tego sera produkowanego z mleka pasteryzowanego.  

Z jakimi produktami spożywczymi feta smakuje najlepiej? 

Wszystkim znana jest sałatka grecka, do której oprócz sera dodaje się pomidory, ogórki, czarne oliwki i cebulę. Jest to klasyk kulinarny, który zawsze smakuje idealnie. Fetę można również podawać z innymi sałatkami. Rewelacyjnie smakuje też z kaszami, np. kaszą gryczaną. 

To świetny dodatek do różnego rodzaju dań z piekarnika. W wersji zapieczonej to prawdziwe niebo w gębie. Warto dodać ją: do zapiekanki makaronowej, papryki faszerowanej mięsem, pieczonego bakłażana i wielu innych. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

grzanki
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz
Zapiekanki zawsze się sprawdzają, gdy macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło. Spróbujcie tych chrupiących zapiekanek z serem halloumi. Palce lizać!

Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu! Smaki Cypru Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami. Przepis na zapiekanki z serem halloumi Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali: 2 bułki ciabatty 2-3 pomidorki koktajlowe 4 plastry sera halloumi Masło 2 ząbki czosnku Świeże liście bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Bułki pokrójcie na pół. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone...

Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy
Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy
Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę
Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki. Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła. Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki? Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu. Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór. Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie? Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin. Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres. Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą Składniki: Ok....