Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.
Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka
Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów.
W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis.
Zobacz także:
Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami
Składniki:
-
6 pałek z kurczaka
-
2 marchewki
-
kilka młodych ziemniaków średniej wielkości
-
brokuł (kilka różyczek)
-
kalafior (kilka różyczek)
-
1 pomidor
-
czosnek
-
2 cebule
-
olej
-
sól
-
pieprz
-
świeży tymianek
-
szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku)
-
szczypta ziół prowansalskich
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
-
Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw.
-
Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki. Następnie pokrójcie w ćwiartki młode ziemniaki (nie obierajcie ich) i dodajcie do marchewek. Wymieszajcie razem i doprawcie startym czosnkiem, świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.
-
Wyłóżcie przyprawione mięso na warzywa (cebuli z marynaty nie dodawajcie). Pomiędzy pałki kurczaka włóżcie różyczki kalafiora. Niedużo, wystarczy kilka. Musicie zostawić jeszcze miejsce na brokuł, który dojdzie później.
-
Pokrójcie pomidora na małe kawałki i ułóżcie na wierzchu pomiędzy kurczakiem. Doda jeszcze koloru i smaku. Wstawcie wszystko do piekarnika na 20 minut (temperatura 200 stopni).
-
Po 20 minutach dodajcie różyczki brokułu. Całość przykrycie zmoczonym papierem do pieczenia i wstawcie z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie zdejmijcie papier i trzymajcie jeszcze 10 minut w piekarniku. Letni, wspaniały obiad jest gotowy.
Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube