Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.  

Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka 

Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów.

W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis. 

Zobacz także:

Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami 

Składniki: 

  • 6 pałek z kurczaka 

  • 2 marchewki 

  • kilka młodych ziemniaków średniej wielkości 

  • brokuł (kilka różyczek) 

  • kalafior (kilka różyczek) 

  • 1 pomidor 

  • czosnek 

  • 2 cebule 

  • olej 

  • sól 

  • pieprz 

  • świeży tymianek 

  • szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku) 

  • szczypta ziół prowansalskich 

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 

  • szczypta płatków chili 

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw. 

  1. Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki. Następnie pokrójcie w ćwiartki młode ziemniaki (nie obierajcie ich) i dodajcie do marchewek. Wymieszajcie razem i doprawcie startym czosnkiem, świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. 

  1. Wyłóżcie przyprawione mięso na warzywa (cebuli z marynaty nie dodawajcie). Pomiędzy pałki kurczaka włóżcie różyczki kalafiora. Niedużo, wystarczy kilka. Musicie zostawić jeszcze miejsce na brokuł, który dojdzie później.

  2. Pokrójcie pomidora na małe kawałki i ułóżcie na wierzchu pomiędzy kurczakiem. Doda jeszcze koloru i smaku. Wstawcie wszystko do piekarnika na 20 minut (temperatura 200 stopni). 

  3. Po 20 minutach dodajcie różyczki brokułu. Całość przykrycie zmoczonym papierem do pieczenia i wstawcie z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie zdejmijcie papier i trzymajcie jeszcze 10 minut w piekarniku. Letni, wspaniały obiad jest gotowy. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube