Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Dziś jest lekko, zdrowo i kolorowo
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook
Newsy

Letnia zapiekanka z kurczakiem i warzywami Tomasza Strzelczyka. Lekka, zdrowa i kolorowa 

Tomasz Strzelczyk zapowiada to swoje autorskie danie jako bardzo lekkie, zdrowe i kolorowe. Kurczak, brokuł, kalafior i młode ziemniaki połączone w pysznej i prostej zapiekance to doskonały letni obiad dla całej rodziny.

Wakacyjne temperatury nie dają wytchnienia niemal na moment. W taki czas przychodzi zwykle ochota na coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Taki jest właśnie ten obiad. Jest w nim wszystko, czego potrzeba w konkretnym, treściwym posiłku: ziemniaki, porcja warzyw i mięso.  

Letni obiad w wydaniu Tomasza Strzelczyka 

Proste, zdrowe i kolorowe. Takie ostatnio są właśnie przepisy Tomasza Strzelczyka. Uczestnik 4. edycji programu MasterChef zna się na rzeczy i świetnie dostosowuje swoje dania do potrzeb jego fanów.

W jego kuchni jest zawsze tanio, prosto, smacznie i dla całej rodziny. W związku z wysokimi temperaturami ostatnio również nieco lżej. Dużo warzyw, kolorów i wartościowe mięso kurczaka. Zobaczcie jego najnowszy przepis. 

Przepis na zapiekankę z kurczaka z warzywami 

Składniki: 

  • 6 pałek z kurczaka 

  • 2 marchewki 

  • kilka młodych ziemniaków średniej wielkości 

  • brokuł (kilka różyczek) 

  • kalafior (kilka różyczek) 

  • 1 pomidor 

  • czosnek 

  • 2 cebule 

  • olej 

  • sól 

  • pieprz 

  • świeży tymianek 

  • szczypta roztartej kolendry (dla podkręcenia smaku) 

  • szczypta ziół prowansalskich 

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 

  • szczypta płatków chili 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Sposób przygotowania: 

  1. Kurczaka przyprawcie solą, pieprzem, kolendrą, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i szczyptą płatków chili. Pokrójcie w pióra dwie cebule i zalejcie odrobiną oleju. Rozmasujcie wszystko razem. Niech składniki dobrze się połączą. Odstawcie na czas przygotowywania warzyw. 

  1. Do naczynia żaroodpornego wrzućcie pokrojone w plasterki marchewki. Następnie pokrójcie w ćwiartki młode ziemniaki (nie obierajcie ich) i dodajcie do marchewek. Wymieszajcie razem i doprawcie startym czosnkiem, świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. 

  1. Wyłóżcie przyprawione mięso na warzywa (cebuli z marynaty nie dodawajcie). Pomiędzy pałki kurczaka włóżcie różyczki kalafiora. Niedużo, wystarczy kilka. Musicie zostawić jeszcze miejsce na brokuł, który dojdzie później.

  2. Pokrójcie pomidora na małe kawałki i ułóżcie na wierzchu pomiędzy kurczakiem. Doda jeszcze koloru i smaku. Wstawcie wszystko do piekarnika na 20 minut (temperatura 200 stopni). 

  3. Po 20 minutach dodajcie różyczki brokułu. Całość przykrycie zmoczonym papierem do pieczenia i wstawcie z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie zdejmijcie papier i trzymajcie jeszcze 10 minut w piekarniku. Letni, wspaniały obiad jest gotowy. 

Smacznego! 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

wykwintna miesna babka z kurczakiem
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Oszalejecie na punkcie tego dania - wykwintna mięsna babka z kurczakiem naprawdę robi wrażenie
Nie tylko wygląda oszałamiająco, ale i tak smakuje. Zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie chciał dostać przepis.

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach. Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad. Mięsna babka z kurczakiem i bekonem Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 14 plastrów wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 brokuł 10 dag startego żółtego sera 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól Przygotowanie Przygotuj okrągłą tortownicę. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa. Wstaw formę...

Tomasz Strzelczyk z Oddasz Fartucha przedstawia cały obiad w jednym garnku. I to nie jest zupa.
Adobe Stock, Instagram / Tomasz strzelczyk
Newsy
Tomasz Strzelczyk przedstawia przepis na treściwy obiad w 1 garnku. Ugotujecie go na 1 palniku
Jak zrobić cały obiad używając jednego garnka czy patelni? Podpowie wam to Tomasz Strzelczyk.

Dania jednogarnkowe uważane są za mniej odświętne od kilkudaniowego obiadu. Oczywiście, że robi się je łatwiej, nie brudząc przy tym wielu naczyń. Jednak nie można twierdzić, że są mniej okazałe i wartościowe od tych czasochłonnych, podawanych na wystawne obiady czy kolacje. Danie Tomasza Strzelczyka jest proste, a jednocześnie prezentuje się bardzo wykwintnie. Wystarczy posypać je natką. Danie jednogarnkowe zrobicie bez wysiłku. Może być pożywne i sycące Danie przyrządzone w jednym garnku może być bardzo smaczne, pożywne, rozgrzewające i dostarczające wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wystarczy, że zadbacie o to, żeby zawierało różne składniki. To rodzaj dania, który możecie zrobić wszędzie: w domowym garnku czy na patelni, na ognisku w kociołku. Łatwo je przyrządzić podczas podróży, gdy macie tylko jeden palnik. Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, warto je robić, opierając się na przepisach kucharzy. To, co jest najistotniejsze, gdy nie przetwarzacie osobno każdego składnika, tylko dokładacie jeden do drugiego, jest to, aby dokładać je w odpowiedniej kolejności. Tak, aby uwzględnić czas gotowania poszczególnych elementów dania. Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha" prezentuje swój pomysł na jednogarnkowe danie z kotletami wołowymi. Danie wygląda wyśmienicie. Sprawdźcie, czy tak samo smakuje. Przepis na jednogarnkowe danie Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg mięsa wołowego 3 cebule 2 marchewki 600 g ziemniaków 3 pomidory 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki Szczypta płatków chili Szczypta lubczyku 1 łyżeczka suszonego cząbru Sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Woda Przygotowanie: Do...