Tradycyjne przepisy na faworki czy też chrust z reguły nie zawierają żadnych spulchniaczy. Napowietrzanie ciasta w celu jego wyrośnięcia podczas smażenia ogranicza się do mozolnego tłuczenia wyrobionej masy na ciasteczka za pomocą wałka lub innego narzędzia.

Czy można dodać do ciasta na faworki drożdży?

To jednak wymaga nieco siły. Panie domu wówczas muszą przywoływać do kuchni swoich mężów…  Da się tego jednak uniknąć. Można to zrobić, wybierając nasz dzisiejszy przepis na faworki z drożdżami.

Nie będziecie potrzebowali kostki drożdży świeżych. Wystarczy łyżeczka (6 g) drożdży instant w proszku, które zaczną pracować w cieście już przy jego wyrabianiu. Co ważne, tego rodzaju faworki warto rozwałkowywać ciut cieniej niż te tradycyjne – dzięki temu i dzięki drożdżom wyjdą wówczas lekkie jak chmurka!

Przepis na faworki z drożdżami          

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • Kieliszek wódki
  • 3 średnie jaja
  • 1 dodatkowe żółtko jaja
  • 6 g suchych drożdży w proszku
  • Spora szczypta soli
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przesypcie mąkę pszenną przez sitko – dzięki temu ciasto nabierze więcej puszystości.
  2. Dodajcie do mąki na stolnicy drożdże w proszku, cukier i szczyptę soli.
  3. Dodajcie do środka jajka, żółtko i kieliszek mocnego alkoholu (może być także coś innego niż wódka)
  4. Wyrabiajcie ciasto dokładnie. Jeśli macie taką możliwość, użyjcie robota kuchennego lub malaksera do wyrobienia ciasta na gładką masę.
  5. Kiedy ciasto jest już wyrobione, dodajcie do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiajcie na kształt gładkiej kuli.
  6. Przykryjcie ciasto folią lub szmatką i odstawcie na 30 minut, by odpoczęło.
  7. Podzielcie ciasto na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujcie na stolnicy tak cienko jak na makaron.
  8. Przygotowujcie z ciasta faworki w klasyczny sposób – poprzez wykrojenie dziurki i przełożenie końca przez środek. By ciasteczka nabrały ładnego wyglądu, warto użyć radełka.
  9. Rozgrzejcie dobrze olej w głębokiej patelni i smażcie faworki do uzyskania złotego koloru.
  10. Gotowe faworki składujcie na talerzu wyłożonym papierem kuchennym. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu.
  11. Gotowy chrust posypcie cukrem pudrem.

Gotowe!

Zobacz także: