Lekkie jak chmurka faworki to zasługa 1 składnika. Nie ma go w tradycyjnych przepisach
Adobe Stock
Newsy

Lekkie jak chmurka faworki to zasługa 1 składnika. Nie ma go w tradycyjnych przepisach

Mąka, jajka, tłuszcz, cukier i odrobina alkoholu czy octu. Do tych składników na faworki dodajcie jeszcze coś, a wyjdą wam tak cienkie i lekkie, że domownicy zawyją z zachwytu.

Tradycyjne przepisy na faworki czy też chrust z reguły nie zawierają żadnych spulchniaczy. Napowietrzanie ciasta w celu jego wyrośnięcia podczas smażenia ogranicza się do mozolnego tłuczenia wyrobionej masy na ciasteczka za pomocą wałka lub innego narzędzia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można dodać do ciasta na faworki drożdży?

To jednak wymaga nieco siły. Panie domu wówczas muszą przywoływać do kuchni swoich mężów…  Da się tego jednak uniknąć. Można to zrobić, wybierając nasz dzisiejszy przepis na faworki z drożdżami.

Nie będziecie potrzebowali kostki drożdży świeżych. Wystarczy łyżeczka (6 g) drożdży instant w proszku, które zaczną pracować w cieście już przy jego wyrabianiu. Co ważne, tego rodzaju faworki warto rozwałkowywać ciut cieniej niż te tradycyjne – dzięki temu i dzięki drożdżom wyjdą wówczas lekkie jak chmurka!

Zobacz także
Tak pulchniutkie faworki to zasługa 1 składnika. Smakują zupełnie inaczej, niż tradycyjne

Tak pulchniutkie faworki to zasługa 1 składnika. O wiele bardziej miękkie niż te tradycyjne

Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni

Te ekspresowe faworki wyjdą nawet początkującym. Sprawdzona receptura na chrust jak z cukierni

Przepis na faworki z drożdżami          

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • Kieliszek wódki
  • 3 średnie jaja
  • 1 dodatkowe żółtko jaja
  • 6 g suchych drożdży w proszku
  • Spora szczypta soli
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przesypcie mąkę pszenną przez sitko – dzięki temu ciasto nabierze więcej puszystości.
  2. Dodajcie do mąki na stolnicy drożdże w proszku, cukier i szczyptę soli.
  3. Dodajcie do środka jajka, żółtko i kieliszek mocnego alkoholu (może być także coś innego niż wódka)
  4. Wyrabiajcie ciasto dokładnie. Jeśli macie taką możliwość, użyjcie robota kuchennego lub malaksera do wyrobienia ciasta na gładką masę.
  5. Kiedy ciasto jest już wyrobione, dodajcie do niego rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiajcie na kształt gładkiej kuli.
  6. Przykryjcie ciasto folią lub szmatką i odstawcie na 30 minut, by odpoczęło.
  7. Podzielcie ciasto na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujcie na stolnicy tak cienko jak na makaron.
  8. Przygotowujcie z ciasta faworki w klasyczny sposób – poprzez wykrojenie dziurki i przełożenie końca przez środek. By ciasteczka nabrały ładnego wyglądu, warto użyć radełka.
  9. Rozgrzejcie dobrze olej w głębokiej patelni i smażcie faworki do uzyskania złotego koloru.
  10. Gotowe faworki składujcie na talerzu wyłożonym papierem kuchennym. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu.
  11. Gotowy chrust posypcie cukrem pudrem.

Gotowe!

 

Chrupiące chrusty, faworki
iziona/gotujmy.pl
Triki kulinarne
Z jakiej mąki robicie faworki? Nigdy nie wyjdą kruche i chrupiące jeśli użyjecie…
Karnawał to czas zabawy i rozkoszowania się pączkami i faworkami, a tłusty czwartek to ich prawdziwe święto. Chcecie przygotować idealne, chrupiące faworki? Dowiedzcie się jakiego błędu nie możecie popełnić!

Jeśli przygotowujecie samodzielnie słodycze na tłusty czwartek, pewnie będziecie robić faworki, które w niektórych domach nazywa się chrustami. To karnawałowy specjał, któremu ciężko się oprzeć. Idealne faworki są chrupiące i lekkie. Żeby osiągnąć ten efekt, musicie pamiętać o kilku zasadach. Na pewno nie możecie popełnić tego błędu…  Jak przygotować faworki? Tradycyjne faworki przygotowuje się, używając:  mąki żółtek kwaśnej śmietany cukru spirytusu lub wódki oleju rzepakowego, lub smalcu (do smażenia) soli cukru pudru (do obsypania gotowych chrustów) Dokładny przepis na pyszne, proste faworki znajdziecie tutaj . Jaka mąka do faworków Do przygotowania idealnych faworków, trzeba koniecznie użyć odpowiedniej mąki. Odpowiednia będzie mąka pszenna tortowa. Najlepiej sprawdzi się ta typu 450. Pamiętajcie, że wykorzystana mąka, koniecznie musi być też przesiana przez sito. Inaczej faworki nie będą tak pyszne, kruche i chrupiące . To właśnie sekret idealnych faworków.  Porady dotyczące przygotowywania faworków Oprócz wyboru idealnej mąki, pamiętajcie też o kilku innych zasadach, które zagwarantują wam kulinarny sukces przy przygotowaniu faworków.  Zawsze do ciasta dodajcie spirytusu, wódki lub octu. Dzięki temu ciasto nie wchłania tłuszczu w dużej ilości i faworki są chrupiące i lekkie.  Wszystkie składniki na faworki muszą być zimne, najlepiej wyjmijcie je z lodówki i od razu rozpocznijcie przygotowanie. To zagwarantuje kruchość ciasta. Wyrabiajcie ciasto, odpowiednio je napowietrzając. Podczas smażenia chcecie uzyskać wiele bąbelków powietrza, które zapewnią charakterystyczny wygląd i lekką strukturę. W tym celu wyrabiając ciasto,...

faworki pieczone z ciasta francuskiego
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil
Koniec karnawału to także koniec szaleństw z tłustymi, ciężkostrawnymi deserami. Jednak akurat te faworki przyrządzicie bez smażenia!

Co tu dużo mówić. Faworki to pracochłonny, a także ciężkostrawny deser. Pewnie dlatego zwykle przygotowuje się go tylko w okresie karnawału. Duża ilość żółtek, smażenie w głębokim tłuszczu – ciasto na tak zwany chrust, wchłania sporo oleju na patelni. Niewiele pomoże późniejsze odsączanie gotowego produktu na papierowym ręczniku. Faworki pod względem kaloryczności, śmiało mogą konkurować z pączkami. Od pączków różni faworki jeden szczegół, a mianowicie dość długi czas przygotowania związany z ubijaniem ciasta wałkiem na stolnicy. Na jeden i drugi kłopot mamy rozwiązanie. Osoby unikające tłustych, pracochłonnych frykasów, mogą wybrać faworki... pieczone! Faworki bez smażenia Do ich przygotowania będzie potrzebny arkusz ciasta francuskiego. Ten spokojnie kupicie w niemal każdym markecie w dość przystępnej cenie. To prawda, ciasto francuskie samo w sobie również jest dość tłuste, ale dzięki temu, że zamiast smażenia wybierzecie pieczenie, wasz chrust nie będzie zanadto ciężkostrawny. Co z różnicą w smaku? Tutaj trzeba postawić sprawę jasno. Faworki tradycyjne będą smakowały inaczej, niż te przyrządzone ze sklepowego ciasta francuskiego. Ale czy na pewno gorzej? To wyłącznie kwestia waszego już gustu. Warto jednak wypróbować ten przepis. Kilkanaście minut i gotowe! Oczywiście, włącznie z czasem pieczenia. Lista składników również nie obfituje w zbyt wiele pozycji… Nic tylko zabierać się do pieczenia! Pamiętajcie jedynie o przyprószeniu gotowych faworków cukrem pudrem. Faworki pieczone z ciasta francuskiego Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Cukier puder do posypania gotowych faworków. Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmijcie z folii i rozwińcie arkusz na...

Adobe Stock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Newsy
Faworki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Przed smażeniem robi z nimi 1 rzecz
Prosty przepis na faworki, które według tego przepisu zrobicie błyskawicznie. Ciastka będą delikatne, chrupiące i bez nadmiaru tłuszczu.

Żeby faworki pozostały chrustem, czyli były delikatne i chrupiące, przygotujcie je tak, jak radzi Tomasz Strzelczyk: - Chrupiące chruściki z chruścikowatego ciasta. Będą pyszne i mega chruścikowate. Dlaczego faworki nazywamy „chrustem”? Te karnawałowe ciastka wypiekane są w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Maja kilka różnych nazw: faworki, chrust, chruścik, chruścik, a dawniej także kreple. Językoznawca, prof. Jerzy Bralczyk wyjaśniał w rozmowie z Wyborcza.pl pochodzenie tych nazw: - Chrust to określenie polskie, metaforyczne. Przyrównuje niewielkie, kruche ciasteczka do delikatnych, suchych gałązek. Natomiast obca nazwa faworek prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój. A ciastko właśnie przypomina wstążeczkę. O tym, w których regionach mówimy na ciastka chrust, a w których faworki, prof. Bralczyk także ma swoje zdanie: - Z moich obserwacji wynika, że zdecydowanie częściej nazwa faworek używana jest w środkowej oraz północnej Polsce, gdzie w słownictwie jest więcej obcych naleciałości. Chrust pojawia się natomiast w południowej części kraju. Przepis na faworki Tomasza Strzelczyka Ważnym etapem przygotowania ciastek, jest odłożenie wyrobionego ciasta na pół godziny do lodówki. W tym celu owińcie ciasto folią i pozwólcie mu odpocząć, jak to pewnie robicie w przypadku ciasta na makaron. Składniki: 400 g mąki pszennej 8 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc. 5 żółtek 3 łyżki wódki 1 łyżeczka pasty waniliowej Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wrzućcie pszenną mąkę i dodajcie śmietanę, 5 żółtek, pastę z wanilii i wódkę. Najpierw wymieszajcie składniki łyżką, a następnie dłonią aż skleją się ze...

Faworki
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Nasz sprawdzony przepis na najprostsze faworki - wyjdą idealnie kruche i delikatne
Do tłustego czwartku jeszcze daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten znakomity przepis na proste faworki. Karnawał już trwa!

Zimowe bale, maskarady i imprezy, czyli karnawał właśnie się zaczęły. Zgodnie z tradycją karnawał ma swój początek 6 stycznia, a więc w święto Trzech Króli. Tak zwane zapusty skończą się dopiero wraz z nastaniem Wielkiego Postu, czyli w Środę Popielcową. Do Popielca jeszcze daleko, więc to doskonała pora, by popuścić nieco wodze fantazji i zasmakować w tłustych karnawałowych przekąskach, takich jak faworki. Gdzieniegdzie nazywane także i chrustem ciasteczka nie są oczywiście dietetycznym, słodkim deserem. Smak faworków po części tkwi w smażeniu ich na głębokim tłuszczu. Tu nie ma więc miejsca na półśrodki – kilka razy do roku możemy zaszaleć w kuchni! Poniżej zdradzimy wam nasz sprawdzony przepis na bardzo proste faworki. Jeżeli zastosujecie się do naszych wskazówek, chrust wyjdzie kruchy i delikatny. Taki jak trzeba. Przepis na faworki (mała porcja) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 1 łyżka octu lub spirytusu 3-4 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Cukier puder Przygotowanie: Na stolnicy wysypcie mąkę, dodajcie śmietanę, żółtka i gęstą śmietanę. Z tych składników należy uformować elastyczne ciasto. Starannie, przez kilka minut wyrabiajcie ciasto, składając je na pół i ubijając tłuczkiem. W ten sposób trzeba doprowadzić do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Gotowe i dobrze wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny rozwałkujcie ciasto na dość cienkie placki i wykrawajcie prostokątne kształty. Prostokąty nacinajcie pośrodku nożem. Nacięcie będzie służyło do uformowania faworka. Charakterystyczny kształt uzyskacie przeciągając ciasto przez naciętą dziurę. Smażcie faworki na głęboki, bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do...