W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana. 

Właściwości kaszy jaglanej 

Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto! 

Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami 

Zobacz także:

Składniki: 

  • 160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych) 

  • 100 g masła 

  • garść orzechów włoskich 

Masa serowa 

  • 300 g twarogu 

  • 200 g kaszy jaglanej 

  • 4 szklanki mleka 

  • 100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier) 

  • 1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego) 

  • 4 łyżeczki żelatyny 

Owoce w galarecie 

  • 450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych) 

  • 2 galaretki wiśniowe 

Sposób przygotowania: 

  1. Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki. 

  1. Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem. Dodajcie miąższ z laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego. Ugotujcie. 

  1. Żelatynę wsypcie do szklanki, zalejcie niewielką ilością wrzątku (wystarczy 80 ml). Odstawcie. Galaretki rozpuśćcie w 3 szklankach gorącej wody. 

  1. Do kaszy dolejcie resztę mleka oraz żelatynę. Przełóżcie do robota i zmiksujcie. Dodajcie twaróg i zmiksujcie ponownie. 

  1. Masę serową przełóżcie na schłodzony spód. Wyrównajcie i odstawcie do wystudzenia. 

  1. Wiśnie pozbawcie pestek. Rozłóżcie na serniku. Zalejcie tężejącą galaretką i schłodźcie w lodówce. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl