Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy

Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 

Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana. 

Właściwości kaszy jaglanej 

Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto! 

Zobacz także
Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: "Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk"

Agata Rubik podaje przepis na sernik ciotki Mirki: „Pomyślcie o niej ciepło oblizując widelczyk”

Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy

Ewa Wachowicz podaje przepis na pyszny sernik kokosowy. Idealny na Dzień Mamy

Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami 

Składniki: 

  • 160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych) 

  • 100 g masła 

  • garść orzechów włoskich 

Masa serowa 

  • 300 g twarogu 

  • 200 g kaszy jaglanej 

  • 4 szklanki mleka 

  • 100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier) 

  • 1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego) 

  • 4 łyżeczki żelatyny 

Owoce w galarecie 

  • 450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych) 

  • 2 galaretki wiśniowe 

Sposób przygotowania: 

  1. Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki. 

  1. Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem. Dodajcie miąższ z laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego. Ugotujcie. 

  1. Żelatynę wsypcie do szklanki, zalejcie niewielką ilością wrzątku (wystarczy 80 ml). Odstawcie. Galaretki rozpuśćcie w 3 szklankach gorącej wody. 

  1. Do kaszy dolejcie resztę mleka oraz żelatynę. Przełóżcie do robota i zmiksujcie. Dodajcie twaróg i zmiksujcie ponownie. 

  1. Masę serową przełóżcie na schłodzony spód. Wyrównajcie i odstawcie do wystudzenia. 

  1. Wiśnie pozbawcie pestek. Rozłóżcie na serniku. Zalejcie tężejącą galaretką i schłodźcie w lodówce. 

Smacznego! 

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik cytrynowy bez pieczenia
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowy i delikatny w smaku sernik bez pieczenia. Sekretem jest 1 składnik. Dodajcie go na samym początku
Jeśli zdecydowaliście się, by przygotować na niedzielę sernik na zimno, zapomnijcie o „przepisach z torebki”.

Zamiast wydawać krocie na sztuczne serniki od znanych producentów, zróbcie własny, cudowny sernik na zimno z sera białego i serków homogenizowanych! Wystarczy wziąć do ust jeden kęs tego sernika, by raz na zawsze zrezygnować z wybierania „gotowców” i półproduktów. Jak zrobić pyszny sernik na zimno? Sernik będzie idealnie gładki i puszysty, jeśli zmielicie twaróg 2-3 razy w maszynce. Z kolei wspaniały smak zapewni mu sok z cytryny. Słodki, lekko kwaśnawy, z finiszem w postaci efektownej, żółtawej galaretki w kolorach cytryny. Ach, aż ślinka cieknie! Spód możecie przyrządzić z biszkoptu własnej roboty lub ciasteczek – biszkoptów czy herbatników. Wszystko gotowe? Nie pozostaje już nic innego, jak zakasać rękawy i brać się do pracy! Przepis na sernik cytrynowy bez pieczenia Składniki: 50 dag sera białego półtłustego (ok. 2 kostki twarogu) 50 dag serka homogenizowanego waniliowego (ok. 3-4 opakowania) Niecałe 2 szklanki wody 25 dag okrągłych biszkoptów (zamiast biszkoptów możecie użyć także herbatników lub krakersów) 15 dag cukru pudru 12 dag galaretki cytrynowej 50 ml soku z cytryny (sok z ok. 1 cytryny) 30 g żelatyny Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Im mocniej ser będzie zmielony, tym bardziej kremowy i puszysty będzie wasz sernik. Dodajcie do sera cukier puder. Zmiksujcie ser z cukrem i dodawajcie stopniowo serek homogenizowany. Na koniec pierwszej fazy przygotowania sera, dodajcie do masy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. W ok. 1/4 szklanki zimnej wody rozpuśćcie żelatynę i odstawcie do napęcznienia. Gotową żelatynę lekko podgrzejcie i dodajcie ostrożnie do masy serowej, cały czas mieszając łyżką całość. Przygotujcie tortownicę o średnicy 22...

Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik na zimno z truskawkami. Proste ciasto bez pieczenia
Wykorzystajcie świeże truskawki do przygotowania prostego sernika na zimno bez pieczenia. Palce lizać!

Nadchodzące ciepłe dni to świetna okazja do zrobienia smacznego sernika na zimno bez pieczenia. Dodajcie do niego świeże truskawki i puszystą, ubitą śmietanę – będzie smakował fantastycznie! Wypróbujcie prosty przepis na to pyszne ciasto od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik na zimno z truskawkami Do przygotowania bardzo prostego i pysznego sernika na zimno potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na spód: 100 g herbatników kakaowych 100 g zmielonych orzechów włoskich 120 g masła Masa serowa: 800 g twarogu mielonego z wiaderka 400 ml zimnej śmietany kremówki 9 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 70 ml gorącej wody 2 kopiaste łyżki żelatyny 400 ml wrzątku Truskawki Galaretka o smaku truskawkowym Przygotowanie: Wsypcie herbatniki do kielicha blendera i zmiksujcie je na proszek. Masło roztopcie w rondelku lub w mikrofalówce. Do herbatników dodajcie zmielone orzechy i płynne masło. Wymieszajcie, rozłóżcie na dnie tortownicy o średnicy 23 centymetrów i dociśnijcie. Wstawcie do lodówki do schłodzenia. W 70 ml ciepłej wody rozpuśćcie 2 duże łyżki żelatyny. Odstawcie. Wlejcie do miski 400 ml zimnej śmietany kremówki i wsypcie cukier puder. Ubijcie mikserem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajcie dwie łyżki ekstraktu waniliowego i ponownie wymieszajcie. Następnie dodawajcie do ubitej śmietany po jednej łyżce twarogu, miksując cały czas na średnich obrotach. Gdy już wszystkie składniki się połączą, wlewajcie powoli letnią żelatynę, cały czas mieszając. Połowę masy serowej wyłóżcie na spód tortownicy. Z truskawek ułóżcie dwa kręgi, na to wyłóżcie resztę masy, wyrównajcie z wierzchu i odstawcie do...

Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Gotujmy.pl/agulina
Newsy
Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie
Prosty sernik na zimno z 5 składników. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika szybciej niż trwa jego przygotowanie. Polecamy, jest przepyszny!

Sernik na zimno najczęściej przygotowuje się w wersji z truskawkami i galaretką, ale jeśli nie mamy dostępu do tych pysznych owoców można do niego wykorzystać każde inne. Do sernika na zimno pasować będą borówki, maliny czy winogrona.  Prosty sernik na zimno Świetną alternatywą będą również owoce w puszce w lekkim syropie na przykład koktajl z owoców tropikalnych, ananasy w plasterkach lub lekko słodzone brzoskwinie.  Sernik na zimno jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia a do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku składników. Sernik na zimno jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Jeśli macie ochotę na odmianę sernik na zimno świetnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.  By zrobić sernik na zimno będziecie potrzebować 5 składników. Musicie kupić dobrej jakości twaróg i owoce w puszce. Potrzebny będzie także cukier puder, żelatyna i galaretka brzoskwiniowa.   Łatwy przepis na sernik na zimno  Składniki: 1 kg twarogu 1,5 szklanki cukru pudru 50 g żelatyny puszka owoców koktajlowych 1 galaretka brzoskwiniowa Sposób przygotowania: 50 g żelatyny rozpuście w połowie szklanki chłodnej, przegotowanej wody i odstawcie na około 20 minut.  Po tym czasie dodajcie do niej 2 szklanki gorącej wody i wymieszajcie dokładnie do rozpuszczenia.  Wymieszaną żelatynę odstawcie do ostudzenia.  Twaróg zmiksujcie z cukrem pudrem, dodajcie wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszajcie.  Tak przygotowaną masę twarogową wylejcie na tortownicę. Sernik wstawcie do lodówki do stężenia.  Następnie przygotujcie galaretkę brzoskwiniową według instrukcji na opakowaniu.  Odstawcie ją ostudzenia. Mieszankę owoców koktajlowych przełóżcie na sitko i odsączcie...

 Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Adobe Stock
Newsy
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. A do tego jest obłędny w smaku
Sernik bez spodu, czyli sernik wiedeński to przepyszne ciasto. Jednak jego przygotowanie może przynieść trochę trudności – często zdarza się, że tego typu serniki często opadają po upieczeniu. Mamy na to pewne sposoby.

Nieopadający sernik wiedeński to marzenie niejednego ze smakoszy. Jak poradzić sobie z tą zagwozdką? Dzisiaj proponujemy wam dodanie do ciasta odrobiny proszku do pieczenia. Z kolei mąkę pszenną zastąpcie dodatkiem odrobiny kaszy manny. Ponadto niezwykle ważne podczas pieczenia puszystego sernika jest także odpowiednie pieczenie. Nie przesadzajcie z temperaturą pieczenia. Lepiej cierpliwie poczekać 15-20 min dłużej i potrzymać sernik w niższej temperaturze, niż „spiec” i wysuszyć ciasto w zbyt mocno rozgrzanym piecu. Przepis na sernik bez spodu, który zawsze wychodzi Składniki: 1 kg twarogu tłustego 10 dag Szklanka cukru 4 jajka 10 dag kaszy manny Skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego Cukier puder Przygotowanie: Masło roztopcie na wolnym ogniu i ostudźcie. Ostudzone masło zmiksujcie z jajami i z cukrem. Do masy tłuszczowo-jajecznej dodajcie kaszę mannę, odrobinę skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszajcie na gładką masę. Twaróg zmielcie przynajmniej dwukrotnie. Trzykrotnie zmielony twaróg pozwoli na upieczenie aksamitnego i gładkiego w swojej teksturze sernika. Wymieszajcie twaróg z przygotowaną masą do jednorodnej postaci. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie ją tłuszczem. Wylejcie przygotowaną masę do tortownicy. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 160-170 st. C przez ok. godzinę. Do piekarnika można włożyć ceramiczne naczynie z wodą, która sprawi, że sernik się nie wysuszy. By sernik nie opadł po upieczeniu, otwórzcie drzwiczki piekarnika i pozwólcie sernikowi odpocząć przez ok. 5-10 min. Gotowy sernik oprószcie cukrem pudrem. Smacznego! Czytaj także: Sernik z...