W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!
Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami
Zobacz także:
Składniki:
-
160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)
-
100 g masła
-
garść orzechów włoskich
Masa serowa
-
300 g twarogu
-
200 g kaszy jaglanej
-
4 szklanki mleka
-
100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)
-
1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
-
4 łyżeczki żelatyny
Owoce w galarecie
-
450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)
-
2 galaretki wiśniowe
Sposób przygotowania:
-
Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.
-
Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem. Dodajcie miąższ z laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego. Ugotujcie.
-
Żelatynę wsypcie do szklanki, zalejcie niewielką ilością wrzątku (wystarczy 80 ml). Odstawcie. Galaretki rozpuśćcie w 3 szklankach gorącej wody.
-
Do kaszy dolejcie resztę mleka oraz żelatynę. Przełóżcie do robota i zmiksujcie. Dodajcie twaróg i zmiksujcie ponownie.
-
Masę serową przełóżcie na schłodzony spód. Wyrównajcie i odstawcie do wystudzenia.
-
Wiśnie pozbawcie pestek. Rozłóżcie na serniku. Zalejcie tężejącą galaretką i schłodźcie w lodówce.
Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl