Końcówka lata to ulubiony czas miłośników kurek. Właśnie teraz zbiera się te złote grzybki, których smak jest naprawdę wyjątkowy. Pięknie pachną, są pyszne i można z nich zrobić mnóstwo smacznych dań i przetworów. Dziś proponujemy wam prosty przepis na kurki do słoików bez octu. Ich delikatny smak docenią nawet najbardziej wybredni smakosze grzybów. 

Przepis na kurki do słoików

Składniki na 1 kg grzybów:

  • 200 g masła (1 kostka)

  • sól

  • pieprz

Oraz kilogram kurek. 

Przygotowanie:

  1. Kurki należy najpierw oczyścić. Możecie to zrobić tradycyjnie, czyli za pomocą ręcznika papierowego i nożyka. Polecamy też inny sposób, który opisaliśmy w tym artykule

  2. Po wstępnym oczyszczeniu, kurki warto jeszcze zamoczyć w letniej, osolonej wodzie. Usunie ona resztę zanieczyszczeń z grzybów - to ważne szczególnie w przypadku dużych sztuk, które mają pofałdowane kapelusze i trudniej jest je wyczyścić ręcznie. 

  3. Wlejcie do dużej miski albo do zlewu tyle wody, by kurki swobodnie mogły w niej „pływać”. Wsypcie kilka łyżek soli, wymieszajcie i włóżcie grzyby na kilka chwil. Nie powinny się moczyć zbyt długo.

  4. Po namoczeniu przełóżcie kurki do durszlaka, żeby odciekły z wody. 

  5. Kiedy już podeschną, czas na smażenie. Większe sztuki pokrójcie na mniejsze kawałki i odłóżcie je na papierowy ręcznik, który wchłonie pozostały nadmiar wody. Małe kurki mogą pozostać w całości.

  6. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuśćcie 200 g masła. Następnie partami wrzucajcie kurki na rozgrzany tłuszcz i smażcie do momentu, aż płyn z nich odparuje, co jakiś czas mieszając.

  7. Pod koniec smażenia wsypcie do kurek pół łyżki soli, płaską łyżkę pieprzu i wymieszajcie.

  8. Jeszcze gorące grzyby przełóżcie do słoików i od razu zakręćcie. Nie zapomnijcie o wytarciu rantów słoików, by zapobiec psuciu się przetworów.

  9. Obróćcie słoiki do góry dnem i odstawcie do ostygnięcia. 

Tak przygotowane kurki będą dobre przez kilka miesięcy. Masło jednak jełczeje pod wpływem wysokiej temperatury i światła. Dlatego najlepszym miejscem dla słoików z kurkami będzie lodówka albo chłodna spiżarnia. 

Zobacz także: