Przynieśliście z lasu pełen kosz grzybów, a teraz zastanawiacie się, czy kurki się obiera? Niektórzy zalewają je osolonym wrzątkiem, inni skrobią je nożykiem lub brzegiem łyżki, ale żadna z tych metod nie jest najlepsza. Wybierzcie inny sposób, a wszystko pójdzie znacznie sprawniej i szybciej, a wy się przy tym nie narobicie. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak usunąć piasek z kurek?

Okazuje się, że zamiast skrobać kurki nożykiem lub pieczołowicie czyścić je pędzelkiem, można po prostu użyć do tego zwykłej mąki pszennej. Choć początkowo może się to wydawać dziwne, to dzięki temu prostemu zabiegowi, resztki piasku i innych zanieczyszczeń odejdą razem z grudkami mąki i w ten spób bardzo łatwo będzie można je usunąć.

Jak wyczyścić kurki z użyciem mąki? Czyszczenie kurek mąką jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy włożyć grzyby do miski, posypać je 1 łyżką mąki, a następnie dokładnie obtoczyć w tym proszku. Tak przygotowane kurki zalewamy zimną wodą i mieszamy łyżką, aż brud się od nich odlepi. Wyczyszczone kurki przecedzamy więc przez sito, obficie spłukujemy wodą z resztek mąki i gotowe.

Jak przechowywać kurki, żeby nie były gorzkie?

Oczyszczone kurki najlepiej czym prędzej wrzucić do garnka czy na patelnię, bo tym grzybom nie służy zbyt długie przechowywanie. Pamiętajmy więc, że najlepiej włożyć je do lodówki i zużyć w ciągu maksymalnie 2-3 dni. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie mogą stać się gorzkie i nieprzyjemne w konsystencji, a tego przecież nie chcemy.

Zobacz także:

Jak wykorzystać świeże kurki?

Kiedy grzyby są już dokładnie wyczyszczone, czas zrobić z nich coś smakowitego. Możliwości jest wiele, ale czasem trudno zdecydować się, co dobrego zrobić z kurek, aby jak najlepiej wykorzystać ich potencjał. My szczególnie polecamy, aby dodawać je do:

  • jajecznicy,
  • tarty na słono,
  • sałatki,
  • zupy,
  • risotto lub kaszotto,
  • dań z makaronem,
  • sosu do pieczonych i smażonych mięs,
  • farszu na pierogi i naleśniki,
  • placków ziemniaczanych.