Bazar z warzywami
Adobe Stock
Newsy

Kupujecie tutaj produkty w trakcie upałów? Lepiej uważajcie na prawdziwe bomby bakteriologiczne

Zakupy na bazarach na świeżym powietrzu w największe upały nie są najlepszym pomysłem. Niektóre produkty tam kupowane niosą za sobą realne ryzyko zatrucia pokarmowego.

30, 31, 32, 32 – nie, nie są to wyniki losowania ostatniego Dużego Lotka. Te liczby to temperatura wyrażona w stopniach Celsjusza dla jednego z miast w Polsce w najbliższych dniach. Upały, żar lejący się z nieba – tego doświadczamy w ostatnim czasie niemal wszyscy.

Skwar nie omija także targów, bazarów, warzywniaków i innych targowisk na świeżym powietrzu. Sprzedaż suchych przypraw, warzyw i owoców odbywa się zwykle na zewnątrz w ciepłych krajach orientu, ale dla nas to coś raczej wyjątkowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w czasie upałów lepiej unikać zakupów na targowiskach?

Polscy handlarze nie są przyzwyczajeni do saharyjskich upałów i często niestety zapominają o normach bezpieczeństwa i ostrożności, które są niezbędne dla zachowania odpowiedniego stopnia świeżości swoich produktów.

Problem tego rodzaju tyczy się zwłaszcza obwoźnych sklepów spożywczych, w których zakupić można nabiał, wędliny i innego rodzaju świeże produkty. Na pewno widzieliście na własne oczy sery i wędliny sprzedawane z kramów bez lodówek. Teraz lepiej omijać takie miejsca szerokim łukiem.

Czym grozi zatrucie się jedzeniem zepsutym na słońcu?

Wysokie temperatury sprawiają, że źle przechowywana żywność staje się idealną pożywką dla pleśni, groźnych bakterii i grzybów. O niebezpiecznych skutkach zatrucia pokarmowego wywołanego takimi czynnikami nie trzeba nikogo przekonywać.

Objawy zjedzenia zepsutego w wysokiej temperaturze jedzenia to m.in.:

  • Biegunka
  • Wymioty
  • Mdłości
  • Bóle brzucha
  • Gorączka
Zobacz także
Przepis na nawadniający koktajl

Pijecie za mało wody? Ten napój nawodni was znacznie lepiej

Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój

Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój

Tego typu nieprzyjemności mogą stać się rzeczywistością, kiedy wasz organizm zostanie wystawiony na spożycie produktów zawierających bakterie salmonelli, gronkowca czy też pałeczki jadu kiełbasianego.

Eksperci i dietetycy podkreślają, że w upale „bakteriologiczną bombą” mogą okazać się nawet butelkowane wody – jeśli tylko zostaną wystawione na dłuższy czas na działanie promieni słonecznych.

Lepiej więc unikać w gorących miesiącach obwoźnych sklepów spożywczych i targów, na których produkty całymi dniami „leżakują” i „smażą” się na pełnym słońcu. Pilnujcie za to, by produkty wymagające niższych temperatur jak najszybciej trafiały do lodówek i chłodziarek.

Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
AdobeStock
Newsy
Najlepsza dieta na upały. Te produkty pomogą schłodzić organizm
Fala upałów przechodzi przez Polskę. Sprawdźcie, co najlepiej jeść w tym okresie.

Gdy za oknem skwar, wielu ludziom zdecydowanie zmniejsza się apetyt. Nic dziwnego – trawienie posiłków to tylko dodatkowy wydatek energetyczny, a ochota na nie jest jeszcze mniejsza, gdy podaje się je na ciepło. Co wobec tego jeść w upały? W końcu nie można całkiem zrezygnować w tym czasie z jedzenia! Poznajcie produkty, które przyniosą wam ulgę w gorący dzień oraz te, których lepiej wówczas unikać. Produkty, które warto jeść w upały Ważne, by posiłki spożywane w trakcie upałów były jak najlżejsze i dodatkowo chłodziły organizm, dzięki czemu łatwiej jest znieść wysokie temperatury. Polecamy wam poniższe produkty, które doskonale się sprawdzą w trakcie upałów: Jogurt – chłodny jogurt naturalny wyciągnięty z lodówki nie tylko chłodzi, ale także wspomaga procesy trawienne. Dodajcie do jogurtu owoce, by zrobić smaczny koktajl! Maślanka i kefir – podobnie jak jogurt, doskonale poprawią trawienie i schłodzą w gorący dzień. Warto popijać maślankę lub kefir do lekkiego obiadu. Owoce – dobrze sprawdzi się arbuz , gruszki, melon i jabłka. Wymienione owoce zawierają dużo wody i nawodnią organizm. To bardzo ważne, ponieważ podczas upału organizm traci wiele płynów. Warzywa – podobnie jak w przypadku owoców, powinny to być owoce bogate w wodę. Dobrym wyborem będzie ogórek i cukinia , wykorzystane np. do zrobienia lekkiej sałatki. Jaki obiad jest najlepszy na upał? Gdy na dworze jest bardzo gorąco, raczej nikt nie ma ochoty na ciężki i dwudaniowy obiad. Zamiast zupy wybierzcie więc chłodnik , a na drugie danie przygotujcie sałatkę z warzywami i np. serem mozzarella, ryżem i kawałkami kurczaka. Czego lepiej nie jeść w trakcie upałów? Istnieją produkty, których lepiej się wystrzegać w upalne lato, ponieważ...

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Te przyprawy zostały skażone tlenkiem etylenu i trzeba je wyrzucić jak najszybciej. Macie je w domu?
Newsy
GIS wycofuje produkt spożywczy, który jest w każdym sklepie. Pod żadnym pozorem go nie kupujcie
Główny Inspektorat Sanitarny stale stoi na straży produktów pojawiających się na sklepowych półkach. Dzisiaj się pojawiła informacja, że wycofuje ze sprzedaży popularne lody.

Produkty znajdujące się w sprzedaży są pod ścisłą kontrolą Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Urząd nadzoruje nie tylko działanie danych placówek sklepowych, ale również artykuły spożywcze pojawiające się na ich półkach. Dzięki temu konsumenci mają pewność co do dobrej jakości nabywanych towarów. Wycofanie ze sprzedaży popularnych lodów W czwartek Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat, w którym poinformował o wycofaniu z bieżącej sprzedaży produktów marki M&M’s, a dokładniej lodów z orzechowymi cukierkami. Takie działania zostały podjęte, gdyż na konkretnych partiach artykułów spożywczych, nie umieszczono oznakowania w języku polskim, a także alergenów znajdujących się w ich składzie. Informacja dotyczy konkretnie produktu o nazwie „Peanut M&Ms Ice Cream” o wadze 62 g. Partie z niepełnym oznaczeniem to: 028D2DOE01, 028D3DOE01, 028E1DOE01. Według informacji zamieszczonych na opakowaniu, ostateczna data do spożycia to 31 grudnia bieżącego roku. Prowadzone działania przez GIS oraz dystrybutora O zaistniałej niefortunnej sytuacji, Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez firmę Mars Polska Sp z o.o. Dystrybutor prowadzi obecnie działania mające na celu wycofanie podanych partii artykułów spożywczych z obrotu. Cały proces jest nieustannie monitorowany przez GIS, który uważnie przygląda się przeprowadzanej akcji. Celem firmy Mars Polska Sp z o.o., jest szybkie usunięcie produktu ze sklepowych półek, aby uniknąć niepożądanych sytuacji, jak problemy zdrowotne czy konsekwencje alergiczne. Zalecenia dla konsumentów Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie apeluje do konsumentów, którzy mogliby nabyć w ostatnim czasie dany produkt, o...

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...