
Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem.
Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka?
Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę:
- Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy
- Wykazują właściwości przeciwrakowe
- Działają moczopędnie
- Wpływają na poprawę systemu odpornościowego
- Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne
- Działają pozytywnie na układ nerwowy
- Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego
- Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością
Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory?
Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe?
Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych.
Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów.
Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych artykułów, jeżeli chcecie wiedzieć, za pomocą jakiego noża pokroicie go na równiutkie kawałki.
W innym miejscu piszemy zaś o tym, komu jedzenie pomidorów może zaszkodzić: Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje