Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić
Flickr
Newsy

Które pomidory są zdrowsze: surowe czy przetworzone? Możecie się zdziwić

Pomidory są zdrowe w każdej postaci. Wielu jednak zdziwi się, że pomidory poddane obróbce termiczne wykazują jeszcze więcej cennych wartości odżywczych, takich jak np. zwiększona ilość likopenu.

Jedzenie świeżych pomidorów to dla wielu nie tylko przyjemne wrażenia smakowe, ale także pewne pozytywne odczucia natury psychologicznej. Chodzi oczywiście o naturalne połączenie świeżych warzyw ze zdrowym stylem życia i racjonalnym odżywianiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaki wpływ ma jedzenie pomidorów na zdrowie człowieka?

Nie od dzisiaj wiadomo, że jedzenie pomidorów przynosi waszemu organizmowi naprawdę wiele korzyści. Sprawdźcie sami tę krótką listę:

  • Zapobiegają wystąpieniu miażdżycy
  • Wykazują właściwości przeciwrakowe
  • Działają moczopędnie
  • Wpływają na poprawę systemu odpornościowego
  • Pozytywnie oddziałują na procesy trawienne
  • Działają pozytywnie na układ nerwowy
  • Neutralizują negatywne skutki promieniowania ultrafioletowego
  • Są małokaloryczne i pomagają w walce z otyłością

Tymczasem okazuje się, że surowe pomidory jedzone dotąd ze smakiem na zdrowie przez wielu Polaków wcale nie muszą być zdrowsze od tych przetworzonych. Jak to możliwe, że sosy i koncentraty poddane obróbce termicznej wykazują więcej zdrowotnych walorów niż świeże pomidory?

Zobacz także
Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Jak przechowywać pomidory? W plastikowej torebce, w lodówce czy na parapecie?

Tak tanich pomidorów w tym roku jeszcze nie było. Teraz w Biedronce tańsze aż o 50%

Tak tanich pomidorów w tym roku jeszcze nie było. Teraz w Biedronce tańsze aż o 50%

Dlaczego pomidory przetworzone są zdrowsze niż surowe?

Cała zagwozdka tkwi w substancji zwanej likopenem. Likopen zawarty jest zarówno w pomidorach surowych, jak i w tych przetworzonych. Mowa tu m.in. o daniach z pomidorów poddanych obróbce cieplnej, jak i np. o pomidorach suszonych.

Pomidory suszone zawierają nawet 2-3 razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Co to oznacza? Likopen to bardzo silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów. To właśnie ta substancja odpowiada za wiele pozytywnych cech zdrowotnych wynikających z jedzenia pomidorów.

Niezależnie od tego, co wykazały badania, jedzenie świeżych pomidorów wciąż powinno być stałym punktem w waszych jadłospisach. Przeczytajcie jeden z naszych artykułów, jeżeli chcecie wiedzieć, za pomocą jakiego noża pokroicie go na równiutkie kawałki.

W innym miejscu piszemy zaś o tym, komu jedzenie pomidorów może zaszkodzić: Kto nie powinien jeść pomidorów? U tych osób mogą powodować poważne komplikacje

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Flickr
Newsy
Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów z samego rana?
Lubicie pomidory? Lepiej uważajcie z ich jedzeniem z samego rana. Mogą sprawić więcej szkód, niż przynieść korzyści.

Pomidory są zdrowe i basta – ten temat nie podlega żadnej dyskusji. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz, czyli likopen, wiele cennych składników i minerałów. Ich spożycie pozytywnie wpływa na funkcje całego ludzkiego organizmu. Jest jednak jedna pora dnia, podczas której lepiej wystrzegać się spożycia pomidorów. Chodzi o śniadanie. Nie można zabronić nikomu oczywiście pysznej kanapki z serem, szynką, pomidorem i sałatą na pierwszy posiłek dnia, ale stanowczo niewskazane jest jedzenie samych pomidorów na czczo. Dlaczego? Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo? Szkodliwość jedzenia pomidorów z samego rana wynika z ich charakterystycznych właściwości. Zobaczcie zresztą sami, dlaczego nie powinno jeść się tych warzyw na początek dnia: Taniny zawarte w składzie pomidorów przyczyniają się do gorszego wchłaniania żelaza przez organizm człowieka Jedzone z rana pomidory przyczyniają się do podwyższenia poziomu kwasowości w przewodzie pokarmowym Jedzone z rana pomidory mogą pododawać dolegliwości zwłaszcza u osób cierpiących na tak zwany refluks żołądkowo-przełykowy Pomidorów nie powinny spożywać z rana także osoby przyjmujące regularnie leki przeciwzakrzepowe ze względu na witaminę K zawartą w pomidorach. Ten związek wpływa na obniżenie skuteczności takich właśnie medykamentów Zobacz też: Kto w ogóle nie powinien jadać pomidorów? Po jakie pomidory sięgać? Warto wiedzieć, jakie pomidory kupować w sklepach , by nie kupić takich, które dodatkowo podrażniają żołądek (m.in. malinowe). Jednym z mitów pokutujących w wielu polskich domach, jest ten, że nie powinno się jeść  ogórków i pomidorów razem. To nie jest prawda, ale faktem jest, że zdrowsze są pomidory przetworzone, oraz że lepiej nie łączyć pomidorów z twarożkiem .

Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
AdobeStock
Newsy
Które pomidory nadają się na przetwory, a które do sałatki? Polacy wciąż mylą gatunki na targu
Szykujecie się do robienia przetworów? Sprawdźcie, które pomidory najlepiej się do tego nadają.

Na krzakach już dojrzewają pomidory, a to oznacza otwarcie sezonu na te warzywa. To właśnie teraz warto jeść ich jak najwięcej, gdy w sklepach i na targach są świeże pomidory z polskich upraw. Te zdrowe warzywa warto jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone - na przykład w formie zup, przecierów czy domowego koncentratu.  Można kupić różne odmiany pomidorów i warto wiedzieć, które z nich są idealne na przecier, a które na kanapkę czy do sałatki - to ma całkiem duże znaczenie! Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze pomidory.  Najlepsze pomidory do przetworów i na surowo  Pomidor pomidorowi nierówny - ta zasada sprawdza się w wielu dziedzinach życia i znajduje zastosowanie także w kuchni. Jeżeli zamierzacie przygotować domowe przetwory z pomidorów na zimę, wybierzcie te o podłużnym kształcie oraz bawole serca. Te pomidory są duże, bardzo soczyste i słodkie.  Z kolei amatorzy smażonych pomidorów powinni wybierać odmianę zieloną, pomidory daktylowe i wszystkie o podłużnym kształcie, takie jak rzymskie, śliwkowe i paprykowe. A jeśli chcecie zrobić sałatkę ze świeżych pomidorów lub położyć je na kanapkę, macie spore pole do popisu. W tym celu doskonale nadają się pomidory: daktylowe żółte pomarańczowe malinowe paprykowe koktajlowe Wybór nieodpowiedniego gatunku pomidora do zjedzenia na surowo często kończy się rozczarowaniem. Nieświadomi różnic klienci kładą na kanapki mączyste, mało intensywne w smaku pomidory, które... świetnie sprawdzą się na przykład podczas przygootwywania domowego ketchupu! Korzyści z jedzenia pomidorów Jeżeli w wyborze odmiany pomidorów chcecie kierować się głównie korzyściami zdrowotnymi, wybierzcie pomidory malinowe i czerwone, które mają najwięcej likopenu - związku chemicznego występującego w...

Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
AdobeStock
Newsy
Ta odmiana pomidorów jest najzdrowsza. Jedzcie codziennie, a opóźnicie pojawienie się zmarszczek
W sklepach wybór pomidorów jest całkiem spory - jedne lepiej nadają się do przetworów, a inne do sałatek. A które z nich są najzdrowsze dla organizmu?

Cały czas trwa sezon na pomidory, a to oznacza, że należy jeść ich jak najwięcej. Dlaczego? Warzywa te zawierają mnóstwo witamin i cennych dla zdrowia składników, a jak wiadomo najlepsze są świeże pomidory, rosnące na słońcu. Czyli te, które można kupić właśnie teraz (oczywiście od sprawdzonych dostawców). Wspomogą organizm na wiele sposobów, a nawet mogą pomóc w profilaktyce przeciwstarzeniowej. W jaki sposób? Tego dowiecie się z naszego artykułu.  Dlaczego warto jeść pomidory? Czy pomidory są zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista - tak! Znajduje się w nich bardzo dużo witaminy C. Już jeden spory pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę w 60 procentach. Znajduje się w nich też witamina E, odpowiedzialna za kondycję naszych oczu, oraz: witaminy z grupy B potas magnez wapń żelazo beta-karoteny Które pomidory są najzdrowsze? Obecnie za jedną z najzdrowszych odmian pomidorów uważa się pomidory rzymskie, inaczej śliwkowe. Mają one charakterystyczny, lekko podłużny kształt, przypominający właśnie rzeczoną śliwkę. To, co czyni ich tak polecaną odmianą pomidorów jest zawartość likopenu. Znajduje się go aż o 30 procent więcej niż w innych pomidorach. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki. A te odpowiadają m.in. za procesy starzeniowe w organizmie, dlatego jeżeli chcecie nieco spowolnić oznaki upływu czasu na skórze i w całym ciele, dobrze jest włączyć do swojej diety produkty bogate w przeciwutleniacze - na przykład pomidory rzymskie. Ponadto likopen odpowiada za wspomaganie układu krążenia.  Jak wykorzystać pomidory rzymskie (śliwkowe)? Ta odmiana pomidorów poza doskonałym właściwościami zdrowotnymi odznacza się także zwartym miąższem, twardą...

Najlepsza zupa pomidorowa
motorek70/gotujmy.pl
Newsy
Dodajecie pomidory w puszce do zupy pomidorowej? Robicie błąd! Składnik w nich zawarty, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy
Nieważne czy produkty są nafaszerowane tłuszczami trans czy są aż tak przetworzone, że trudno jest rozpoznać w nich prawdziwe składniki. Jedno jest pewne, wszystkie szkodzą.

Pomidory w każdej postaci są pyszne, czy to na kanapce czy w zupie pomidorowej. Każda z nich ma wiele właściwości, nie tylko smakowych. Jak się okazuje nie wszystkie formy pomidorów są dobre dla organizmu. Naukowcy odradzają korzystania z pomidorów z puszek. Dlaczego?  Zdrowsze po przetworzeniu Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które są zdrowsze po obróbce termicznej. Wówczas wytwarza się w nich więcej likopenu, czyli organicznego związku chemicznego z grupy karotenów - naturalnych pigmentów. Likopen ma cenne właściwości dla organizmu m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Jego bardzo ważną cechą jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Jest szczególnie ważny dla mężczyzn. Szkodliwy materiał Każde pożywienie w puszce zawiera związek BPA (bisfenol A). Wykorzystuje się go głównie przy produkcji tworzyw sztucznych oraz jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych. Używa się go również przy tworzeniu tańszych kosmetyków, reflektorów samochodowych a nawet monitorów komputerowych. To kontrowersyjny związek mający negatywny wpływ na zdrowie. Dana substancja obciąża nie tylko jelita, serce czy trzustkę, ale również może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu II i nowotworów! Lepiej świeże niż z puszki Związek BPA znajdujący się w puszkach, jest szkodliwy dla organizmu. Szczególną uwagę należy zachować, jeśli chodzi o pomidory. Kwasowość tych warzyw powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Trzeba podkreślić, że te pomidory nie są złe. Zaleca się jednak korzystanie ze świeżych bądź w ostateczności wybieranie tych w szklanych słoikach czy pudełkach niezawierających BPA. Szkodliwe substancje ukryte w opakowaniach, mogą być przyczyną...