Kotlety korsarza to kurczak pokrojony w kostkę, z dodatkiem ananasa i sera żółtego. Tak przygotowane danie jest sycące i pyszne, dlatego kotlety te będą świetną alternatywą dla tradycyjnej piersi z kurczaka. Idealnie komponują się z frytkami, będą więc również świetnym pomysłem na obiad dla dzieci. Podpowiadamy, jak je przyrządzić i z czym podać.

Jak zrobić soczyste kotlety korsarza

Przygotowanie kotletów z siekanego kurczaka jest dziecinnie proste. Nie musimy też kupować do nich żadnych egzotycznych składników, wystarczy, że mamy w lodówce:

  • pierś kurczaka,
  • kilka plastrów ananasa,
  • ser żółty,
  • jajka,
  • mąkę.

Warto jednak przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że nasza potrawa będzie pyszna i soczysta, a kotleciki nie będą się rozpadały. Przede wszystkim sięgajmy po świeże mięso ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu danie zyska na smaku, a my unikniemy ewentualnych nieprzyjemności żołądkowych.

Inną ważną kwestią jest smażenie kotlecików. Zanim wyłożymy je na patelnię, upewnijmy się, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. To zagwarantuje nam, że kotlety nie rozsypią się na kawałki podczas serwowania i nie będą nieprzyjemnie nasiąknięte olejem.

Zobacz także:

Z czym podawać kotlety korsarza

Kotlety korsarza to uniwersalne danie, dlatego będzie pasowało do niemal wszystkich dodatków. Możemy zaserwować je tradycyjnie, z tłuczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też:

  • pieczone warzywa korzeniowe,
  • puree z batatów,
  • frytki z selera.

Nie zapominajmy też zbilansować naszą potrawę o świeże i chrupiące warzywa, np. w postaci sałatki coleslaw, sałatki z botwinki albo surówki z czerwonej kapusty.

Sprawdzony przepis na kotlety korsarza

Składniki:

  • pierś z kurczaka 500 g
  • ser żółty 200 g
  • por 200 g
  • ananas w plastrach 400 g
  • jajka 2 szt.
  • mąka 30 g
  • ostra papryka 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • olej 60 ml

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na plasterki. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (możemy również wykorzystać ananasa w puszce).
  2. Na patelnię wlewamy 15 ml oleju i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy pora i podsmażamy go przez 3-4 minuty, aż zmięknie.
  3. Do większej miski wrzucamy mięso, ananasa i ser żółty. Dodajemy podsmażonego pora (warto go wcześniej odsączyć z pozostałego tłuszczu, np. na ręczniku papierowym). Dodajemy mąkę, przyprawy oraz rozbełtane jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na większą patelnię wlewamy pozostały olej i ustawiamy na średniej mocy palnika. Rękami (możemy namoczyć je w mące) formujemy kotleciki, a następnie układamy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Smażymy przez 3-4 minuty, po czym przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy przez kolejne 4 minuty.
  5. Gdy kotlety będą miały rumiany kolor, odwracamy je na drugą stronę i smażymy bez przykrycia przez 2-3 minuty (lub do uzyskania złotego koloru). Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu (np. na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym). Jeśli chcemy uniknąć smażenia, możemy upiec je w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 minut.

Kotlety korsarza świetnie smakują na ciepło, zbilansowane świeżą sałatą i np. puree ze szpinakiem. Możemy je też spakować do torby i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.