Smaczne i proste do wykonania placki ziemniaczane to bardzo wdzięczne danie. Wymaga niewielu składników i nie trzeba mieć nawet wprawy w gotowaniu, by usmażyć talerz tych wspaniałości na obiad.
A do tego jest to przepis, który da się z powodzeniem modyfikować. Można do ziemniaków dodać na przykład startą cukinię czy marchewkę. Wówczas placki zyskują ciekawy smak i mają nieco inną konsystencję. Warto też eksperymentować z przyprawami i innymi dodatkami - na przykład Czesi do swoich placków ścierają słuszną ilość świeżego czosnku.
Zostańmy jednak w Polsce. Poniżej znajdziecie przepis na bieszczadzkie bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z twarogiem. Jeżeli jeszcze ich nie próbowaliście, to gorąco polecamy nadrobić zaległości.
Zobacz także:
Przepis na bieszczadzkie bandurjanki
Składniki:
-
1 kostka półtłustego twarogu (około 200-250 g)
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
1 duża cebula
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na małych oczkach tarki.
-
Twaróg wystarczy pokruszyć, ale możecie go dokładniej rozdrobnić widelcem. Wsypcie go do miski ze startymi ziemniakami.
-
Obierzcie cebulę i posiekajcie ją bardzo drobno. Polecamy jednak zamiast noża użyć tarki i zetrzeć cebulę tak, jak ziemniaki.
-
Dodajcie ją do masy wraz z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Doprawcie solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo starannie wymieszajcie, aż składniki się połączą.
-
Rozgrzejcie na dużej patelni olej. Gdy będzie już gorący, wykładajcie łyżką porcje ciasta i formujcie je w kształt placków.
-
Smażcie placki z obu stron, aż się ozłocą.
-
Gotowe placuszki polecamy od razu po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu ze smażenia.
Tak przygotowane bandurjanki smakują najlepiej z kwaśną śmietaną. Będą też bardzo dobre na słodko - wystarczy wówczas użyć mniej soli do masy i pominąć pieprz i cebulę, a placki przed podaniem posypać szczyptą cynamonu oraz cukrem. Smacznego!