Smaczne i proste do wykonania placki ziemniaczane to bardzo wdzięczne danie. Wymaga niewielu składników i nie trzeba mieć nawet wprawy w gotowaniu, by usmażyć talerz tych wspaniałości na obiad.

A do tego jest to przepis, który da się z powodzeniem modyfikować. Można do ziemniaków dodać na przykład startą cukinię czy marchewkę. Wówczas placki zyskują ciekawy smak i mają nieco inną konsystencję. Warto też eksperymentować z przyprawami i innymi dodatkami - na przykład Czesi do swoich placków ścierają słuszną ilość świeżego czosnku. 

Zostańmy jednak w Polsce. Poniżej znajdziecie przepis na bieszczadzkie bandurjanki, czyli placki ziemniaczane z twarogiem. Jeżeli jeszcze ich nie próbowaliście, to gorąco polecamy nadrobić zaległości. 

Zobacz także:

Przepis na bieszczadzkie bandurjanki

Składniki:

  • 1 kostka półtłustego twarogu (około 200-250 g)

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 duża cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na małych oczkach tarki. 

  2. Twaróg wystarczy pokruszyć, ale możecie go dokładniej rozdrobnić widelcem. Wsypcie go do miski ze startymi ziemniakami.

  3. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją bardzo drobno. Polecamy jednak zamiast noża użyć tarki i zetrzeć cebulę tak, jak ziemniaki. 

  4. Dodajcie ją do masy wraz z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Doprawcie solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo starannie wymieszajcie, aż składniki się połączą.

  5. Rozgrzejcie na dużej patelni olej. Gdy będzie już gorący, wykładajcie łyżką porcje ciasta i formujcie je w kształt placków. 

  6. Smażcie placki z obu stron, aż się ozłocą. 

  7. Gotowe placuszki polecamy od razu po zdjęciu z patelni odłożyć na chwilę na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu ze smażenia. 

Tak przygotowane bandurjanki smakują najlepiej z kwaśną śmietaną. Będą też bardzo dobre na słodko - wystarczy wówczas użyć mniej soli do masy i pominąć pieprz i cebulę, a placki przed podaniem posypać szczyptą cynamonu oraz cukrem. Smacznego!