Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane są typowo polskim daniem. Jednak nic bardziej mylnego - to samo danie (choć z pewnymi niewielkimi różnicami) przyrządza się także w Niemczech, na Ukrainie, na Białorusi, w Szwajcarii, w Izraelu, a nawet w Wielkiej Brytanii.
Uwielbiają je też nasi sąsiedzi z południa, czyli Czesi i Słowacy. Można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że czeskie placki, czyli bramboráky, są jeszcze smaczniejsze niż polskie. W czym więc tkwi ich sekret?
Jak robi się czeskie placki ziemniaczane?
Do polskich placków używa się jedynie ziemniaków, jajka, mąki, soli i pieprzu oraz cebuli, która nadaje im smak. Czesi wpadli jednak na inny pomysł i do masy na placki dodają sporą ilość… czosnku zamiast cebuli. Dzięki niemu danie ma zupełnie inny, głębszy aromat i smakuje wyśmienicie.
Zobacz także:
Nasi sąsiedzi nie boją się też przypraw i dodają do placków na przykład majeranek i kminek, dzięki czemu placki są jeszcze bardziej aromatyczne. Wykorzystajcie poniższy przepis na bramboráky i sami oceńcie, które placki są dla was smaczniejsze.
Przepis na bramboráky, czyli placki ziemniaczane po czesku
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
3-4 ząbki czosnku
-
85 g mąki pszennej
-
pół łyżeczki kminku
-
pół łyżeczki majeranku
-
pół łyżeczki pieprzu
-
1 płaska łyżeczka soli
Oraz olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
-
Najpierw obierzcie ziemniaki, a następnie zetrzyjcie je na tarce, na małych oczkach.
-
Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę (można go też zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki).
-
Starte ziemniaki możecie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodajcie do nich jajko, kilka łyżek mąki pszennej (ok. 85 g), po pół łyżeczki majeranku, kminku i pieprzu oraz płaską łyżeczkę soli. Na koniec jeszcze składnik obowiązkowy, czyli czosnek.
-
Wszystko razem dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą.
-
Rozgrzejcie na dużej patelni tłuszcz - najlepiej smalec. Jeżeli za nim nie przepadacie, możecie użyć oleju, np. rzepakowego.
-
Za pomocą łyżki wykładajcie na patelnię porcje placków tak samo, jak na polskie placki ziemniaczane.
-
Smażcie na średnim ogniu z obu stron, aż się przyrumienią.
-
Gotowe placki odkładajcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które odsączą nadmiar tłuszczu ze smażenia.
I gotowe! Tak przygotowane bramboráky podajemy z kwaśną śmietaną. Pasuje też do nich kapusta duszona z dodatkiem wędzonego boczku lub innego mięsa - tak podaje się bramboráky na Słowacji.