Korek od wina nie daje się wyciągnąć? Wystarczy, że rozetrzecie dłonie
Adobe Stock
Newsy

Korek od wina nie daje się wyciągnąć? Wystarczy tylko, że odkręcicie kran

Tylko krok dzieli was od wychylenia lampki dobrego czerwonego wina. Ten krok to odkorkowanie butelki. Niestety, czasem jak na złość korek nie chce wyjść. Jeżeli dłużej będziecie się z nim mocować może się ukruszyć. Co robić w takiej sytuacji? 

Korki od wina to dla wielu trudny temat. Dlaczego? Nieszczęsne korki są po prostu oporne i kruche. Trudno je wyciągnąć, a gdy się ułamią, trzeba je już wepchnąć do środka. A następnie przelewać całe wino do karafki, by nie przeszło ich smakiem. Jak widać, korki lubią utrudniać życie i dostęp do wina. Istnieje jednak coraz więcej sposobów i pomysłów, jak poradzić sobie z ich wyciąganiem, nawet gdy nie macie korkociągu. 

W jaki sposób można wyciągnąć zaklinowany korek? 

Jeżeli korek zbyt mocno utkwił w butelce i nie możecie go wyciągnąć korkociągiem, to najlepszym sposobem na otwarcie trunku jest rozgrzanie szyjki butelki. Możecie spróbować to zrobić pocierając ją dłońmi, a jeżeli to nie poskutkuje, włożyć pod strumień gorącej wody. Szkło rozszerza się pod wpływem ciepła i korek wychodzi bez trudu. 

Możecie też skorzystać z naczynia z gorącą wodą. Jest to odpowiedni sposób, gdy trzeba otworzyć czerwone wino przeznaczone do przygotowania grzanego wina. Po prostu zanurzcie butelkę w pojemniku z gorącą wodą, a gdy się podgrzeje, korek zostanie wypchnięty.

Musicie śledzić cały proces i pomóc wyskakującemu korkowi we właściwym czasie. Chociaż, jeśli butelka jest wypoziomowana, a nie pod kątem, korek po prostu z niej wyleci i nic złego się nie stanie. 

Zobacz także
jak otworzyć wino bez korkociągu

Jak otworzyć wino, gdy nie mamy korkociągu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy...

Joanna Jabłczyńska zdradza kulisy "Na Wspólnej". Wiemy co aktorzy mają w kieliszkach gdy piją wino, a co gdy piją piwo

Joanna Jabłczyńska zdradza kulisy „Na Wspólnej". Co aktorzy mają w kieliszkach, gdy piją wino albo piwo?

W jaki jeszcze sposób można usunąć oporny korek? 

W sytuacji, gdy nie macie dostępu do ciepłej wody, czyli jesteście np. gdzieś w plenerze przy ognisku - możecie wykorzystać ciepło ognia. Po prostu podgrzejcie szyjkę butelki nad płomieniem, działając na miejsce, w którym kończy się korek. Niepożądany element wyskoczy lub zacznie wystawać na tyle, że da się go chwycić i wyciągnąć.

Uważajcie tylko na jedną rzecz - nie nalewajcie wina od razu. Szyjka butelki może pęknąć od nagłego spadku temperatury. 

Jak widzicie, sposobów na usunięcie zaklinowanego korka jest przynajmniej kilka. Nie potrzeba do nich wymyślnych urządzeń. Wystarczą ręce, ciepła woda lub płomień zapalniczki. Z taką wiedzą nawet trudne warunki, nie przeszkodzą wam cieszyć się smakiem dobrego wina. 

Źródło: sposobnawszystko.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak otworzyć wino bez korkociągu
Pixabay
Newsy
Jak otworzyć wino, gdy nie mamy korkociągu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy...
Macie wino, ale zepsuł się wam korkociąg? Nic straconego! Dzięki tej sztuczce łatwo pozbędziecie się korka z butelki.

Pewnie nie raz zdarzyło się wam, że podczas wakacyjnego urlopu w wynajmowanym domku lub pensjonacie, nabraliście ochoty na wino, więc natychmiast wybraliście się po butelkę do sklepu. Wracacie, szukacie w szufladach korkociągu i z przerażeniem stwierdzacie, że go nie ma! Jak więc otworzyć wino w inny sposób? Na szczęście istnieje bardzo prosta sztuczka, dzięki której pozbędziecie się korka bez trudu (i bez korkociągu). Potrzebujecie jedynie noża i trochę siły! Jak otworzyć wino bez korkociągu? Jeśli zaprosiliście znajomych na kolację i okazało się, że wasz korkociąg gdzieś zaginął, to nic straconego! Istnieje sporo ciekawych sztuczek, dzięki którym otworzycie wino innymi sposobami. Najlepszy to oczywiście klasyczne zastąpienie korkociągu nożem . Poniżej opisaliśmy ten i jeszcze kilka innych trików, dzięki którym łatwo pozbędziecie się korka. Pamiętajcie tylko o tym, że każdy z tych sposobów wykorzystujecie na własną odpowiedzialność! Wyciągniecie korka wymaga sporej siły, a używanie w tym celu innych przedmiotów niż korkociąg, może być niebezpieczne, dlatego musicie być bardzo ostrożni. #1 Nóż zamiast korkociągu To chyba najbardziej znany sposób. Weźcie ostry nóż średniej wielkości i wbijcie w korek. Złapcie mocno butelkę i powolnym, mocnym ruchem wyciągajcie korek ze środka. #2 Korek do środka Po co się męczyć z wyciąganiem korka, skoro można go po prostu wbić do środka butelki? Czytelnicy pamiętający studenckie czasy na pewno doskonale znają ten sposób! Wystarczy znaleźć wąski i podłużny przedmiot – najlepiej nadaje się do tego duża, drewniana łyżka. Owińcie szyjkę butelki szmatką (na wypadek, gdyby ulało się trochę wina), oprzyjcie koniec łyżki na korku i po prostu powoli i mocno wbijajcie go do środka butelki. I gotowe! #3 Śrubokręt...

do czego służy korek od szampana
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie korka od szampana. Będziecie żałować, że nie znaliście tego triku wcześniej
Co można zrobić z korkiem od szampana? Na pewno nie znaliście tej sztuczki!

Zbliżający się Sylwester to idealna okazja do tego, by nauczyć się różnych imprezowych trików! Z pewnością zaszokujecie swoich gości popisując się sztuczkami, z których słyną barmani. Większość z nich jest trudna i wymaga wielu miesięcy ćwiczeń, ale niektórych można się nauczyć bardzo szybko. Doświadczony barman ma w zanadrzu kilka trików, które niekoniecznie muszą być efektowne, ale są bardzo praktyczne. Dziś przedstawiamy wam jeden z nich, który na pewno przyda się nie tylko w trakcie noworocznego przyjęcia, ale i innych uroczystości na których pije się szampana! Do czego służy kolorowa zatyczka w korku od szampana? Być może czasami zastanawialiście się, do czego służy charakterystyczna kolorowa zatyczka w korku od szampana. W końcu reszta win ma tradycyjny korek, dlaczego więc wino musujące (czyli szampan) jest sprzedawany w butelkach z plastikowym korkiem? Odpowiedź może was naprawdę zdziwić! Opakowania wielu produktów są wyposażone w różne udogodnienia, które mają ułatwić korzystanie z nich – choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Nie inaczej jest w przypadku szampana! Musujące napoje, jeśli po otwarciu nie zostaną ponownie zamknięte za pomocą nakrętki lub korka, szybko tracą bąbelki i stają się niezbyt smaczne. Jeśli pijecie napoje z plastikowej butelki, to nie jest to jakiś duży problem. Niestety, korek od szampana dość trudno wciska się do butelki i otwiera z powrotem. Wyjścia są dwa – albo wypijecie wino szybko, by od razu wyrzucić butelkę, lub wykorzystacie ten prosty trik! Sprytny trik z zawleczką Wiecie, do czego służy kolorowa „czapeczka” z wierzchu plastikowego korka od szampana? Do bezproblemowego otwierania i zamykania butelki! Wystarczy odciąć dolną część korka za pomocą noża, wsadzić go do butelki, a kolorową...

Jak otworzyć szampana? Zróbcie tak jak radzimy a nie będzie huku, wystrzałów i  piany
Adobe Stock
Newsy
Jak otworzyć szampana? Pamiętajcie o tej 1 zasadzie, a nie będzie huku, wystrzałów i piany
Skoro chcecie wznieść toast szampanem, zróbcie to mając trunek w kieliszkach, a nie na podłodze i stole. Są też inne powody, dla których warto wiedzieć, jak prawidłowo otworzyć butelkę szampana.

Kto z was nie brał udziału w uroczystościach z rozlewaniem szampana, podczas którego korek wyskakiwał z hukiem, a musujący trunek rozlewał się poza kieliszki? Tak wcale nie musi być. Strzelające korki i lejące się wino pokazują, że otwierający nie panuje nad butelką szampana. Prawidłowo i elegancko otwarty szampan to ciche pyknięcie korka, który zostaje w ręku i nie spieniony, musujący trunek, który w całości znajdzie się w kieliszkach. Przedstawiamy wam krótki kurs otwierania szampana Jak poprawnie otwierać szampana? Największą tajemnicą prawidłowego otwierania szampana jest…. temperatura szampana. Przed otwarciem butelkę z trunkiem należy schłodzić do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Można to zrobić w lodówce, wkładając butelkę na 5 minut do zamrażalnika lub zimą wystawiając na balkon. Można schłodzić go także w specjalnym kubełku z lodem. Schłodzenie jest ważne, ponieważ niska temperatura zmniejsza ciśnienie w środku, co powoduje, że płyn nie będzie starał się wypchnąć korka. Otwieranie szampana krok po kroku Schłodźcie szampana do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Zdejmijcie folię z korka i lekko odkręćcie druciki, a następnie zdejmijcie je. W trakcie otwierania weźcie butelkę do jednej ręki, przechylcie pod kątem 45 stopni, drugą ręką chwyćcie korek mając cały czas kontrolę nad nim. Przytrzymujcie korek ręką i kręćcie butelką, a nie korkiem. Po chwili korek powinien zostać wam w ręku wydając ciche pyknięcie. Jak nalewać szampana i do jakich kieliszków? Schłodzonego szampana wlewa się do kieliszków zaraz po otwarciu, pod warunkiem, że otworzyliście go prawidłowo i piana nie wylewa się z butelki. Drugą wartością chłodzenia szampana jest to, że nie tworzy się na nim nadmierna ilość piany, a musujący płyn można bezpiecznie nalewać...

rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania...