Są dania, które bez koperku po prostu się nie obejdą. Na przykład młode ziemniaki - będą smaczne z samą solą, ale bez koperku to jednak nie to samo. Jest on również obowiązkowym dodatkiem do botwinki, młodej kapusty i różnych innych zup jarzynowych, którym nadaje wspaniałego smaku i aromatu. 

Świeży koperek ma niestety to do siebie, że bardzo szybko więdnie. Szczególnie latem, przy wysokich temperaturach. Można jednak łatwo temu zapobiec, dzięki czemu koperek długo będzie świeży i smaczny. 

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Prostym sposobem na zachowanie świeżości koperku na długo jest zamknięcie go w słoiku. I, wbrew pozorom, wcale nie potrzeba do tego wody. Postępujcie według poniższych kroków:

Zobacz także:

  1. Gdy tylko przyniesiecie do domu świeży koperek, podzielcie pęczek i przekrójcie go na 2-3 równe części (w zależności od tego, jak jest duży).

  2. Pęczek koperku włóżcie do czystego i suchego słoika.

  3. Zakręćcie mocno słoik i odstawcie do lodówki.

I gotowe! Przechowywany w ten sposób koperek będzie świeży i smaczny nawet do 3 miesięcy.

Czy koperek można mrozić?

Kolejnym sposobem na przechowywanie koperku przez długie miesiące jest mrożenie. Zalecamy, by nie zamrażać jednak całych pęczków. Zamiast tego, koperek należy posiekać i przesypać do zamykanego pojemnika albo woreczka i włożyć do zamrażarki.

Dobrym pomysłem jest podzielenie koperku na kilka mniejszych porcji, by rozmrażanie było łatwiejsze. Z kolei łodygi również warto zamrozić (osobno) i dodać później do wody, w której będą gotowały się ziemniaki. Łodygi dodadzą warzywom smaku i aromatu. 

Jak uprawiać koperek w doniczce?

Co prawda koperek można kupić w sklepie, ale z powodzeniem da się go uprawiać także w doniczce - zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. W sklepie ogrodniczym należy kupić nasiona i wysiać je do ziemi.

Robi się to przez całą wiosnę i lato, aż do jesieni. Koperek wzejdzie już po około 2 tygodniach, a po miesiącu od wysiania nadaje się już do zerwania. Wystarczą małe doniczki lub skrzynki, ustawione na stanowisko wschodnim lub zachodnim - koperek nie toleruje bowiem bardzo ostrego słońca.