Obecność niewielkiej ilości szronu na ściankach zamrażalnika jest absolutnie normalna. Spowodowana jest zazwyczaj intensywnym użytkowaniem urządzenia i częstym otwieraniem drzwiczek. Sprawczynią oblodzenia jest para wodna, która dostaje się wtedy do wnętrza i zamarza na produktach i ścianach komory. 

Jaki są przyczyny nadmiernego oblodzenia zamrażarki? 

Nadmierne oszronienie urządzenia, może być wynikiem kilku różnych czynników. Najczęściej występujące jest uszkodzenie uszczelki zamrażarki, która tym samym przestaje odpowiednio izolować jej wnętrze.  

Istnieje również dość błahy powód oblodzenia, a mianowicie niedokładne zamykanie drzwiczek. W takiej sytuacji dość szybko pojawi się gruba warstwa szronu w okolicach wejścia do komory. 

Zobacz także:

Uszkodzony termostat i problem z modułem sterującym również będą przyspieszać i zwiększać narastanie lodowej powłoki. Z tymi jednak problemami poradzi sobie jedynie fachowiec. 

Wstawianie do zamrażalnika niedomkniętych opakowań produktów, sprawi, że zarówno w ich wnętrzu jak i w samym urządzeniu będzie pojawiać się śnieg. Warto więc sprawdzać dokładnie wszystkie pudełka i torebki, które wkładacie do środka. 

Jak zabezpieczyć ścianki przed tworzeniem się na nich lodu? 

Gdy już rozmrozicie zamrażarkę i oczyścicie ją ze wszystkich lodowych pozostałości przystąpcie do zabezpieczenia zamrażarki na przyszłość. Umyjcie ciepłą wodą z płynem do naczyń, a następnie dokładnie wysuszcie. Na tak przygotowane ścianki nałóżcie za pomocą wacika olej lub glicerynę. Takie natłuszczenie zabezpieczy powierzchnie i spowolni tworzenie się lodu. 

Pamiętajcie jednak o szczelnym zamykaniu drzwiczek i pudełek, a także o regularnym utrzymywaniu czystości urządzenia. 

Jak dbać o zamrażarkę? 

Korzystając z zamrażarki, warto pamiętać o kilku zasadach: 

  • Nie należy przechowywać zbyt dużej ilości produktów w komorze chłodzącej. 
  • Zamrażalnik wymaga regularnego czyszczenia, za pomącą wody z delikatnym detergentem. 
  • Brzydkie zapachy usuwa się, przecierając powierzchnie wodą z octem. 
  • Jeżeli w komorze nagromadzi się zbyt dużo lodu, zamrażalkę należy rozmrozić. 
  • Fragmentów lodu, nie wolno pozbywać się za pomocą ostrych narzędzi. Grozi to uszkodzeniem urządzenia i własnego ciała. 

Źródło: all-dom.pl, rudawkuchni.pl