Siedzący tryb życia i niewłaściwa dieta prowadzą do odkładania się nadprogramowego tłuszczu. Takie niepożądane kilogramy negatywnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na psychikę. Warto więc zadbać o właściwą wagę, ustalając nową dietę i wspomagając się tym pysznym, oczyszczającym koktajlem na bazie grejpfruta. 

W jaki sposób grejpfruty wspierają odchudzanie? 

Eksperci potwierdzają, że grejpfrut to jeden z cenniejszych owoców w walce ze zbędnymi kilogramami. Ma szereg działań prozdrowotnych, w tym pomaga regulować poziom glukozy we krwi. A jak wiadomo, większość osób otyłych zmaga się z podwyższonym cukrem. 

Grejpfruty to owoce niskokaloryczne, które ułatwiają spalanie tłuszczu i przyspieszają przemianę materii. Zawierają w sobie duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości, a także wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów. 

Jak działa imbir i cynamon w redukcji wagi? 

Obok grejpfrutów w koktajlu znajdują się dwie aromatyczne przyprawy, których zadaniem jest nie tylko ulepszenie smaku soku, lecz również wsparcie procesu odchudzania. 

Zobacz także:

Cynamon wspiera odchudzanie na kilka sposobów, m.in. podnosząc temperaturę ciała. Zmusza to organizm do wydatkowania energii w celu zmniejszenia ciepłoty. Z kolei zawarte w nim polifenole redukują skutecznie przyrost tkanki tłuszczowej. Pomaga również w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy i cholesterolu. 

Imbir z kolei pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga pracę jelit. Włączenie go do codziennej diety spowolni odkładanie tkanki tłuszczowej i przyspieszy metabolizm. 

Przepis na koktajl „pogromca wagi” z 3 składników 

Składniki: 

  • 2 grejpfruty 
  • kawałek korzenia imbiru 
  • ½ szklanki wody 
  • ½ łyżeczki cynamonu 

Sposób przygotowania i wykorzystania: 

  1. Wyciśnijcie sok z dwóch grejpfrutów, dodajcie wodę i wsypcie cynamon. 
  2. Zetrzyjcie na drobnych oczkach mały kawałek korzenia imbiru i wrzućcie do soku. 
  3. Całość dokładnie wymieszajcie. 
  4. Pijcie codziennie wieczorem przez okres 14 dni. Powodzenia! 

Źródło: rudawkuchni.pl