Kiszone grzyby to doskonała, lecz wciąż niezbyt znana u nas metoda konserwacji grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskują na popularności, a to ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego warto pokusić się również o ukiszenie owoców grzybobrania. Przepis na nie jest dość łatwy, więc nie musicie mieć dużego doświadczenia w kiszeniu. Sami zobaczcie.
Jak kisić grzyby?
Do zrobienia kiszonych grzybów potrzebujecie kamionkowego naczynia lub dużego słoika. Słój przed kiszeniem musicie dokładnie umyć i wyparzyć.
Możecie kisić różne grzyby: koźlaki, rydze, podgrzybki, borowiki, opieńki lub maślaki. Starajcie się wybierać egzemplarze młode, świeżo zebrane, jędrne, bez skaleczeń i nierobaczywe.
Zobacz także:
Przyprawy, które wykorzystacie do kiszenia, są podobne jak do marynowania. Gwoździem programu jest tu zalewa i sposób przechowywania. Oddzielnie kiście nóżki i kapelusze oraz zawsze układajcie grzyby kapeluszami do góry.
Przepis na kiszone grzyby
Składniki (słoik 1,2 l):
-
1 kg świeżych grzybów leśnych
-
2 duże cebule
-
100 g cukru
-
sól
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
czosnek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Grzyby dokładnie wyczyśćcie i opłuczcie wodą (nie moczcie ich zbyt długo). Następnie oddzielcie kapelusze od nóżek.
-
Do garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę soli. Umieśćcie grzyby i obgotujcie je. Powinno to trwać około 5 minut.
-
Oddzielcie kapelusze od nóżek. Kisi się je osobno.
-
Cebule obierzcie z łupin, pokrójcie w pióra. Na dno dużego słoja wyłóżcie trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóżcie warstwę grzybów i posypcie solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna zostać warstwa cebuli.
-
Zagotujcie w garnku szklankę wody z cukrem i zalejcie nią grzyby w słoju. Znajdźcie mały talerzyk, którym obciążycie kiszonkę (na jego wierzch połóżcie spory kamień).
-
Słoik z grzybami odstawcie w ciepłe, zacienione miejsce na 3 tygodnie. Następnie przełóżcie je do mniejszych słoików i wstawcie do lodówki.
Smacznego!
Źródło: fajnegotowanie.pl