Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a dodatkowe kilogramy znikną
Wikimedia Commons
Newsy

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Kawa z tym dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia i zgubienie zbędnych kilogramów. Przyspiesza metabolizm i wzmacnia proces termogenezy, dzięki czemu pomaga spalać kalorie i tkankę tłuszczową. Pijcie, ją codziennie, a wkrótce zmieścicie się w stare jeansy. 

Kawa to zawsze dobry pomysł na poranek. Pobudza i dodaje energii do zmagań z kolejnym dniem. Mała czarna, latte, cappuccino - czasem w tej postaci kawa staje się nawet prawdziwym deserem. Dodając do niej właściwe składniki, możecie uczynić z kawy sprzymierzeńca w bitwie o idealną figurę. Zobaczcie, czym powinniście ją wzbogacić. 

Dlaczego kawa z imbirem i cynamonem pomaga schudnąć? 

Kawa z imbirem ma korzenny smak i wyjątkowy aromat. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tego napoju. Tym bardziej że wykazuje również dobroczynny wpływ na figurę.  

Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające, a także aktywujące komórki do spalania zbędnego tłuszczu. Czarna kawa to napój niskokaloryczny i zawierający duże ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeżeli uzupełnicie ją kawałkiem świeżego imbiru stanie się prawdziwą pogromczynią wagi. 

Do kawy z imbirem warto też dodać drugą przyprawę korzenną – cynamon. Kawa z jego dodatkiem korzystnie oddziałuje na przewód pokarmowy. Wspiera procesy trawienne oraz ma właściwości antybakteryjne. Cynamon przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, więc jest wskazany dla osób borykających się z otyłością 

Zobacz także
Joanna Przetakiewicz nie liczy kalorii i do deseru podaje taką kawę. "To nie jest kawa odchudzająca"

Joanna Przetakiewicz nie liczy kalorii i do deseru podaje taką kawę: „To nie jest kawa odchudzająca"

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia

W jaki sposób imbir przyspiesza odchudzanie? 

Imbir zwiększa termogenezę organizmu i podnosi jego spoczynkowy wydatek energetyczny, co z kolei przekłada się na większą ilość spalonych w ciągu dnia kalorii. W rezultacie szybciej gubicie wagę. 

Wspiera odchudzanie również poprzez przyspieszenie przemiany materii. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz usprawnia pracę jelit. W rezultacie ciało wolniej odkłada tkankę tłuszczową, co pomaga stracić nadprogramowe kilogramy oraz chroni przed efektem jo-jo. 

Przyprawa ta może zmniejszać łaknienie poprzez oddziaływanie na poziom leptyny – hormonu odpowiadającego za uczucie sytości. Co więcej, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, co również ułatwia i usprawnia odchudzanie.  Imbir pomaga również pozbyć się złogów jelitowych, które utrudniają skuteczne odchudzanie.  

Przepis na odchudzającą kawę z imbirem i cynamonem 

Składniki: 

  • 1 cm korzenia imbiru, 

  • 1 świeżo zaparzone espresso 

  • szczypta cynamonu 

Sposób przygotowania: 

  1. Korzeń imbiru umyjcie i obierzcie. A następnie pokrójcie na drobne kawałki. 

  1. Imbir przełóżcie do garnka i zalejcie niewielką ilością zimnej wody. Postawcie na palniku i zagotujcie. 

  1. Korzeń imbiru wyjmijcie z wrzątku. Pozostały wywar dolejcie do świeżo zaparzonego espresso i oprószcie cynamonem. 

Źródło: zdrowie.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno? Różne oblicza kawy Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność. Przepis na gotowaną kawę Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny. Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 łyżki kawy mielonej Cynamon Imbir Goździki Kardamon Cukier I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek! Przygotowanie Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować. Wsypać kawę i...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową. Przepis na kawę szarlotkową Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający. Składniki: małe jabłko ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania łyżeczka miodu świeżo zaparzona, gorąca kawa 120 ml mleka Przygotowanie: Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę. Zaparzcie kawę. Spieńcie mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypcie cynamonem. Podawajcie kawę od razu. Właściwości zdrowotne cynamonu Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy? Cynamon: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Pobudza krążenie Odświeża oddech Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Wykazano, że cynamon obniża...

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak i wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...