Tani, zdrowy i pożywny obiad to w dzisiejszych czasach ważna rzecz. Co jakiś czas Katarzyna Bosacka dzieli się ze swoimi fanami przepisami na smakowite dania, które zamykają się w niewielkiej kwocie. Wszystkie jej pomysły w temacie oszczędnego gotowania możecie obejrzeć na kanale YouTube „EkoBosacka”. 

Dziennikarka doradza, jak zastępować niektóre składniki 

Ostatnio przygotowany przez nią indyk stir-fry to potrawa, która w oryginalnym przepisie może mieć różne trudno dostępne i drogie składniki. Nie jest jednak konieczne wydawanie na nie pieniędzy. 

Katarzyna Bosacka podpowiada, by olej sezamowy, na którym smażony jest indyk zastąpić olejem rzepakowym. Dotyczy to również limonki, którą możecie zamienić na cytrynę lub odrobinę soku pomarańczowego. Brązowy cukier wymieńcie na miód lub zwykły biały kryształ. A drogie orzechy włoskie na orzeszki ziemne.  Jeżeli nie możecie dostać mielonego mięsa indyka, z powodzeniem wykorzystacie mięso z kurczaka. 

Zobacz także:

[content:0_9756,,0_3517:undefined]

Przepis na indyka z warzywami według Katarzyny Bosackiej 

Składniki: 

  • 200 g mięsa mielonego drobiowego

  • 200 g makaronu ryżowego 

  • 2 marchewki 

  • ½ pora, 

  • 4-5 łyżek sosu sojowego, 

  • 3 łyżki brązowego cukru lub miodu, 

  • sok z 1 limonki lub sok pomarańczowy z kartonu 

  • 4 cm świeżego imbiru 

  • szczypiorek 

  • 1 ząbek czosnku 

  • garść orzeszków ziemnych 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu. 

  2. Rozgrzejcie na głębokiej patelni olej rzepakowy. 

  3. Mielone mięso indyka wrzućcie na tłuszcz i podsmażajcie, cały czas mieszając. 

  4. Dodajcie pokrojoną w słupki marchewkę i dolejcie sos sojowy. 

  5. Doprawcie cukrem i dolejcie sok z limonki  

  6. Zetrzyjcie na tarce świeży imbir i ząbek czosnku. Wrzućcie do smażącego się mięsa. 

  7. Przełóżcie na patelnię przygotowany na samym początku makaron ryżowy. Połączcie wszystkie składniki. 

  8. Na sam koniec gotowania dodajcie jeszcze pokrojonego w słupki pora i wymieszajcie całość. 

  9. Zdejmijcie z ognia i posypcie grubo siekanym szczypiorkiem. 

  10. Rozbijcie tłuczkiem orzeszki ziemne i posypcie danie. 

Gotowe! 

Źródło: EkoBosacka YouTube