Gołąbki, choć czasochłonne, są tak pysznym daniem, że warto się dla nich poświęcić. Przygotowanie farszu nie jest trudne, ale sprawa się komplikuje przy zawijaniu ich w kapustę. Trzeba nią najpierw sparzyć, a następnie umiejętnie oderwać liście i zwinąć farsz. Bywa, że przy tej czynności liście zaczynają pękać i gołąbki są do niczego. By uniknąć takiej katastrofy kulinarnej, wykorzystajcie sprytny trik.
Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki nie pękała?
Dlaczego w ogóle kapusta pęka? Dzieje się tak zwykle z powodu zbyt długiego gotowania. Nie można „przedobrzyć” z kapustą, ponieważ bardzo długo gotowana będzie się rozpadać i pękać. Czasami jednak nawet pomimo przestrzegania czasu i trzymania kapusty we wrzątku dokładnie tyle czasu, ile podano w przepisie, może ona pękać.
Jak temu zapobiec? Wystarczy, że przed włożeniem kapusty do garnka, wlejecie do wrzątku około łyżkę octu. Dzięki temu liście pozostaną elastyczne, a do tego będą łatwiej odchodzić.
Zobacz także:
Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Parzenie kapusty na gołąbki to nic trudnego. Zróbcie to w poniższy sposób, a gołąbki zawsze wam wyjdą:
-
Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści.
-
Wlejcie do dużego garnka tyle wody, by przykryła kapustę. Wsypcie sól i zagotujcie.
-
Gdy woda będzie już wrzeć, wlejcie ocet.
-
Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do wrzącej wody. Przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie kapustę przez kilka minut, obracając ją co jakiś czas. Jeśli kapusta jest młoda lub użyliście kapusty włoskiej, wystarczą 3-4 minuty. W przypadku dojrzałej kapusty białej czas gotowania jest dłuższy i wynosi 7-10 minut.
-
Po tym czasie wyjmijcie kapustę z garnka. Odczekajcie chwilę, by się nie poparzyć i ostrożnie zdejmujcie liście. Zostawcie do ostygnięcia.
Tak przygotowana kapusta jest już gotowa do zawijania farszu.
Parzenie kapusty bez garnka
Do sparzenia kapusty garnek wcale nie jest potrzebny. Możecie to z łatwością zrobić z pomocą kuchenki mikrofalowej. W tym artykule wyjaśniamy, jak sparzyć kapustę w taki sposób. Oszczędzicie dzięki temu mnóstwo czasu, a do tego tak sparzona kapusta zawiera w sobie więcej witamin.