Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. To dobry moment, aby w miły sposób zaskoczyć swoją sympatię. Swoje uczucia można pokazać na wiele sposobów. Szczególnie wartościowe oraz doceniane są podarki od serca, wykonane własnoręcznie. Zyskują nie tylko miłość drugie połowy, ale i wartość sentymentalną.

Klucz do serca

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej i najszybciej można trafić do drugiej osoby, przez żołądek do serca. Wyjątkowe danie własnoręcznie zrobione, będzie nie tylko idealną sytuacją do pochwalenia się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale i miłym początkiem dnia. Zróbcie wyjątkową niespodziankę i przygotujcie omlet w walentynkowej wersji!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ sztuki banana
  • 2-3 krople olejku migdałowego do ciasta
  • dowolny dżem lub sos do deserów
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Do większej miski wsypcie mąkę oraz cukier puder. 
  2. Następnie wlejcie mleko, olejek migdałowy do ciasta.
  3. Rozbijcie jajka i oddzielcie żółtka od białek. Pierwsze dodajcie do miski z mąką, mlekiem i olejkiem, zaś białka do drugiej miski.
  4. Składniki w pierwszej misce dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
  5. Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  6. Ubite białka delikatnie przełóżcie do przygotowanej masy i wymieszajcie całość.
  7. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem.
  8. Banana pokrójcie w plastry na grubość ok. 1 cm.
  9. Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie masę, a na niej ułóżcie pokrojonego banana.
  10. Gdy spód omletu się zarumieni, ostrożnie przewróćcie go na drugą stronę. Chwilę przesmażcie.
  11. Kiedy omlet będzie gotowy przełóżcie go na talerz. Z wierzchu polejcie sosem bądź posmarujcie dżemem. Aby śniadanie było bardziej romantyczne, z dżemu lub sosu namalujcie serce.

Takiemu śniadaniu nikt nie odmówi. Koniecznie przetestujcie przepis i zaskoczcie swoje drugie połówki. Smacznego!