Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. To dobry moment, aby w miły sposób zaskoczyć swoją sympatię. Swoje uczucia można pokazać na wiele sposobów. Szczególnie wartościowe oraz doceniane są podarki od serca, wykonane własnoręcznie. Zyskują nie tylko miłość drugie połowy, ale i wartość sentymentalną.
Klucz do serca
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej i najszybciej można trafić do drugiej osoby, przez żołądek do serca. Wyjątkowe danie własnoręcznie zrobione, będzie nie tylko idealną sytuacją do pochwalenia się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale i miłym początkiem dnia. Zróbcie wyjątkową niespodziankę i przygotujcie omlet w walentynkowej wersji!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ sztuki banana
- 2-3 krople olejku migdałowego do ciasta
- dowolny dżem lub sos do deserów
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Do większej miski wsypcie mąkę oraz cukier puder.
- Następnie wlejcie mleko, olejek migdałowy do ciasta.
- Rozbijcie jajka i oddzielcie żółtka od białek. Pierwsze dodajcie do miski z mąką, mlekiem i olejkiem, zaś białka do drugiej miski.
- Składniki w pierwszej misce dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
- Ubijcie białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ubite białka delikatnie przełóżcie do przygotowanej masy i wymieszajcie całość.
- W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z olejem.
- Banana pokrójcie w plastry na grubość ok. 1 cm.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóżcie masę, a na niej ułóżcie pokrojonego banana.
- Gdy spód omletu się zarumieni, ostrożnie przewróćcie go na drugą stronę. Chwilę przesmażcie.
- Kiedy omlet będzie gotowy przełóżcie go na talerz. Z wierzchu polejcie sosem bądź posmarujcie dżemem. Aby śniadanie było bardziej romantyczne, z dżemu lub sosu namalujcie serce.
Takiemu śniadaniu nikt nie odmówi. Koniecznie przetestujcie przepis i zaskoczcie swoje drugie połówki. Smacznego!