W sieci supermarketów Lidl dostaniecie smaczną makrelę w bardzo kuszącej cenie! Pospieszcie się. Oferta jest ważna tylko do soboty!
Za 100 g makreli marki Nautica wędzonej na gorąco w postaci tuszy zapłacicie jedyne 1,49 zł. To 25% taniej od ceny regularnej!
Warto jeść makrelę
Makrela to nie tylko wspaniały smak i woń wędzarniczego dymu. Spożywana od czasu do czasu może chronić wasz organizm przed wieloma groźnymi chorobami.
Ta właśnie ryba to bogate źródło białka, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Zobacz także:
Miażdżyca i innego rodzaju choroby serca – to właśnie tym schorzeniom zapobiega regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3.
Ryba wpływa na wszystko
Nienasycone kwasy zawarte w rybach pozytywnie wpływają także na pracę mózgu, a także na widzenie.
Oprócz tego makrela zawiera także znaczne ilości selenu, a także fosforu, potasu i magnezu.
Spożywanie tej słonowodnej ryby odpuścić powinny sobie za to kobiety w ciąży. Wszystko to przez stosunkowo dużą ilość rtęci zawartej w makrelach.
Lekarze twierdzą, że bezpieczne jest spożywanie ryb do dwóch razy w tygodniu. A czy wy w swoich domach wypełniacie tę normę?
Makrelowe kombinacje
W jaki sposób najlepiej podać makrelę? Tradycjonaliści najpewniej wyfiletują rybę i zjedzą ją ze świeżym pieczywem.
Polecamy także smaczne pasty i sałatki na bazie makreli. Jak choćby ta z dodatkiem ogórka kiszonego, cebuli i jajka. Niebo w gębie!
Przepis na tę smaczną pastę śniadaniową znajdziecie pod tym linkiem: Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Polecamy także przepyszny paprykarz przyrządzony na bazie wędzonej makreli. Ten przepis znajdziecie tutaj: Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak
Oprócz tych dwóch przepisów, w podawaniu wędzonej makreli ograniczać powinna was tylko wasza wyobraźnia.
Pomyślcie choćby o makreli wymieszanej z rukolą lub inną zieloną sałatą z dodatkiem pomidorków koktajlowych i dosłownie kroplą octu.