Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te owoce, a wasz mózg wam podziękuje. Wspomogą pamięć i spowolnią starzenie

Po raz kolejny potwierdza się, że jak ważna dla organizmu jest dieta i sposób odżywiania się. Przeprowadzono badanie z którego wynika, że popularne owoce mogą mieć doskonały wpływ na mózg i nie tylko. Sprawdźcie!

Nie od dziś wiadomo, że kluczem do cieszenia się dobrym zdrowiem i kondycją przez długie lata jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jesteśmy tym, co jemy, dlatego tak ważna jest jakość produktów, które dostarczamy do swojego organizmu. Zawarte w nich składniki odżywcze, witaminy i minerały wpływają na całe nasze ciało oraz mózg.

Ten organ to prawdziwe „centrum sterowania” organizmem, dlatego szczególnie trzeba o niego zadbać - zwłaszcza z myślą o przyszłości, ponieważ z wiekiem funkcje poznawcze ulegają zaburzeniom w związku ze starzeniem się. Tego procesu nie da się odwrócić, ale można spróbować go spowolnić - i właśnie w tym pomoże odpowiednia dieta. 

Winogrona na starzenie się

Jak podaje portal o2.pl, w magazynie „Foods” opublikowano wyniki badań z których wynika, że winogrona mogą mieć istotny wpływ na proces starzenia się. 

Badacze karmili samice myszy produktami wysokoprzetworzonymi, o dużej zawartości tłuszczu. Czyli innymi słowy, zwierzęta były na diecie osób żyjących w krajach Zachodu, która składa się często z tłustych i przetworzonych produktów (mowa tutaj o gotowych daniach, fast foodach). Myszy podzielono na dwie grupy - jedna z nich dostawała wyciąg z winogron, a druga nie. Następnie zbadano zwierzętom ich mózgi, wątroby i serca, a następnie porównano wyniki obu grup. 

Okazało się, że u myszy, które dostawały wyciąg z winogron, można było zaobserwować lepszą kondycję mózgu. Zmniejszone było także ryzyko stłuszczenia wątroby. Ponadto, myszy karmione wyciągiem z winogron żyły dłużej. 

Zobacz także
Macie takie objawy? To znak, że pijecie za dużo herbaty. Lepiej z nią nie przesadzić

Macie takie objawy? To znak, że pijecie za dużo herbaty. Lepiej z nią nie przesadzić

Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie

Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie

Właściwości winogron 

Według naukowców wyniki tego badania wskazują, że winogrona „mogą zmieniać ekspresję genów”. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto je jeść. Poznajcie prozdrowotne właściwości tych owoców:

  • zwiększają odporność

  • przeciwdziałają miażdżycy i zakrzepom

  • mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka

  • działają przeciwzapalnie

  • regulują poziom cholesterolu

  • wspomagają trawienie

  • działają moczopędnie 

Źródło: o2.pl, heroes-diet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

zużyty olej
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć fatalne konsekwencje
Jeżeli używacie tego samego oleju kilka razy do smażenia, dowiedzcie się koniecznie czym to grozi.

Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu. Czy olej może być trujący? By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco! Skutki jedzenia starego oleju Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko: Udaru mózgu, Zawału serca, Choroby niedokrwiennej serca. Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju....

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Naturalny spalacz tłuszczu? Ostropest plamisty! Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Pixabay
Newsy
Ostropest plamisty to naturalny spalacz tłuszczu. Gdzie go znaleźć i jak wykorzystać?
Ostropest plamisty nie tylko chroni wątrobę, ale przyspiesza też metabolizm. Nie sięgaj po tabletki odchudzające – postaw na naturalne spalacze tłuszczu, które działają bez obciążania organizmu.

Ostropest plamisty, czyli Silybum marianum, to roślina znana ze swoich prozdrowotnych właściwości już od wieków. Reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego, a także przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Jak wykorzystać jego działanie? Ostropest plamisty – zastosowania Liście tej rośliny są jadalne, a z owoców i łupinek po nasionach wydobywa się cenne składniki takie jak witamina C i K, fitosterole, flawonoidy czy białka. Substancje te wspomagają regenerację wątroby , woreczka żółciowego, a także znacząco pobudzają metabolizm i usuwają nadmierną tkankę tłuszczową. Co za tym idzie? Obniża się poziom złego cholesterolu, a także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Znajdująca się w ostropeście sylimaryna wzmacnia także ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich nadmiernemu pękaniu oraz przeciwdziała krwotokom czy zakrzepom .  To właśnie ta substancja odpowiada też za całe działanie odchudzające. Ostropest na odchudzanie? Sylimaryna działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i detoksykująco. Dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych w ostropeście, trawienie błyskawicznie przyspiesza, a organizm staje się oczyszczony z niestrawionych resztek oraz nadmiaru tłuszczu. To doskonały składnik na wzdęcia, trawienie i odchudzanie . Zamiast sięgać po syntetyczne, apteczne czy drogeryjne „spalacze tłuszczu” – znacznie korzystniej dla zdrowia jest szukanie naturalnych metod. Wspomagacze odchudzania w tabletkach mogą sprawić, że każda dieta bez ich udziału stanie się znacznie cięższa i mniej efektywna, a organizm, przyzwyczajony do „spalaczy”, spowolni swoje naturalne możliwości trawienne. Teorie te potwierdzają lekarze, którzy przez 19 lat badali skuteczność różnych tabletek na odchudzanie . Jak stosować ostropest na diecie? Ostropest można...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...