mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy

Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet

Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odkrycie amerykańskich naukowców

W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe!

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Endometrioza – co to jest?

Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę tę stwierdza się u co trzeciej kobiety mającej problemy z zajściem w ciążę.

Objawy endometriozy

Objawy tej choroby nie są tak oczywiste i bywa, że są początkowo lekceważone przez lekarza. Zalicza się do nich:

  • Dotkliwy ból w trakcie miesiączki i owulacji;
  • Bardzo obfite miesiączki;
  • Ból w trakcie stosunku seksualnego;
  • Plamienia między miesiączkami;
  • Biegunki lub zaparcia;
  • Częste wzdęcia;
  • Osłabienie.
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!
Adobe Stock
Newsy
Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!
Endometrioza musi być ściśle kontrolowana przez lekarza i leczona farmakologicznie. Dieta potrafi jednak mocno wesprzeć terapię i zmniejszyć objawy.

Endometrioza to choroba, która opiera się na przeroście błony śluzowej poza jamą macicy. Przy prawidłowym cyklu miesiączkowym, błona śluzowa macicy złuszcza się i jest wydalana razem z krwią miesięczną. U osób cierpiących na endometriozę, część komórek przedostaje się do jajowodów, a następnie np. do jamy brzusznej. Z tego powodu choroba ta nazywana jest „wędrującą śluzówką macicy”. Leczenie endometriozy a dieta Leczenie endometriozy może odbywać się w sposób farmakologiczny lub chirurgiczny (bądź jako połączenie obydwu metod).  Endometriozy nie da się wyleczyć dietą, ale można nią wspomagać jej terapię i niwelować towarzyszące jej objawy – podkreśla dietetyk kliniczny Nicola Szeja ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Eksperci są zgodni, że prawidłowa dieta i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia endometriozy. Mowa tu przede wszystkim o włączeniu jak największej ilości owoców i warzyw do jadłospisu, a także ograniczeniu tłustego, czerwonego mięsa. Warto sięgać po produkty bogate w witaminy A, E i C oraz beta-karoten. Dietetycy ostrzegają także przed tłuszczami trans, które mogą wzmagać działanie prozapalne. Najbardziej niebezpieczne tłuszcze trans znajdziecie w margarynie czy w potrawach smażonych. Niezależnie od obecnego stanu zdrowia, profilaktycznie wskazane jest zastąpienie ich zdrowymi tłuszczami bogatymi w kwasy omega. Znajdziecie je w produktach takich jak oliwa z oliwek,  awokado czy łosoś . Dieta w endometriozie bez pszenicy Lekarze przeprowadzili ostatnio badania, które dowiodły, że pacjentki chore na endometriozę, czuły się znacznie lepiej i obserwowały znacznie mniej dolegliwości bólowych po wyłączeniu z diety pszenicy. Kobiety biorące udział w teście przywróciły...

Rak szyjki macicy objawy
AdobeStock
Zdrowie
Każdego roku choruje na nią nawet 3 tysiące kobiet. Pierwszych objawów choroby nie wolno lekceważyć
Obfite miesiączki, ból miednicy, nieprawidłowa praca jelit i nerek, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjkowego, to tylko niektóre objawy mogące zwiastować poważną chorobę.

Wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów ginekologicznych u kobiet, zaraz po raku piersi i jajnika, wymienia się raka szyjki macicy. Każdego roku w Polsce choroba dotyka nawet trzy tysiące z nich. Pod tym względem zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych schorzeniem wolno lecz sukcesywnie maleje, jej pierwszych objawów nie należy lekceważyć .  Groźne objawy Rak szyjki macicy, w przypadku kobiet będących w okresie przedmenopauzalnym, najczęściej przejawia się poprzez krwawienia między miesiączkami, ale również po stosunku. Zbyt obfite miesiączki także mogą napawać niepokojem. Jest to wczesne stadium, które przy braku badań profilaktycznych będzie po cichu się rozwijać. Z kolei pacjentki, u których diagnozowany jest rak szyjki macicy w postaci zaawansowanej często skarżą się na nieprawidłowości w pracy jelit i nerek spowodowane zablokowaniem odpływu moczu. Odczuwają one również silny ból w podbrzuszu, obrzęk kończyn dolnych, ból miednicy, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjowego. Przyczyny Nowotwór szyjki macicy powstaje na skutek długotrwałego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Ten przenoszony jest drogą płciową. Najbardziej narażone są na niego kobiety, które wcześnie rozpoczęły współżycie i często zmieniają partnerów. W grupie ryzyka znajdują się również osoby po wielu porodach, stosujące doustną antykoncepcję hormonalną, czy palące papierosy. Wyścig z czasem Nie jest tajemnicą, że w przypadku chorób onkologicznych czas odgrywa ogromną rolę. Im szybciej pacjentka zostanie zdiagnozowana i rozpocznie leczenie, tym większe ma szanse na powrót do zdrowia.  Szacuje się, że w przypadku przedinwazyjnego stadium raka szyjki macicy wyleczonych zostaje...

rak żołądka przyczyny
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt aż o 50% zwiększa ryzyko raka żołądka. Jecie go do obiadu
Lepiej przestańcie jeść tę przekąskę – odpowiada za podwyższenie ryzyka zachorowania na raka!

Obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób śmiertelnych na świecie są nowotwory . Choć medycyna stale się rozwija, to niestety wciąż nie wynaleziono skutecznego lekarstwa na raka. Dlatego właśnie ogromnie ważna jest profilaktyka antynowotworowa – w przypadku tej choroby najlepiej sprawdza się powiedzenie „lepiej zapobiegać, niż leczyć”. A niedawno naukowcy odkryli, że częste jedzenie pewnej popularnej (i pozornie zdrowej) przekąski, może bardzo zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka. Przeczytajcie ten artykuł, by dowiedzieć się, czego powinniście unikać. Rak żołądka – najważniejsze informacje Niestety, nowotwór żołądka jest bardzo złośliwy. Częściej dotyka mężczyzn niż kobiety, ale panie również powinny regularnie się badać, bowiem ten rak jest naprawdę trudny do leczenia. Nie pomaga również fakt, że ciężkie objawy pojawiają się w momencie, gdy rokowania są naprawdę niskie. Diagnostyka polega najczęściej na gastroskopii. Wycina się fragment błony śluzowej z żołądka i oddaje do badań. Objawy raka żołądka przypominają wiele innych, mniej groźnych chorób układu trawiennego. To m.in.: Bóle brzucha Niestrawność Odbijanie Nudności Pieczenie w żołądku To, co powinno was bardziej zaniepokoić, to poniższe objawy: Nagły brak apetytu Niechęć do jedzenia mięsa Zmniejszenie masy ciała Osłabienie Blada skóra Krew w stolcu Senność Odkrycie naukowców W Japonii istnieje Narodowy Instytut Badań Nad Rakiem, który przez 11 lat prowadził badanie mające na celu sprawdzenie, co wpływa na wzrost zachorowalności na raka wśród Japończyków. Brało w nim udział aż 40 tys. osób w średnim wieku. Wyniki wykazały, że wśród Japończyków ryzyko zachorowania na...