mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy

Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet

Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Odkrycie amerykańskich naukowców

W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe!

Zobacz także

Endometrioza – co to jest?

Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę tę stwierdza się u co trzeciej kobiety mającej problemy z zajściem w ciążę.

Objawy endometriozy

Objawy tej choroby nie są tak oczywiste i bywa, że są początkowo lekceważone przez lekarza. Zalicza się do nich:

  • Dotkliwy ból w trakcie miesiączki i owulacji;
  • Bardzo obfite miesiączki;
  • Ból w trakcie stosunku seksualnego;
  • Plamienia między miesiączkami;
  • Biegunki lub zaparcia;
  • Częste wzdęcia;
  • Osłabienie.
Komentarze
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Przeczytaj
czerwone wino niezdrowe
AdobeStock
Newsy Oto najgorszy drink podczas sylwestrowej nocy. Zdecydowanie go unikajcie
Czego lepiej nie pić w sylwestrową noc? O dziwo, szkodliwy jest bardzo popularny alkohol.
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Wybraliście już sylwestrowe kreacje? Zdecydowanie się na to, w czym będziecie się bawić w sylwestrową noc jest na pewno znacznie trudniejsze niż wybór alkoholu, którym będziecie się raczyć (choć panowie zwykle nie mają żadnego problemu w obu przypadkach). Zwłaszcza kobiety przykładają znacznie większą uwagę do tego jak będą wyglądać w trakcie sylwestrowej imprezy niż do alkoholu, który będą pić. A to duży błąd! Pomijanie tej kwestii może się bardzo źle odbić na waszym zdrowiu. Alkohol alkoholowi nierówny! Dowiedzcie się, który z nich ma najgorszy wpływ na wasz organizm. Z reguły wybierając alkohol kierujecie się pewnie kwestią smaku oraz tego, jak będziecie się czuli następnego dnia. Niedawno w tym artykule pisaliśmy o tym, które drinki są dość bezpieczne i powodują tylko lekkiego kaca, a które nie pozwolą wam długo wyjść z łóżka w Nowy Rok. Podpowiemy wam, że najlepiej postawić na czysty alkohol, taki jak gin czy wódka i nie popijać go słodkimi, gazowanymi napojami! Jednak nie tylko napoje i kolorowe drinki mogą być zdradliwe podczas sylwestrowej nocy. Bardzo zły wpływ na ogólne samopoczucie, a także kondycję skóry ma… czerwone wino! Dlaczego nie warto pić czerwonego wina? Ten szlachetny napój ze sfermentowanych owoców może u wielu osób spowodować więcej szkody niż pożytku. Sprawdźcie, jakie nieprzyjemne skutki może wywoływać: Migrena – osoby ze skłonnością do migren powinny absolutnie usunąć ze swojej diety wszystkie produkty poddane fermentacji. Zalicza się do tego między innymi czerwone wino czy żółte i pleśniowe sery, bardzo często podawane w towarzystwie tego trunku. Już jeden kieliszek czerwonego wina może wywołać migrenowy ból głowy! Brzydka cera – częste picie tego wina sprawia, że skóra...

Przeczytaj
Gorączka covid
nischaporn/Adobe Stock
Zdrowie Czy można mieć koronawirusa BEZ gorączki? Ta wiedza może ci się przydać!
Trwa druga fala pandemii koronawirusa. Zagrożenie zakażaniem jest już znacznie większe, dlatego warto dobrze poznać szczegóły dotyczące objawów i symptomów COVID-19.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Już przez 8 miesięcy żyjemy w Polsce z wirusem. Są zakażeni, są ofiary, są także potencjalnie nowi chorzy. W grupie szczególnego ryzyka są oczywiście osoby starsze. Zaraz za nimi znajdują się wszyscy inni – jednak zakażenie wirusem może przebiegać u wielu osób w inny sposób. Różne objawy, ten sam wirus Kaszel, brak smaku, brak zapachu, duszności, problemy z oddychaniem, osłabienie, czy wreszcie - gorączka – wszystko to pacjenci chorujący na chorobę wywołaną wirusem COVID-19 często uwzględniają jako główne objawy zakażenia. Mimo ośmiomiesięcznego doświadczenia lekarzy i naukowców z tym koronawirusem, wciąż nie wiem o nim wszystkiego. Także o potencjalnym przebiegu choroby u różnych osób. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że zakażenie koronawirusem objawia się różnymi symptomami w trakcie mutacji wirusa w naszym organizmie. Pierwszymi objawami mogą być zwykle: mokry kaszel, ból mięśni, nudności połączone z wymiotami, a także problemy z układem trawiennym na czele z biegunką. Koronawirus a gorączka Różnice mogą następować z kolei w dalszym przebiegu choroby, podczas którego pojawiają się choćby problemy pacjentów z oddychaniem, z brakiem tlenu – stąd właśnie biorą się nieustanne medialne doniesienia o potrzebie zapewnienia większej ilości wolnych respiratorów. Często ich dostępność decyduje o szansach na powodzenie terapii. Teraz słów kilka o gorączce albo jej braku w czasie przebywania zakażenia koronawirusem. Badanie wykonane już w kwietniu 2020 roku wykazało, że gorączkę obserwuje się u nieco ponad 55% zakażonych wirusem COVID-19. To dużo, czy mało? Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest oczywista. Co prawda mierzenie temperatury stało się niejako symbolem wykrywania koronawirusa na całym świecie, to przypadki...

Przeczytaj
mięso
Search creative commons
Zdrowie Czym może grozić zjedzenie zepsutego mięsa? Lepiej usiądź! 
Zepsute lub nieświeże mięso naraża nas na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami oraz toksynami. W najlepszym wypadku skończy się to zatruciem pokarmowym, a w najgorszym poważnymi konsekwencjami. 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Po czym poznać, że mięso jest nieświeże?  Z łatwością można to sprawdzić za organoleptycznie. Zdradza je zarówno nieprzyjemny zapach, jak i wygląd. Co powinno wzbudzić podejrzenia? Kwaśny, gnilny aromat, dziwny, nienaturalny kolor (na przykład wyjątkowo ciemny, szarawy lub zielonkawy), lepka, mazista powierzchnia. Świeże mięso ma jędrną strukturę, która po naciśnięciu szybko się wyrównuje, natomiast jeśli tak się nie dzieje to znak, że produkt jest nieświeży i nie nadaje się do spożycia.  Jak unikać zepsutego mięsa?  Mięso powinno kupować się wyłącznie od sprawdzonych producentów i w dobrych, godnych zaufania miejscach. Należy również pamiętać o tym, by dokładnie sprawdzić termin ważności zakupionych produktów i przechowywać je w domu w lodówce lub w zamrażarce. Niestety, mięso po przekroczeniu daty ważności nie nadaje się do jedzenia, a jego spożycie grozi poważnymi chorobami.  Zatrucie pokarmowe  Co zrobić, gdy mimo środków ostrożności spożyjemy nieświeży produkt i się nim zatrujemy? Najprawdopodobniej skończy się to biegunką, wymiotami, wysoką gorączką i złym samopoczuciem. W takiej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego jedzenia i przejść na lekkostrawną dietę, pić dużo płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu, oraz przyjmować elektrolity i probiotyki, aby odbudować florę bakteryjną. Sprawdzi się również przyjmowanie tabletek z węglem.  Co jeszcze nam grozi?  Nieświeże mięso często zawiera bakterie takie jak salmonella, listeria czy Escherichia coli (E.coli), a nawet larwy pasożytów, dlatego jeśli zatrucie pokarmowe przebiega w wyjątkowo intensywny i nagły albo bardzo nietypowy sposób konieczny jest kontakt z lekarzem.   Co jeszcze nam grozi? Na przykład zatrucie jadem kiełbasianym,...

Przeczytaj