Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. 

To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku!

Jakie przyprawy do zupy ogórkowej?

Poza koperkiem i dwiema standardowymi przyprawami, warto pomyśleć także o takich, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku.

Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład:

Zobacz także:

  • Estragon
  • Lubczyk
  • Oregano
  • Majeranek

Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony.

To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
  • Kilka ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Kilka ogórków kiszonych
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej

Przygotowanie:

  1. Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem.
  3. Wrzućcie warzywa do zupy.
  4. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania.
  5. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i przegotujcie jeszcze całość.
  6. Doprawcie zupę przyprawami do smaku.
  7. Podawajcie z pieczywem.
  8. Smacznego