Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?

Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone.

To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku!

Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku.

Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład:

  • Estragon
  • Lubczyk
  • Oregano
  • Majeranek

Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony.

To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę ogórkową:

Składniki:

  • Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
  • Kilka ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Kilka ogórków kiszonych
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej
Zobacz także
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy

Przygotowanie:

  1. Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem.
  3. Wrzućcie warzywa do zupy.
  4. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania.
  5. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i przegotujcie jeszcze całość.
  6. Doprawcie zupę przyprawami do smaku.
  7. Podawajcie z pieczywem.
  8. Smacznego

Czytaj także:

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

ogórkowa przepis
Ilonar2301/gotujmy.pl
Newsy
Ta ogórkowa zawstydzi nawet waszą teściową. Pamiętajcie o tym triku a zdębieje, gdy jej spróbuje
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła!

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni! Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do...

Zupa ogórkowa
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia ten błąd. Zupa jest do niczego
Ogórkowa to uosobienie smaku polskich stołówek, barów mlecznych, a także domowej kuchni wszystkich Polaków.

Tania, smaczna i pożywna. A do tego jej głównym składnikiem są arcypolskie ogórki kiszone. Właściwości ogórkowej są w sam raz dla wszystkich w czasie srogich zim. Ciepły, pożywny wywar na mięsie z porcją marchewki i ziemniaków – taki zestaw dostarczy odpowiednią ilość węglowodanów wychłodzonemu ludzkiemu organizmowi. Starte ogórki i sok Walor zdrowotny ogórkowej, stanowią oczywiście ogórki kiszone starte na tarce przez wrzuceniem do zupy. Oprócz tego, niektóre gospodynie domowe do swoich ogórkowych dolewają znaczne ilości soku z kiszonych ogórków. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się o wiele bardziej intensywna w smaku. Wy też wolicie bardziej wyraziste ogórkowe? Niezależnie od tego czy wlewacie ogórki wraz z sokiem ze słoika, czy bez, warto zastanowić się kiedy to zrobić Straty trudne do oszacowania Nie sztuką jest dodanie startych ogórków w dowolnym momencie gotowania zupy. Jeśli zrobicie to za wcześnie, skutki będą opłakane. Dlaczego? Takie zachowanie wpłynie na dwie rzeczy. Po pierwsze, w wyniku zetknięcia z kwaśną substancją, ziemniaki mogą pozostać twarde z zewnątrz nawet po długim gotowaniu. Więcej przeczytacie o tym zagadnieniu w tym artykule:  Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Ten błąd popełnia wielu z nas. Skutek jest katastrofalny   Poważniejszym „wykroczeniem” będzie jednak pozbawienie ogórkowej zdrowotnego waloru, poprzez zbyt długie gotowanie bogatego w witaminy soku z ogórków. Także starte na tarce kiszone ogórki, stracą wiele ze swoich prozdrowotnych walorów w czasie zbyt długiego gotowania. Witaminy i kwas Czas więc na wnioski. Ogórki należy bezwzględnie dodawać do zupy pod...