Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone.
To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku!
Jakie przyprawy do zupy ogórkowej?
Poza koperkiem i dwiema standardowymi przyprawami, warto pomyśleć także o takich, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku.
Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład:
Zobacz także:
- Estragon
- Lubczyk
- Oregano
- Majeranek
Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony.
To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto.
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
- Kilka ziemniaków
- 1-2 marchewki
- Korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- Cebula
- Kilka ogórków kiszonych
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- Koperek
- Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej
Przygotowanie:
- Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie.
- Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem.
- Wrzućcie warzywa do zupy.
- Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania.
- Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i przegotujcie jeszcze całość.
- Doprawcie zupę przyprawami do smaku.
- Podawajcie z pieczywem.
- Smacznego