Grażyna Torbicka
ONS.pl
Newsy

Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Grażyna Torbicka to niekwestionowana dama polskiego show-biznesu. Jak przystało na damę, znana dziennikarka gustuje w wyszukanych specjałach.

Słynna dziennikarka lubi jedzenie wysokiej jakości. Co ciekawe, nie unika założenia fartuszka i od czasu do czasu przygotowuje dla siebie i swoich bliskich prawdziwe przysmaki.

Jak przystało na rodowitą Ślązaczkę, popisową potrawą pani Grażyny są oczywiście klasyczne kluski śląskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione jedzenie Torbickiej

61-latka lubi jednak naprawdę ekstrawaganckie dodatki do prostych potraw. Podobno zdarza się jej serwować placki ziemniaczane z łososiem lub kawiorem!

Z kolei wspomniane kluski Torbicka podaje w sezonie z cukinią i tartym parmezanem. Przyznacie, że brzmi niezwykle smacznie.

Jakie jest ulubione danie słynnej dziennikarki filmowej? Nie są to ani placki ziemniaczane, ani kluski śląskie.

Doświadczona prezenterka stawia na szparagi. Te warzywa nie są wciąż u nas tak popularne, jak chociażby za naszą zachodnią granicą.

Zdrowie w zielonym pędzie

Podczas gdy Niemcy objadają się szparagami na różne sposoby, Polacy nie wiedzą nawet co tracą. Grażyna Torbicka dobrze jednak wie, co dobre.

Szparagi to duża dawka zdrowia zawarta w niewielkim zielonym pędzie. Są bogate w sole mineralne i witaminy - zwłaszcza tę spod znaku C.

Zawierają sporo kwasu foliowego – z tego powodu polecane są kobietom starającym się o zajście w ciążę.

W szparagach znajduje się ponadto karoten, potas, błonnik, a także cała masy przeciwutleniaczy działających korzystnie na kondycję skóry.

Szparagi a libido

Tradycyjnie szparagi uważa się za afrodyzjak, czyli produkt, który ma właściwości zwiększające potencję.

Starożytni Rzymianie doszukiwali się wpływu szparagów na libido w ich charakterystycznym, podłużnym kształcie…

Zobacz także
faworki pieczone z ciasta francuskiego

Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Współczesne badania wykazały jednak, że szparagi, dzięki swoim właściwościom, wpływają na ogólny dobrostan ludzkiego organizmu, co przekłada się na zwiększony popęd seksualny.

Zostawmy już medyczne i zdrowotne aspekty szparagów. Zastanówmy się jak można je ze smakiem przyrządzić.

Same i nie tylko

Można podawać je jako osobny dodatek do potraw, po uprzednim ugotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie.

Świetnie będą smakować także po upieczeniu, w towarzystwie sosu holenderskiego czy wraz z szynką parmeńską.

Szparagi doskonale sprawdzą się także jako składnik zup – nie tylko tych tradycyjnych, ale także zup kremów.

placki
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia
Idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne. Na pewno to znacie. Placki ziemniaczane to zdecydowanie jedna z najlepszych potraw przygotowywana z tego warzywa. Sprawdźcie, co trzeba zrobić, aby nie ciemniały podczas przygotowywania!

Regionem słynącym z potraw ziemniaczanych jest Podlasie. To niekwestionowany lider w przygotowywaniu smakołyków, które podbijają serca największych smakoszy. Odwiedzając tereny północno-wschodniej części Polski, aż żal nie spróbować kołdunów , kartaczy , babki ziemniaczanej czy placków. Wiele osób zapomina, że ziemniaki są źródłem wielu cennych wartości dla zdrowia człowieka . Najcenniejszy w nich jest potas, ale ważne również są takie składniki jak mangan, żelazo, wapń, cynk czy fosfor. Dzięki wielu wartościom odżywczym są niezastąpionym składnikiem codziennej diety każdego człowieka. Np. jako podstawa do zrobienia placków ziemniaczanych. Co zrobić, żeby ziemniaki nie ciemniały? Ziemniaki po obraniu reagują z powietrzem. Wszystko przez pewien enzym, który można znaleźć w ich składzie.  Ciemne ziemniaki nie tracą walorów smakowych , ale niestety wyglądają nieestetycznie, a przez to wydają się mało apetyczne. Aby zapobiec temu procesowi, wystarczy zastosować jeden patent. Chodzi o zalanie ich w garnku wodą po ubraniu ze skórki. Jeśli chcecie, aby starte na tarce ziemniaki na placki również nie ściemniały, to do przygotowanej masy należy dodać odrobinę śmietany . Ten trik zdecydowanie spowolni proces uwalniania się enzymu, a ziemniaki nie będą ciemne i nieestetyczne. Koniecznie przetestujcie ten patent podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. Jakie dania można przygotowywać z ziemniaków? Ziemniaki jako warzywo powszechnie lubiane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. W końcu chyba każdy lubi zjeść schabowego z ziemniakami i mizerią. Co na to są wielbiciele mielonego z ziemniaczkami i burakami na ciepło? Cóż, oczywiście obydwie obiadowe opcje są równie dobre. ...

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
ONS.pl
Newsy
Grażyna Torbicka ma świetny przepis na cukinię. Z tym dodatkiem wychodzi genialna
Przepis na cukinię z makaronem i twardym żółtym serem, np. parmezanem – takie gotowanie uwielbia Grażyna Torbicka.

Cukinia kojarzy się głównie z latem i potrawami takimi jak leczo. Jest jednak dostępna w niezłych cenach w sklepach przez cały rok. Dlatego też zamiast gotować z niej tylko i wyłącznie węgierskie przysmaki, warto od czasu do czasu przygotować np. szybki sos do makaronu. Jak przygotowuje cukinię Grażyna Torbicka? Słynna prezenterka uwielbia zdrową i smaczną kuchnię. W jej jadłospisie czołowe miejsca zajmują dania z cukinii, które dziennikarka wzbogaca smakiem przepysznych włoskich, twardych serów. Grażyna Torbicka uwielbia cukinie na przykład w takim wydaniu, jak w przepisie poniżej. Jednak jej ulubionym daniem są szparagi. Jeśli chcecie przeczytać więcej o kulinarnych przyzwyczajeniach i gustach Grażyny Torbickiej, a także o tym jak dba o linię, kliknijcie w ten oto link:  Grażyna Torbicka zdradziła sekret szczupłej figury. Powiedziała bardzo ważną rzecz o swoich posiłkach  Przepis na makaron z cukinią i parmezanem Składniki: 1 cukinia Ok. 20 dag makaronu spaghetti Sól 3 gałązki świeżego oregano Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek Pieprz czarny Parmezan lub inny twardy ser żółty Przygotowanie Cukinię pozbawcie pestek i pokrójcie na cienkie paski przypominające spaghetti. W tym czasie posólcie i zagotujcie wodę na makaron. Gotujcie makaron, a kiedy będzie już al dente, wrzućcie do środka pokrojoną cukinię. Po około 2 minutach cukinia zwiotczeje, a makaron będzie gotowy. Posiekajcie oregano i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Podsmażcie czosnek na oliwie, wrzućcie na patelnię odcedzony makaron z cukinią i dodajcie 1-2 łyżki płynu z gotowania makaronu i cukinii. Doprawcie danie pieprzem i wrzućcie na patelnię oregano. Zetrzyjcie parmezan na tarce i posypcie jeszcze gorące danie na talerzu. Smacznego!...

Zielone kluski śląskie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Znudziły wam się tradycyjne, białe kluski śląskie? Zróbcie... zielone. Nawet największe niejadki zjedzą je ze smakiem
Białe, tradycyjne kluski śląskie są po prostu obłędne w smaku. Czasem trzeba znaleźć sposób, by przekonać do tego najmłodszych. Wykorzystajcie naturalne barwniki!

Młodość ma to do siebie, że nie lubi rutyny i nudy. Także w kuchni. Podczas gdy starsi uwielbiają klasykę i stare sprawdzone przepisy, dzieci i młodzież wciąż szukają czegoś innego. Tym czymś mogą być kluski śląskie w kolorze, jaki sobie tylko wymarzycie! Dzisiaj przedstawiamy wam kluski o kolorze zielonym. Taką barwę możecie osiągnąć w swoich ziemniaczanych cudeńkach na wiele sposób.  Najprostszym będzie dodanie do masy ziemniaczanej nieco młodego mielonego jęczmienia. Nie tylko na zielono Ten składnik znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach. Jeżeli macie trudność z zaopatrzeniem się w jęczmień, nic straconego. Klasycznym barwnikiem będzie także szpinak. To warzywo podsmażone tak, jak zwykle na patelni powinno potem znaleźć się w masie ziemniaczanej. Kolorowy sukces gwarantowany. Dużą furorę na waszych stołach zrobią także kluski zabarwione na intensywnie żółty kolor. Ten uda wam się osiągnąć dzięki dodatkowi kurkumy w proszku. Kolorowe kluski z dodatkiem Do kompletu brakuje jeszcze koloru czerwonego. A skoro czerwony, to nie wypada nie użyć buraka. Odrobina tego warzywa dodanego do ciasta na kluski, sprawi że otrzymacie naprawdę ciekawe rezultaty. Białe, zielone, czerwone i żółte kluski śląskie z obowiązkową dziurką w środku. Taki zestaw zrobi wrażenie i na najmłodszych smakoszach, i na tych nieco starszych! Do kolorowych klusków polecamy delikatne sosy  śmietanowe lub grzybowe. Świetnie skomponują się z ziemniaczanym smakiem klusków! Przepis na smaczny grzybowy sos znajdziecie klikając w ten link:  Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta A teraz czas już na przepis na obiecane przez nas zielone kluski śląskie: Kluski śląskie z zielonym barwnikiem Składniki:...