
Słynna dziennikarka lubi jedzenie wysokiej jakości. Co ciekawe, nie unika założenia fartuszka i od czasu do czasu przygotowuje dla siebie i swoich bliskich prawdziwe przysmaki.
Jak przystało na rodowitą Ślązaczkę, popisową potrawą pani Grażyny są oczywiście klasyczne kluski śląskie.
Ulubione jedzenie Torbickiej
61-latka lubi jednak naprawdę ekstrawaganckie dodatki do prostych potraw. Podobno zdarza się jej serwować placki ziemniaczane z łososiem lub kawiorem!
Z kolei wspomniane kluski Torbicka podaje w sezonie z cukinią i tartym parmezanem. Przyznacie, że brzmi niezwykle smacznie.
Jakie jest ulubione danie słynnej dziennikarki filmowej? Nie są to ani placki ziemniaczane, ani kluski śląskie.
Doświadczona prezenterka stawia na szparagi. Te warzywa nie są wciąż u nas tak popularne, jak chociażby za naszą zachodnią granicą.
Zdrowie w zielonym pędzie
Podczas gdy Niemcy objadają się szparagami na różne sposoby, Polacy nie wiedzą nawet co tracą. Grażyna Torbicka dobrze jednak wie, co dobre.
Szparagi to duża dawka zdrowia zawarta w niewielkim zielonym pędzie. Są bogate w sole mineralne i witaminy - zwłaszcza tę spod znaku C.
Zawierają sporo kwasu foliowego – z tego powodu polecane są kobietom starającym się o zajście w ciążę.
W szparagach znajduje się ponadto karoten, potas, błonnik, a także cała masy przeciwutleniaczy działających korzystnie na kondycję skóry.
Szparagi a libido
Tradycyjnie szparagi uważa się za afrodyzjak, czyli produkt, który ma właściwości zwiększające potencję.
Starożytni Rzymianie doszukiwali się wpływu szparagów na libido w ich charakterystycznym, podłużnym kształcie…
Współczesne badania wykazały jednak, że szparagi, dzięki swoim właściwościom, wpływają na ogólny dobrostan ludzkiego organizmu, co przekłada się na zwiększony popęd seksualny.
Zostawmy już medyczne i zdrowotne aspekty szparagów. Zastanówmy się jak można je ze smakiem przyrządzić.
Same i nie tylko
Można podawać je jako osobny dodatek do potraw, po uprzednim ugotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie.
Świetnie będą smakować także po upieczeniu, w towarzystwie sosu holenderskiego czy wraz z szynką parmeńską.
Szparagi doskonale sprawdzą się także jako składnik zup – nie tylko tych tradycyjnych, ale także zup kremów.