Słynna dziennikarka lubi jedzenie wysokiej jakości. Co ciekawe, nie unika założenia fartuszka i od czasu do czasu przygotowuje dla siebie i swoich bliskich prawdziwe przysmaki.

Jak przystało na rodowitą Ślązaczkę, popisową potrawą pani Grażyny są oczywiście klasyczne kluski śląskie.

Ulubione jedzenie Torbickiej

61-latka lubi jednak naprawdę ekstrawaganckie dodatki do prostych potraw. Podobno zdarza się jej serwować placki ziemniaczane z łososiem lub kawiorem!

Z kolei wspomniane kluski Torbicka podaje w sezonie z cukinią i tartym parmezanem. Przyznacie, że brzmi niezwykle smacznie.

Zobacz także:

Jakie jest ulubione danie słynnej dziennikarki filmowej? Nie są to ani placki ziemniaczane, ani kluski śląskie.

Doświadczona prezenterka stawia na szparagi. Te warzywa nie są wciąż u nas tak popularne, jak chociażby za naszą zachodnią granicą.

Zdrowie w zielonym pędzie

Podczas gdy Niemcy objadają się szparagami na różne sposoby, Polacy nie wiedzą nawet co tracą. Grażyna Torbicka dobrze jednak wie, co dobre.

Szparagi to duża dawka zdrowia zawarta w niewielkim zielonym pędzie. Są bogate w sole mineralne i witaminy - zwłaszcza tę spod znaku C.

Zawierają sporo kwasu foliowego – z tego powodu polecane są kobietom starającym się o zajście w ciążę.

W szparagach znajduje się ponadto karoten, potas, błonnik, a także cała masy przeciwutleniaczy działających korzystnie na kondycję skóry.

Szparagi a libido

Tradycyjnie szparagi uważa się za afrodyzjak, czyli produkt, który ma właściwości zwiększające potencję.

Starożytni Rzymianie doszukiwali się wpływu szparagów na libido w ich charakterystycznym, podłużnym kształcie…

Współczesne badania wykazały jednak, że szparagi, dzięki swoim właściwościom, wpływają na ogólny dobrostan ludzkiego organizmu, co przekłada się na zwiększony popęd seksualny.

Zostawmy już medyczne i zdrowotne aspekty szparagów. Zastanówmy się jak można je ze smakiem przyrządzić.

Same i nie tylko

Można podawać je jako osobny dodatek do potraw, po uprzednim ugotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie.

Świetnie będą smakować także po upieczeniu, w towarzystwie sosu holenderskiego czy wraz z szynką parmeńską.

Szparagi doskonale sprawdzą się także jako składnik zup – nie tylko tych tradycyjnych, ale także zup kremów.