Grażyna Torbicka
ONS.pl
Newsy

Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak

Grażyna Torbicka to niekwestionowana dama polskiego show-biznesu. Jak przystało na damę, znana dziennikarka gustuje w wyszukanych specjałach.

Słynna dziennikarka lubi jedzenie wysokiej jakości. Co ciekawe, nie unika założenia fartuszka i od czasu do czasu przygotowuje dla siebie i swoich bliskich prawdziwe przysmaki.

Jak przystało na rodowitą Ślązaczkę, popisową potrawą pani Grażyny są oczywiście klasyczne kluski śląskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ulubione jedzenie Torbickiej

61-latka lubi jednak naprawdę ekstrawaganckie dodatki do prostych potraw. Podobno zdarza się jej serwować placki ziemniaczane z łososiem lub kawiorem!

Z kolei wspomniane kluski Torbicka podaje w sezonie z cukinią i tartym parmezanem. Przyznacie, że brzmi niezwykle smacznie.

Jakie jest ulubione danie słynnej dziennikarki filmowej? Nie są to ani placki ziemniaczane, ani kluski śląskie.

Doświadczona prezenterka stawia na szparagi. Te warzywa nie są wciąż u nas tak popularne, jak chociażby za naszą zachodnią granicą.

Zdrowie w zielonym pędzie

Podczas gdy Niemcy objadają się szparagami na różne sposoby, Polacy nie wiedzą nawet co tracą. Grażyna Torbicka dobrze jednak wie, co dobre.

Szparagi to duża dawka zdrowia zawarta w niewielkim zielonym pędzie. Są bogate w sole mineralne i witaminy - zwłaszcza tę spod znaku C.

Zawierają sporo kwasu foliowego – z tego powodu polecane są kobietom starającym się o zajście w ciążę.

W szparagach znajduje się ponadto karoten, potas, błonnik, a także cała masy przeciwutleniaczy działających korzystnie na kondycję skóry.

Szparagi a libido

Tradycyjnie szparagi uważa się za afrodyzjak, czyli produkt, który ma właściwości zwiększające potencję.

Starożytni Rzymianie doszukiwali się wpływu szparagów na libido w ich charakterystycznym, podłużnym kształcie…

Zobacz także
faworki pieczone z ciasta francuskiego

Czy da się zrobić faworki bez smażenia? Tak! Te zrobicie dosłownie w kilka chwil

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Współczesne badania wykazały jednak, że szparagi, dzięki swoim właściwościom, wpływają na ogólny dobrostan ludzkiego organizmu, co przekłada się na zwiększony popęd seksualny.

Zostawmy już medyczne i zdrowotne aspekty szparagów. Zastanówmy się jak można je ze smakiem przyrządzić.

Same i nie tylko

Można podawać je jako osobny dodatek do potraw, po uprzednim ugotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie.

Świetnie będą smakować także po upieczeniu, w towarzystwie sosu holenderskiego czy wraz z szynką parmeńską.

Szparagi doskonale sprawdzą się także jako składnik zup – nie tylko tych tradycyjnych, ale także zup kremów.

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Grażyna Torbicka
ONS.pl
Newsy
62-letnia Grażyna Torbicka zachwyca sylwetką. To zasługa 1 ważnego nawyku 
Grażyna Torbicka przyznaje, że smukłą sylwetkę zawdzięcza najprawdopodobniej genom. Od lat stosuje pewien trik, który sprawia, że nie przybiera na wadze. 

Praca w telewizji wymaga dbałości o nienaganną sylwetkę! Kamery są bezlitosne i dodają sporo kilogramów. Dlatego osoby pracujące jako prezenterzy czy aktorzy bardzo dbają o figurę. Taka ścieżka kariery wymaga wielu wyrzeczeń. Jednak przykład Grażyny Torbickiej pokazuje, że nie zawsze musi to tak wyglądać. Sławna dziennikarka od lat zachwyca cudowną urodą i zgrabną sylwetką, ale według niej samej nie jest to wcale zasługa katowania się drakońskimi dietami czy spędzania wielu godzin na siłowni. Jak ona to robi, że tak świetnie wygląda? Sposób Grażyny Torbickiej na zgrabną sylwetkę Gwiazda zapytana o swoje sposoby na zgrabne ciało szybko przyznała, że nie stosuje żadnych specjalnych trików. Powiedziała, że szczupłą figurę zawdzięcza najprawdopodobniej swojemu tacie, który sam nigdy nie miał problemów z nadwagą. To wytłumaczenie wydaje się być bardzo wiarygodne, ponieważ dziennikarka podobno nie stosuje żadnych specjalnych diet ani nie trenuje na siłowni. Co więcej, przyznała się, że nie przepada za ćwiczeniami i nigdy nie trenowała. Jedyna lubiana przez nią forma aktywności fizycznej to długie spacery z ukochanym psem. Również jej gładka cera nie jest wynikiem działania drogich kremów i luksusowych kosmetyków. Torbicka od wielu lat jest wierna tym samym produktom, które się jej sprawdziły. Grażyna Torbicka nie lubi się przejadać Torbicka zdradziła jednak, czemu najprawdopodobniej zawdzięcza szczupłą figurę. Dziennikarka bowiem powiedziała w wywiadzie, że nie lubi się przejadać – dlatego je dość oszczędnie i nie zjada wszystkiego, co dostanie na talerzu. Na przykład gdy czuje się już najedzona, to odmawia deseru lub je tylko połowę. Czyżby to był sposób na idealną sylwetkę?        ...

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Regionalne specjały Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Na słono i słodko Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na sląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Składniki na pyszne śląskie „z dziurką": 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Kluski z wgłębieniem Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!
Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować. W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej. Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów. Składniki: Końcówki z pęczka szparagów Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki) Pół szklanki zielonego groszku 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku Sól, pieprz Czarnuszka Nieco jarmużu Oliwa z oliwek Przygotowanie: Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny. Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu. Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą....