Jakie jedzenie niszczy wasze włosy? Zobaczcie, czy jecie te produkty
Adobe Stock
Newsy

Jakie jedzenie może niszczyć włosy? Zobaczcie, czy jecie te produkty

Złe nawyki żywieniowe mają wpływ na wasze zdrowie i całe ciało. Piękne włosy świadczą o kondycji organizmu i o tym, jak o niego dbacie. Sprawdźcie jakiego jedzenia wprost nie znoszą wasze włosy.

Słodkie, słone, tłuste, czyli po prostu pyszne! Niestety nie dla waszych włosów. Oto kilka produktów, które lepiej wyeliminować z jadłospisu z myślą o ich zdrowiu. 

Dlaczego słodzone napoje pogarszają stan włosów? 

Słodzone napoje to zmora obecnych czasów. Szczególnie widoczna w przypadku młodego pokolenia, ale również starszego. W końcu słodki to przecież najprzyjemniejszy ze smaków. Niestety częste spożywanie słodzonych napojów może przyczynić się do rozwoju otyłości, a także zaburzeń takich jak insulinooporność. 

Może ona wpływać na kondycję włosów, gdyż ta przypadłość jest powiązana z gorszym odżywieniem mieszka włosowego poprzez wpływ na obkurczenie naczyń krwionośnych. Co to oznacza dla włosa? Słabszy transport substancji odżywczych, witamin oraz składników mineralnych do mieszka, co może powodować spowolnienie porostu, osłabienie kondycji, a nawet wypadanie włosów. Wysokie stężenie insuliny łączy się również z łysieniem androgenowym.  

Czy słone przekąski mogą powodować wypadanie włosów? 

Po słodkim czas na słone. Paluszki, chipsy czy krakersy. Jedzone przed telewizorem, na kanapie, między posiłkami. Kto z nas jest bez winy... niech pierwszy zje chipsa!  

Jedzenie słonych przekąsek daje nam niestety dużą ilość kilokalorii w porównaniu do dostarczenia do organizmu niewielkiej wartości odżywczej, na przykład składników mineralnych czy witamin.  

Regularne spożywanie ww. chipsów i paluszków niesie ryzyko dla zdrowia, gdyż może być powiązane z wystąpieniem przewlekłych chorób czy otyłości. Te z kolei mogą powodować zaburzenia hormonalne lub też skutkować stanem zapalnym przyczyniającym się do wypadania włosów. 

Zobacz także
Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Niektórzy nie powinni jeść ostrego pod żadnym pozorem

Jak frytki wpływają na zdrowie? 

Frytki, smażone kurczaki w chrupiącej panierce i szereg innych dań serwowanych przez restauracje typu fast food, goszczą na stałe w menu przeciętnego Polaka. Jeżeli robią to od czasu do czasu (raz w miesiącu) - szkodliwość czynu jest niewielka. Jeżeli zdarza się to częściej, trzeba zacząć liczyć straty.  

Niestety regularne spożywanie żywności głęboko smażonej nie jest korzystne dla zdrowia i może mieć także niedobry wpływ na kondycję włosów. Oprócz tego, że nie ma prawie żadnej wartości, to dodatkowo skutkuje wysokim poziomem spożycia akrylamidu (substancji powstającej w momencie formowania złocistej, chrupiącej skórki czy panierki).  

Spożycie akrylamidu może wiązać się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy cukrzycy. Z kolei te zaburzenia mogą pośrednio wpływać na osłabienie kondycji włosów, a także ich wypadanie. 

Czy alkohol szkodzi kondycji włosów?

O tym, że nadmierne spożywanie alkoholi wysokoprocentowych sieje spustoszenie w organizmie, wiadomo nie od dziś. Jednak wielu wydaje się, że lampka wina do kolacji i piwo do obiadu nikomu jeszcze nie zaszkodziły, a na pewno nie włosom. Czyżby? Regularne i częste spożywanie alkoholu (nawet tego niskoprocentowego) może źle wpływać na wasze zdrowie i osłabiać także włosy.

A wszystko to przez występowanie mechanizmów, wpływających na funkcjonowanie różnych narządów. Jednym z nich jest na przykład długofalowy wpływ alkoholu na funkcjonowanie wątroby odpowiedzialnej m.in. za funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Jej dobra kondycja i równowaga wpływa na zachowanie zdrowych, pięknych włosów. Wszelkie zaburzenia mogą skutkować pogorszeniem ich stanu, jak również ich wypadaniem. 

Przewlekłe spożycie alkoholu niesie także ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, na przykład niedoboru cynku, żelaza czy witamin z grupy B, czyli składników, które mają istotne znaczenie dla włosów. Ich zbyt niski poziom w organizmie jest zagrożeniem dla mieszków włosowych, aby utrzymać prawidłowy cykl życia włosa. 

Źródło: zywienie.medonet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

produkty które źle wpływają na jelita
Adobe Stock
Newsy
Te pokarmy niszczą wasze jelita. Na pewno większość macie w swojej kuchni
Właściwie funkcjonujące jelita to podstawa zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia, eksperci nie mają co do tego wątpliwości. Niestety, w codziennej diecie większości Polaków nie brakuje produktów, które szczególnie szkodzą temu fragmentowi przewodu pokarmowego. Lepiej ich unikajcie!

Jelito cienkie Jelito cienkie to najdłuższy odcinek przewodu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka może osiągać nawet 6 metrów! To bardzo ważny element waszego organizmu. To właśnie dzięki niemu cenne składniki odżywcze ze spożywanych pokarmów są wchłaniane do krwioobiegu, rozprowadzane po organizmie, a następnie wykorzystywane do różnych procesów życiowych. Jelito grube Z kolei jelito grube to ostatni odcinek ludzkiego układu pokarmowego. To właśnie w nim resztki niestrawionego jedzenia przybierają formę kału, a następnie są wydalane z organizmu. Na tym jednak nie koniec. Jelito grube jest w stanie odzyskać nawet do 90 proc. wody z pożywienia, które do niego dociera, ale również nieco elektrolitów i soli mineralnych. Nie ulega więc wątpliwości, że o jelita trzeba dbać. To one odpowiadają za prawidłowego funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety, w polskiej kuchni istnieją pokarmy, które spożywane w dużych ilościach mogą wpływać na nie bardzo negatywnie. Szkodliwa wieprzowina Najpopularniejszym czerwonym mięsem w Polsce jest oczywiście wieprzowina. Niestety, jej regularne spożywanie, szczególnie w postaci smażonej lub grillowanej, zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Eksperci apelują, by jeść ją stosunkowo rzadko. Zamiast wieprzowiny do diety warto włączyć ryby oraz białe mięso, najlepiej z indyka lub kury. Niebezpieczny cukier dla jelit Cukier, bez względu na jego rodzaj, stanowi pożywkę dla złych bakterii, drożdży oraz grzybów. Regularnie spożywane powodują wzdęcia oraz zaburzenia trawienia, które mogą prowadzić nawet do ostrego zapalenia jelit. Dodawanie go codziennie do herbaty czy kawy nie jest dobrym pomysłem. Ciężkostrawny czosnek i cebula Choć czosnek i cebulę dodaje się niemal do każdego dania w polskiej kuchni, w...

napar z pokrzywy na odchudzanie
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Pijcie napar z tego zioła codziennie. Nie uwierzycie, jak szybko pożegnacie dodatkowe kilogramy
Choć wiele osób traktuje ją jako chwast, w rzeczywistości ma wiele cennych właściwości leczniczych. Mowa tu oczywiście o pokrzywie. Regularne spożywanie przygotowanego z niej naparu może m.in. wspomóc odchudzanie.

Pokrzywa to zioło, które od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Bowiem nie ulega wątpliwości, że posiada ona naprawdę wiele cennych właściwości leczniczych. Z tej przyczyny, eksperci określają ją mianem naturalnego antybiotyku. Na co ma korzystny wpływ?  Właściwości pokrzywy Pokrzywa jest źródłem wielu cennych składników odżywczych m.in. magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu, sodu, flawonoidów oraz witamin – A, B2, C i K. Regularne spożywanie naparu z tej rośliny może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu, chlorku sodu czy mocznika, ale również złagodzić objawy alergii, zredukować dokuczliwe stany zapalne, zahamować wypadanie włosów, rozszerzyć naczynia krwionośne, a także obniżyć ciśnienie krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina jest szeroko stosowana do leczenia chorób wątroby i przewodu pokarmowego, a także kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Eksperci twierdzą, że pomaga również walczyć ze stresem oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych. Ponadto, przyrządzony z niej napar wspaniale wspomaga oczyszczanie organizmu oraz proces przemiany materii, a co za tym idzie, pomaga zrzucić   zbędne kilogramy. Przepis na napar z pokrzywy Będziecie potrzebować: 1 łyżki suszonej pokrzywy (świeże liście zbiera się od maja do września i również można je parzyć, po sezonie musicie się zadowolić ususzoną rośliną) 500 ml wody Przygotowanie: Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy, że umieścicie w imbryku 1 łyżkę suszu, a następnie zalejecie go wrzątkiem, przykryjecie pokrywką lub spodkiem i odstawicie na ok. 10 minut. Jeśli kiedykolwiek będziecie chcieli przygotować herbatę ze świeżych liści, wystarczy, że będziecie je parzyć przez zaledwie 1 minutę.  Szklankę tak przygotowanego...