Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze, a których unikać

W każdym sklepie znajdziecie zakwas na żurek, w wielu są dostępne gotowe zupy. Zastanawiacie się co wybrać?

Na Wielkanoc robicie żurek czy barszcz biały? Dziennikarka Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie wyjaśnia czym się różni jedna zupa od drugiej i robi przegląd żurków dostępnych w sklepach. Wiemy, których nie kupować.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zakwas czy gotowy żurek?

W sklepach są do wyboru gotowe zupy, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać lub zakwasy do samodzielnego ugotowania żurku na bulionie. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, czym się kierować przy wyborze jednego i drugiego:

- Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu (np. 20%), a nie 1% jak w niektórych produktach.

- Z kolei jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety, wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty.

Gotowe żurki dostępne w sklepach – który wybrać?

Kierując się przewodnikiem dziennikarki, która radzi, na co zwracać uwagę przy wyborze gotowej zupy, stwierdzamy, że największą zawartość zakwasu można znaleźć w 3 zupach:

  • Żurek „JemyJemy” – 20% zakwasu z wody, maki żytniej i czosnku
  • Żurek „Profi” – 20% zakwasu z wody, mąki żytniej i czosnku

Oleju palmowego nie zawierają jedynie 3 żurki:

  • Żurek w butelce „Krakus” – tu został użyty jednak tłuszcz wieprzowy
  • Żurek w kartonie „Krakus” – także znajdziecie w nim tłuszcz wieprzowy
  • Żurek „Eat Me”- w zupie znajdziecie olej rzepakowy

Niestety, pierwsze dwa mają bardzo niską zawartość zakwasu, tylko 2,8% oraz 1%, w przypadku trzeciego producent w ogóle nie przedstawił zawartości użytego zakwasu.

Zobacz także
Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig

Przepis na szybki i klasyczny żurek. Zróbcie koniecznie tę rzecz z czosnkiem, a wyjdzie jeszcze lepszy

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Biała kiełbasa ma taki kolor? Pod żadnym pozorem jej nie kupujcie. To chemiczna bomba

Przyglądając się zawartości dodatków smakowych i konserwujących, najbardziej naturalny skład ma wspomniany już żurek „Eat Me”. W składzie można znaleźć jedynie kwas mlekowy wykorzystany jako regulator kwasowości.

Zakwasy na żur – które najlepsze?

Z kolei wskazane przez dziennikarkę zakwasy, w większości mają krótkie składy:

  • „Stan” – woda i mąka żytnia z otrębami
  • „Rolnik” – ma w składzie wodę, mąkę żytnią, sól i przyprawy
  • „Runoland” – woda, ekologiczna mąka żytnia 18%, sól, ekologiczny czosnek i pieprz
  • „Kowalewski” – woda, ekologiczna mąka jaglana 10%, naturalna sól kamienna Kłodawska

Pozostałe zaprezentowane zakwasy zawierają niepotrzebne dodatki konserwujące.

Jak widać, większość gotowych zakwasów ma idealny skład. Inaczej jest w przypadku gotowych zup. Nasuwa się więc jeden wniosek: kupcie zakwas i sami zróbcie z niego domowy żurek.

Źródło: Instagram/KatarzynaBosacka

Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
Nikt nie spodziewałby się, że produkt podpisany jako „chleb kukurydziany” będzie zawierał coś takiego.

Uczulenie na gluten do dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Białko to występuje w wielu zbożach, dlatego osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wykluczyć produkty zawierające poszczególne zboża ze swojej diety. To w praktyce oznacza zaś, że nie mogą w ogóle jeść większości pieczywa. Dawniej osoby z celiakią musiały całkowicie wykluczyć chleb ze swojej diety, jednak dziś na szczęście wybór mąk bezglutenowych jest na tyle szeroki, że można samodzielnie wypiekać takie pieczywo w domu albo kupić je w większości sklepów. Najbardziej popularny dla „bezglutenowców” jest chleb kukurydziany, wypiekany z mąki kukurydzianej i całkowicie pozbawiony glutenu. Niestety, etykiety takich produktów trzeba czytać bardzo dokładnie, o czym przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej.  Chleb bezglutenowy z glutenem Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie zdjęciami różnych kontrowersyjnych produktów (a nawet paragonów) podsyłanych jej przez osoby, które ją obserwują w mediach społecznościowych. Ostatnio dziennikarka podjęła temat bezglutenowego pieczywa, które okazało się takie tylko w teorii. Opublikowała zdjęcie etykiety chleba „kukurydzianego”. Jego skład okazał się szokujący: – W tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie. Wprowadzanie w błąd konsumentów Trudno powiedzieć, czy sprzedawanie zwykłego, mieszanego pieczywa pod nazwą „chleb kukurydziany” to niedopatrzenie, czy celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. W przypadku osób, które są uczulone na gluten, zjedzenie takiego pieczywa mogłoby się bardzo źle...

Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne
Nigdy nie zapominajcie o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejecie jak spróbujecie. Niebo w gębie
Sekret przepysznego żurku leży w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Przygotowaliśmy wskazówki pomocne przy jego robieniu. Od tej pory będziecie gotowali żurek nie tylko od święta!

Nie pomidorowa , nie rosół , nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy? Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą. Skąd bierze się smak żurku? Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy. Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”. Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy. Jak poprawnie zrobić zakwas na żurek? Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W...

Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Chleb coraz droższy. Zróbcie więc własny wg przepisu Magdy Gessler
Najprościej jest po chleb pójść do sklepu. Jednak najlepszy upieczecie sami w domu. Podajemy przepis na doskonały, domowy chleb Magdy Gessler

Znacie zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu? To oraz charakterystyczna chrupiąca, apetyczna skórka to najlepsze nagrody, jakie możecie dostać za upieczenie własnego chleba. Przepis na domowy chleb Magdy Gessler właśnie to wam zapewni: wspaniały zapach w domu i chrupiącą skórkę na każdej kromce świeżutkiego chleba, Jaka jest historia chleba? Pierwsze chleby nie były podobne do dzisiejszych. To były raczej przaśne placki o gumowatej konsystencji. Robiono je ze zbóż roztartych na pastę. Dopiero z czasem nauczono się poddawać ciasto fermentacji, dzięki czemu uzyskiwało gąbczastą strukturę, nabierało pulchności, stawało się nie tylko smaczniejsze, ale też lżej strawne. Jednym z ważniejszych składników chleba jest zakwas. Skąd wziąć zakwas? Najłatwiej i najszybciej jest zdobyć od kogoś, kto stale piecze chleb. Nawet z niewielkiej ilości można wyhodować sobie cały słoik, na bieżący i przyszłe wypieki. Jeśli nie macie skąd wziąć zakwasu, możecie zrobić go sami. Składa się jedynie z mąki żytniej i wody. Przygotowanie zakwasu wymaga jednak czasu i cierpliwości. Zakwas tworzy się przez 5 dni, raz dziennie powinniście go „nakarmić” szczyptą świeżej mąki, podlać świeżą wodą, a także zamieszać. Gotowy zakwas ma na powierzchni pęcherzyki powietrza, i gęstą konsystencję. Jakiej mąki użyć do pieczenia chleba? W przepisie Magdy Gessler użyte są 2 rodzaje mąki – pszenna i razowa. Jednak domowe chleby można piec z różnych mąk. Warto poeksperymentować i znaleźć najlepszą na najbardziej smakujący wam bochenek. Czym się różnią? Mąka pszenna. Ma wyższa zawartość glutenu niż mąka żytnia. Chleb upieczony z maki pszennej jest sprężysty i puszysty. Mąka żytnia. Chleb żytni jest cięższy od pszennego, ma charakterystyczną, zbitą strukturę....

Jak przyrządzić żurek na bazie zakwasu z butelki?
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? To proste, ale koniecznie pamiętajcie o 1 rzeczy
Choć żurek to zupa całoroczna, zdecydowanie najlepiej smakuje podczas Świąt Wielkanocnych. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste, o ile pamiętacie o jednej, bardzo ważnej kwestii.

Doświadczone gospodynie samodzielnie przyrządzają zakwas na żurek, z kolei te początkujące lub cierpiące na wieczny brak czasu, sięgają po jego sklepowe odpowiedniki. To żaden wstyd – ich skład w większości przypadków jest naprawdę bardzo dobry. Okazuje się jednak, że nawet używając zakwasu z butelki, można popełnić błąd. Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki? Przede wszystkim musicie pilnować proporcji. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeśli wlejecie więcej, żurek stanie się bardzo gęsty, a smak zbyt wyrazisty. Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem zakwasu w zupie, bardzo dokładnie wymieszać zawartość butelki. Dodany bez porządnego wstrząśnięcia zepsuje potrawę. Przepis na wielkanocny żurek z butelki Będziecie potrzebować: 500 ml zakwasu żytniego z butelki  2 litrów domowego bulionu 400 gramów białej kiełbasy 100 gramów wędzonego boczku 4 łyżek śmietany 18 proc. 4 ząbków czosnku 6 jajek Przypraw: soli, pieprzu, majeranku Przygotowanie: Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas z butelki. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Potrawę doprawcie również solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszajcie. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z ognia i zahartujcie zupę – do...