Na Wielkanoc robicie żurek czy barszcz biały? Dziennikarka Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie wyjaśnia czym się różni jedna zupa od drugiej i robi przegląd żurków dostępnych w sklepach. Wiemy, których nie kupować.
Zakwas czy gotowy żurek?
W sklepach są do wyboru gotowe zupy, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać lub zakwasy do samodzielnego ugotowania żurku na bulionie. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, czym się kierować przy wyborze jednego i drugiego:
- Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu (np. 20%), a nie 1% jak w niektórych produktach.
- Z kolei jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety, wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty.
Gotowe żurki dostępne w sklepach – który wybrać?
Kierując się przewodnikiem dziennikarki, która radzi, na co zwracać uwagę przy wyborze gotowej zupy, stwierdzamy, że największą zawartość zakwasu można znaleźć w 3 zupach:
- Żurek „JemyJemy” – 20% zakwasu z wody, maki żytniej i czosnku
- Żurek „Profi” – 20% zakwasu z wody, mąki żytniej i czosnku
Oleju palmowego nie zawierają jedynie 3 żurki:
Zobacz także:
- Żurek w butelce „Krakus” – tu został użyty jednak tłuszcz wieprzowy
- Żurek w kartonie „Krakus” – także znajdziecie w nim tłuszcz wieprzowy
- Żurek „Eat Me”- w zupie znajdziecie olej rzepakowy
Niestety, pierwsze dwa mają bardzo niską zawartość zakwasu, tylko 2,8% oraz 1%, w przypadku trzeciego producent w ogóle nie przedstawił zawartości użytego zakwasu.
Przyglądając się zawartości dodatków smakowych i konserwujących, najbardziej naturalny skład ma wspomniany już żurek „Eat Me”. W składzie można znaleźć jedynie kwas mlekowy wykorzystany jako regulator kwasowości.
Zakwasy na żur – które najlepsze?
Z kolei wskazane przez dziennikarkę zakwasy, w większości mają krótkie składy:
- „Stan” – woda i mąka żytnia z otrębami
- „Rolnik” – ma w składzie wodę, mąkę żytnią, sól i przyprawy
- „Runoland” – woda, ekologiczna mąka żytnia 18%, sól, ekologiczny czosnek i pieprz
- „Kowalewski” – woda, ekologiczna mąka jaglana 10%, naturalna sól kamienna Kłodawska
Pozostałe zaprezentowane zakwasy zawierają niepotrzebne dodatki konserwujące.
Jak widać, większość gotowych zakwasów ma idealny skład. Inaczej jest w przypadku gotowych zup. Nasuwa się więc jeden wniosek: kupcie zakwas i sami zróbcie z niego domowy żurek.
Źródło: Instagram/KatarzynaBosacka