ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy

Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni

Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi?

Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości!

  • Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się.
  • Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie.
  • Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze.

Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka?

Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część osób nie lubi dodawać jeszcze więcej mąki do masy. Dlatego zamiast mąki można użyć... folii spożywczej! Wystarczy przed rozwałkowaniem, wstawić ciasto na minimum godzinę do lodówki, a następnie położyć je na folii, przykryć nią z wierzchu i rozwałkować.

ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy
Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

ciasto drożdżowe
Newsy
W cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Zrobiliście bardzo podstawowy błąd podczas pieczenia
Ciasto drożdżowe jest wymagającym ciastem. Unikajcie tych błędów, a z pewnością się uda.

Pieczecie ciasto, które z zewnątrz wygląda jak z najlepszej piekarni, ale w środku ma zakalec? Jeśli nie wiecie, jaki błąd popełniliście, koniecznie sprawdźcie poniższe wskazówki. Zapamiętajcie je, a wasz wypiek już zawsze będzie perfekcyjny. Dlaczego w cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Ciasto drożdżowe jest dość czasochłonnym oraz pracochłonnym ciastem. W końcu trzeba je ręcznie wyrobić i pozwolić mu wyrosnąć. Co za rozczarowanie, gdy po upieczeniu i rozkrojeniu okazuje się, że w środku pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele, choć jedna z nich jest najbardziej oczywista i zdarza się najczęściej. Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy wypiek powinno się zostawić w rozgrzanym piekarniku po jego wyłączeniu, a może lepiej po upieczeniu od razu wyjąć ciasto i pozwolić mu wystygnąć? Czy ciasto należy wyciągnąć z piekarnika od razu po upieczeniu? Oto główny winowajca zakalca. Pamiętajcie, aby po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto. Zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a powietrzem w kuchni sprawi, że nie tylko pojawi się zakalec, ale również to, że ciasto drożdżowe opadnie. Inne przyczyny zakalca w cieście Każda osoba musi dobrze wyczuć swój piekarnik, tak naprawdę przepisy podają orientacyjną temperaturę i czas pieczenia, które mogą być różne w zależności od tego, jakiego używacie sprzętu. Niestety, musicie to zrobić metodą prób i błędów. Niewłaściwa temperatura pieczenia – chodzi zarówno o zbyt niską, jak i zbyt wysoką. Ta pierwsza sprawia, że ciasto szybko rośnie i szybko opada; ta druga to gwarancja ciasta zarumienionego z zewnątrz, ale surowego w środku. Zbyt krótki czas pieczenia – jeśli wypiek nie spędzi w piekarniku dostatecznie dużo czasu, z pewnością będzie niesmaczny....

ciasto drozdzowe opada
Flickr
Newsy
Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia
Pieczenie ciast drożdżowych nie jest bardzo trudne, ale trzeba się wystrzegać kilku podstawowych błędów.

Nie ma nic lepszego niż blacha drożdżowego ciasta. Pyszne, pachnące i wyrośnięte ciasto to marzenie każdej osoby, która zaczyna swoją przygodę z pieczeniem. W dodatku jest dość dietetyczne – ciasto drożdżowe ma najmniej kalorii ze wszystkich ciast. Z tego powodu w rozsądnych ilościach mogą je jeść nawet osoby cierpiące na cukrzycę. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by stosować jak najmniej słodkich dodatków do ciasta w postaci kruszonki, cukru pudru czy powideł. Przepis na ciasto drożdżowe z owocami Gdy zrobicie ciasto z podaną ilością owoców, to nie powinno ono opaść po upieczeniu. I pamiętajcie oczywiście o tym, by drzwiczki piekarnika otworzyć dopiero pod sam koniec pieczenia, by sprawdzić, czy ciasto się już upiekło! Składniki do zaczynu: 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru Składniki do ciasta: 40 dag mąki pszennej typ 550 ¾ szklanki mleka 70 g masła 30 g cukru 2 szklanki owoców 1 jajko Składniki do kruszonki: 60 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g schłodzonego masła Przygotowanie: Do miski wlejcie lekko podgrzane dwie łyżki mleka, dodajcie 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i 30 g drożdży. Dokładnie wszystko wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce. W tym czasie na stolnicy połączcie ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, rozcierając je między palcami. Do dużej miski przesiejcie mąkę, wbijcie jedno jajko i wlejcie rozpuszczone masło. Wymieszajcie i wlejcie zaczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie i odstawcie do wyrośnięcia. Niedużą blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem, wlejcie ciasto, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Gdy ciasto wyrośnie, ułóżcie na nim owoce i posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika...

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
Co zrobić, żeby wypieki były idealne? Zdradzamy cukiernicze triki.

Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”: - Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje. Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami: - Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie. Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur. - Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć? Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle...