obieranie pomidora
Newsy

Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z pomidora? Sekret tkwi we właściwym nacięciu go nożem

Jeśli potrzebujecie obrać pomidora ze skórki, najpierw musicie go odpowiednio przygotować. Wrzątek zdecydowanie ułatwi wam tę czynność. Pamiętajcie jednak, by uprzednio naciąć warzywo w dobrze znany doświadczonym gospodyniom sposób.

Na początkujące panie domu w kuchni czeka naprawdę wiele wyzwań. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe, w rzeczywistości wymaga telefonu do mamy lub zasięgnięcia internetowej porady. Nic dziwnego, w końcu kulinarny świat nie jest czarno-biały, a doświadczenie i wiedza przychodzą z czasem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać pomidora?

Okazuje się, że większość problemów i wątpliwości dotyczy naprawdę błahych spraw, jak na przykład obranie pomidora ze skórki. Zapewne wielu z was słyszało, że w tym celu najlepiej jest go sparzyć, a ten termin zapewne niewiele mówi tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

Otóż sparzenie pomidora polega na włożeniu go do miski i zalaniu wrzątkiem. Na tym jednak nie koniec. Zanim umieścicie warzywo w wodzie, powinniście je naciąć od spodu na krzyż. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pamiętajcie również, że pomidor powinien być zanurzony we wrzątku tylko przez pół minuty. Po upływie tego czasu należy zalać go zimną wodą.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Jak zdjąć skórkę z papryki i buraka?

Jeśli chcecie zdjąć skórkę z papryki, powinniście z kolei pokroić ją na kawałki, usunąć gniazda nasienne oraz pestki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu zalejcie warzywo zimną wodą, a skórka sama odejdzie.

Początkujący kucharze mogą mieć również problemy z obraniem buraków. Ta czynność nie należy jednak do skomplikowanych. Wystarczy, że je ugotujecie, odcedzicie, a następnie zalejecie zimną wodą. Skórka sama odejdzie. Ot cała filozofia.

Sposób na świeżego ogórka

Warzywa kryją w sobie o wiele więcej sekretów niż wielu mogłoby się wydawać. Kolejna ciekawostka dotyczy świeżego ogórka. Zawsze powinniście go obierać od jasnej do ciemnej strony. W innym przypadku będzie miał niesamowicie gorzki smak, a przecież nikt nie lubi gorzkiej mizerii.

Sekrety dotyczące awokado

W Polsce coraz większą popularność zyskuje również awokado. Z uwagi na jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze wiele osób decyduje się na włączenie warzywa do swojej diety. Jeśli wy również należycie do tego grona powinniście wiedzieć o kilku ważnych kwestiach.

W sklepie nie sięgajcie po pierwsze, lepsze awokado. Koniecznie skupcie się na jego wyglądzie. Powinno być ciemnozielone i delikatnie uginać się pod naciskiem palca. 

Awokado, podobnie jak banana, po rozkrojeniu najlepiej skropić sokiem z cytryny by nie ciemniało. Warzywo jest bardzo kaloryczne, jeśli więc nie zamierzacie jeść całego na raz, w odstawianej połówce koniecznie zostawcie pestkę i wstawcie do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i naturalny kolor.

Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy
Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

Przepis na nawadniający koktajl
Adobe Stock
Newsy
Pijecie za mało wody? Ten napój nawodni was znacznie lepiej
Wielu Polaków wciąż zapomina o regularnym piciu wody, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli też macie z tym problem sięgnijcie po przepis na niesamowicie nawadniający koktajl.

Mimo licznych apelów ekspertów Polacy wciąż zapominają o dostarczaniu do organizmu odpowiedniej ilości wody. W końcu, w zależności od masy ciała, powinniście jej wypijać od 1,5 do 2 litrów dziennie. Nawet jeśli zainstalowaliście sobie w telefonie specjalną aplikację przypominającą o tej czynności, zapewne i tak zaczęliście ignorować jej polecenia. Na szczęście wiemy, jak to naprawić. Jaką funkcję pełni woda w ludzkim organizmie? Woda stanowi ok. 60 proc. masy ciała każdego dorosłego człowieka. Nie ulega więc wątpliwości, że jest jednym z najważniejszych jego składników. Jej regularne dostarczanie do organizmu jest niesamowicie istotne.  Woda odgrywa kluczową rolę nie tylko w regulowaniu temperatury ciała, ale również transporcie pokarmu i składników odżywczych oraz przemianie materii. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że woda pełni także funkcję ochronną dla mózgu, gałek ocznych, rdzenia kręgowego oraz płodu. Dzięki niej prawidłowo funkcjonują również wasze stawy. Jakie produkty są bogate w wodę? Okazuje się, że źródłem wody są nie tylko napoje, ale również produkty spożywcze oraz potrawy.  Należą do nich między innymi jabłka, które aż w 85 proc. składają się z wody. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o świeże ogórki (97 proc. wody) i świeży szpinak (90 proc. wody). Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych składników nawodni was zdecydowanie lepiej niż szklanka zwykłej wody.  Przepis na nawadniający koktajl Składniki: 500 ml wody ½ jabłka ½ świeżego ogórka ½ cytryny kawałej świeżego imbiru 2 łyżek nasion chia 1 garści świeżego szpinaku Przygotowanie: Jabłko opłuczcie, obierzcie ze skórki, pozbądźcie się...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...