obieranie pomidora
Newsy

Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z pomidora? Sekret tkwi we właściwym nacięciu go nożem

Jeśli potrzebujecie obrać pomidora ze skórki, najpierw musicie go odpowiednio przygotować. Wrzątek zdecydowanie ułatwi wam tę czynność. Pamiętajcie jednak, by uprzednio naciąć warzywo w dobrze znany doświadczonym gospodyniom sposób.

Na początkujące panie domu w kuchni czeka naprawdę wiele wyzwań. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe, w rzeczywistości wymaga telefonu do mamy lub zasięgnięcia internetowej porady. Nic dziwnego, w końcu kulinarny świat nie jest czarno-biały, a doświadczenie i wiedza przychodzą z czasem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak obrać pomidora?

Okazuje się, że większość problemów i wątpliwości dotyczy naprawdę błahych spraw, jak na przykład obranie pomidora ze skórki. Zapewne wielu z was słyszało, że w tym celu najlepiej jest go sparzyć, a ten termin zapewne niewiele mówi tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami.

Otóż sparzenie pomidora polega na włożeniu go do miski i zalaniu wrzątkiem. Na tym jednak nie koniec. Zanim umieścicie warzywo w wodzie, powinniście je naciąć od spodu na krzyż. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pamiętajcie również, że pomidor powinien być zanurzony we wrzątku tylko przez pół minuty. Po upływie tego czasu należy zalać go zimną wodą.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Jak zdjąć skórkę z papryki i buraka?

Jeśli chcecie zdjąć skórkę z papryki, powinniście z kolei pokroić ją na kawałki, usunąć gniazda nasienne oraz pestki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu zalejcie warzywo zimną wodą, a skórka sama odejdzie.

Początkujący kucharze mogą mieć również problemy z obraniem buraków. Ta czynność nie należy jednak do skomplikowanych. Wystarczy, że je ugotujecie, odcedzicie, a następnie zalejecie zimną wodą. Skórka sama odejdzie. Ot cała filozofia.

Sposób na świeżego ogórka

Warzywa kryją w sobie o wiele więcej sekretów niż wielu mogłoby się wydawać. Kolejna ciekawostka dotyczy świeżego ogórka. Zawsze powinniście go obierać od jasnej do ciemnej strony. W innym przypadku będzie miał niesamowicie gorzki smak, a przecież nikt nie lubi gorzkiej mizerii.

Sekrety dotyczące awokado

W Polsce coraz większą popularność zyskuje również awokado. Z uwagi na jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze wiele osób decyduje się na włączenie warzywa do swojej diety. Jeśli wy również należycie do tego grona powinniście wiedzieć o kilku ważnych kwestiach.

W sklepie nie sięgajcie po pierwsze, lepsze awokado. Koniecznie skupcie się na jego wyglądzie. Powinno być ciemnozielone i delikatnie uginać się pod naciskiem palca. 

Awokado, podobnie jak banana, po rozkrojeniu najlepiej skropić sokiem z cytryny by nie ciemniało. Warzywo jest bardzo kaloryczne, jeśli więc nie zamierzacie jeść całego na raz, w odstawianej połówce koniecznie zostawcie pestkę i wstawcie do lodówki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i naturalny kolor.

Obieranie buraków sprawia wam problem? Ta metoda nie wymaga nawet użycia noża
AdobeStock
Newsy
Obieranie buraków sprawia wam problem? Ta metoda nie wymaga nawet użycia noża
Macie kłopot z obieraniem buraków? Dzięki temu sposobowi w mig pozbędziecie się z nich skórki.

Nie będziecie potrzebowali już specjalnych gadżetów kuchennych, aby szybko obrać buraki. Istnieje pewna prosta metoda, dzięki której z łatwością pozbędziecie się z nich skórki. Znaliście wcześniej ten trik? Jak szybko obrać buraki? Chcecie szybko obrać ze skórki buraki? Trzymajcie się poniższych kroków. Opłuczcie buraki pod chłodną, bieżącą wodą i wyszorujcie je, aby usunąć z nich brud, piasek i inne zanieczyszczenia. Odetnijcie i usuńcie zielone liście, pozostawiając około 1-2 cale łodygi połączone z korzeniem buraka (pozostawienie nienaruszonej odrobiny łodygi zapobiega wypłukiwaniu soków z buraków podczas gotowania) Włóżcie buraki do dużego garnka.  Zagotujcie wodę w garnku i dodajcie do niej 1 łyżeczkę soli na każde 3-4 buraki.  Gotujcie buraki przez 20-40 minut lub do momentu, gdy z łatwością będziecie mogli przekłuć je widelcem. Wyjmijcie buraki przy użyciu łyżki cedzakowej lub wlejcie wodę z burakami do durszlaka w zlewie. Zalejcie buraki zimną wodą. Skórka sama odejdzie z buraków bez konieczności użycia noża.  Inne metody na szybkie obranie buraków Istnieją jeszcze dwa inne sposoby obierania całych buraków po ugotowaniu. Obieranie buraków przy użyciu papieru kuchennego Poczekajcie aż buraki ostygną po ugotowaniu, aż będą delikatnie ciepłe w dotyku. Trzymając papierowy ręcznik w dłoni, odciągnijcie skórkę buraka, aby ją usunąć (dzięki tej metodzie nie pobrudzicie sobie rąk przy obieraniu buraków). Obieranie buraków gołymi palcami Usuńcie skórkę z buraka przy użyciu dłoni (metoda ta ma niestety pewną wadę - może pobrudzić dłonie). Wyczyśćcie dłonie przy użyciu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Jak...

Jak obrać paprykę? Podajemy 4 sprawdzone sposoby
Adobe Stock
Newsy
Jak obrać paprykę? Podajemy sprawdzone sposoby
Paprykę można jeść chrupiąc surową, ale do niektórych dań należy z warzywa zdjąć skórkę. Jak to zrobić, skoro skórka jest tak cienka i mocno przylega?

Nawet Aztekowie wiedzieli, że papryka jest cenną żywnością dodająca sił witalnych i sprzyjającą długowieczności. Była uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki przez Europejczyków. Od kilkudziesięciu już lat jest z powodzeniem hodowana także w Polsce i stała się jednym z najlepszych źródeł witamin, szczególnie zimą. Papryka – najlepsza dawka witamin w zimie W czasie gdy pomidory smakują bardziej jak ziemniaki, a do tego są drogie, papryka słodka może być doskonałym dodatkiem do kanapek. Warto ją jednak jeść nie tylko z powodów smakowych. Warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, a także witamin z grupy B, witamin A, E, K i kwasy foliowego. Jedząc paprykę dostarczacie sobie wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Papryka jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najzdrowsza jest papryka surowa, jednak duszona i pieczona także zachowuje wiele składników odżywczych, ponieważ warzywo w niewielkim stopniu ulega przemianie w trakcie przetwarzania. Niektóre przepisy wymagają zdjęcia z papryki skórki, co nie jest czynnością prostą, bo skórka jest bardzo cienka i mocno przylega do warzywa. Papryki bez skórki używa się do przetworów, takich jak papryka w oleju, w occie, pieczona czy marynowana. Przetwory są smaczniejsze i delikatniejsze, jeśli do słoików wkłada się ją bez skórki.  Skórkę lepiej też zdjąć przyrządzając dania z rozdrobnioną czy pieczoną papryką, takie jak sosy, sałatki czy pasty. Łatwe sposoby na obranie papryki Istnieje kilka sposobów na zdjęcie cienkiej skórki z papryki. W tym celu trzeba warzywo poddać pewnej obróbce. Pierwszy z...

Najtrudniejsze pytania kulinarne z Milionerów
Pixabay
Newsy
Te pytania rozwaliły na łopatki uczestników "Milionerów"! Znasz odpowiedź?
Niektóre pytania teleturniejów są uczestników nie lada wyzwaniem. Mówi wam coś tajemnicze pojęcie żulienka albo co wchodzi w skład likieru Maraskino?

Jedne w najbardziej wymagających polskich teleturniejów to “Wielka Gra”, czy “Jeden z dziesięciu. Teleturniejem, po którym Wikipedia i wyszukiwarka Google odnotowują największe wzrosty wyszukiwań są jednak popularni “Milionerzy”. W programie często padają pytania kulinarne, między innymi takie właśnie padło 10 kwietnia 2019 roku w odcinku “Milionerów”, podczas którego uczestniczka programu usłyszała pytanie: “Żulienka to warzywa” oraz cztery możliwe odpowiedzi: 1. warzywa zmielone na miałko, 2. warzywa ogolone na zapałkę, 3. warzywa pokrojone na zapałkę, 4. warzywa pokrojone w gruba kostkę. Co oznacza Żulienka? Warzywa “julienne” , nazywane inaczej “żulienka”, to pokrojone to pokrojone na długie, cienkie i równe słupki paski, przypominające wyglądem zapałki. W taki sposób można pokroić ziemniaki, marchew, czy selera. To także pojęcie, które znajdziemy w książkach kucharskich i przepisach kulinarnych.  W marcu 2020 roku padło pytanie bardziej potoczne, które również nie doczekało się prawidłowej odpowiedzi. Chodziło o sposób na skórkę papryki, dzięki któremu usuwa się ją najłatwiej. Oczywiście skórę papryki najłatwiej usunąć, gdy upieczesz ją w piekarniku albo nad ogniem kuchenki gazowej. Gdy papryka sczernieje, należy włożyć ją do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i potrząsać przez chwilę, dzięki czemu skórka bez problemu odejdzie. O krok od miliona W 2009 roku Panią Marzenę od miliona dzieliło tylko jedno pytanie. Brzmiało  “Odmianą jakiego owocu jest maraska, z której robi się likier maraskino" . Do wyboru jak zwykle były cztery odpowiedzi: Wiśni Jabłoni Figi Gruszy Pytanie za milion dotyczy...

Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Flickr
Newsy
Mięso w gulaszu wołowym znów wyszło wam twarde jak podeszwa? Na bank zapomnieliście o tej rzeczy
Wołowina, z której najczęściej przyrządzany jest gulasz, to niełatwy przeciwnik. Niewłaściwie potraktowane mięso może bowiem okazać się twarde i niedobre. Na szczęście wiemy, jak z nim postępować.

Właściwa obróbka mięsa to podstawa udanego obiadu, szczególnie jeśli chodzi o gulasz. Umieszczona w nim wołowina powinna wprost rozpływać się w ustach, być smaczna i aromatyczna. Jeśli wam na tym zależy, koniecznie zastosujcie się do 3 bardzo ważnych i kluczowych zasad. Jak kroić wołowinę do gulaszu, żeby nie była twarda? Mimo że w sklepach można kupić już pokrojone mięso na gulasz, zachęcamy was, byście tego nie robili. Lepiej kupcie ładny kawałek wołowiny i sami zajmijcie się krojeniem. Bowiem sposób, w jaki to zrobicie, odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Do tej czynności powinniście użyć bardzo ostrego noża. Mięso krójcie wzdłuż włókien, pod lekkim skosem. Jak zamarynować mięso do gulaszu wołowego? Drugą bardzo ważną kwestią jest marynata. Właściwie dobrana może znacznie skrócić czas duszenia wołowiny. Polecamy więc umieścić mięso na całą noc w solance (na każde 40 gramów soli przypada 1 litr przegotowanej wody). Możecie do niej również dodać swoje ulubione przyprawy, bulion lub odrobinę mleka. Kiedy powinno się przyprawiać gulasz? Ostatnia zasada dotyczy przyprawiania potrawy. Zawsze róbcie to na sam koniec, kiedy gulasz jest już gotowy. Przyprawianie w trakcie gotowania sprawia, że mięso staje się łykowate i twarde. Pamiętajcie również, że gulasz zawsze powinno się podlewać gorącą wodą lub bulionem, nigdy zimną. Stosując się do wszystkich reguł, możecie przygotować naprawdę przepyszny gulasz. Przepis na tradycyjny gulasz wołowy Składniki: 700 gramów wołowiny (karkówka, goleń, pręga lub łopatka) 300 ml bulionu 1 puszka pomidorów Warzywa: 2 czerwone papryki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: soli, pieprzu, kminku, ostrej i wędzonej papryki Przygotowanie Mięso umyjcie, osuszcie, pokrójcie i zamarynujcie według wcześniej...