Doświadczone gospodynie samodzielnie przyrządzają zakwas na żurek, z kolei te początkujące lub cierpiące na wieczny brak czasu, sięgają po jego sklepowe odpowiedniki. To żaden wstyd – ich skład w większości przypadków jest naprawdę bardzo dobry. Okazuje się jednak, że nawet używając zakwasu z butelki, można popełnić błąd.
Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki?
Przede wszystkim musicie pilnować proporcji. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeśli wlejecie więcej, żurek stanie się bardzo gęsty, a smak zbyt wyrazisty. Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem zakwasu w zupie, bardzo dokładnie wymieszać zawartość butelki. Dodany bez porządnego wstrząśnięcia zepsuje potrawę.
Przepis na wielkanocny żurek z butelki
Będziecie potrzebować:
- 500 ml zakwasu żytniego z butelki
- 2 litrów domowego bulionu
- 400 gramów białej kiełbasy
- 100 gramów wędzonego boczku
- 4 łyżek śmietany 18 proc.
- 4 ząbków czosnku
- 6 jajek
- Przypraw: soli, pieprzu, majeranku
Przygotowanie:
- Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie.
- Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas z butelki. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem.
- Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Potrawę doprawcie również solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszajcie.
- Po kilku minutach zdejmijcie garnek z ognia i zahartujcie zupę – do dowolnego naczynia przelejcie ok. trzy chochelki zupy, a następnie wymieszajcie je ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą żurku.
- Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach), obierzcie je ze skorupek, podzielcie na ćwiartki i podawajcie razem z żurkiem.
Smacznego!