Doświadczone gospodynie samodzielnie przyrządzają zakwas na żurek, z kolei te początkujące lub cierpiące na wieczny brak czasu, sięgają po jego sklepowe odpowiedniki. To żaden wstyd – ich skład w większości przypadków jest naprawdę bardzo dobry. Okazuje się jednak, że nawet używając zakwasu z butelki, można popełnić błąd.

Jak ugotować wielkanocny żurek z butelki?

Przede wszystkim musicie pilnować proporcji. Na 2 litry zupy użyjcie tylko 500 ml zakwasu. Jeśli wlejecie więcej, żurek stanie się bardzo gęsty, a smak zbyt wyrazisty. Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem zakwasu w zupie, bardzo dokładnie wymieszać zawartość butelki. Dodany bez porządnego wstrząśnięcia zepsuje potrawę.

Przepis na wielkanocny żurek z butelki

Będziecie potrzebować:

  • 500 ml zakwasu żytniego z butelki 
  • 2 litrów domowego bulionu
  • 400 gramów białej kiełbasy
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 4 łyżek śmietany 18 proc.
  • 4 ząbków czosnku
  • 6 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku

Przygotowanie:

  1. Domowy bulion (pozbawiony już kości i warzyw) umieśćcie w dużym garnku i zagotujcie.
  2. Boczek pokrójcie w kosteczkę, z kolei białą kiełbasę podzielcie na plasterki. Tak przygotowane składniki dodajcie do gorącego bulionu. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu dodajcie do zupy zakwas z butelki. Pamiętajcie jednak, by uprzednio bardzo dokładnie go wymieszać, możecie to zrobić poprzez energiczne potrząsanie. Konieczne jest, by mąka żytnia znajdująca się na jego dnie zmieszała się z płynem.
  4. Czosnek obierzcie z łupin, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do zupy. Potrawę doprawcie również solą, pieprzem oraz majerankiem i dokładnie wymieszajcie.
  5. Po kilku minutach zdejmijcie garnek z ognia i zahartujcie zupę – do dowolnego naczynia przelejcie ok. trzy chochelki zupy, a następnie wymieszajcie je ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą żurku.
  6. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach), obierzcie je ze skorupek, podzielcie na ćwiartki i podawajcie razem z żurkiem. 

Smacznego!